ENERGI

Vattenfall skal satse på havvind i Norge

Lykkes vi med våre mål, handler investeringene totalt om titalls milliarder kroner, sier Helene Biström, som leder Vattenfalls vindkraftavdeling.

Svenske Vattenfall skal samarbeide med norske Seagust om utbygging av havbasert vindkraft.
Svenske Vattenfall skal samarbeide med norske Seagust om utbygging av havbasert vindkraft. Illustrasjonsfoto: Colourbox
8. feb. 2022 - 08:23

Den statlige svenske energikjempen Vattenfall innleder et samarbeid med norske Seagust for å bygge ut havbasert vindkraft i Norge.

Det opplyser det svenske selskapet i en pressemelding.

– Norge er med sitt enorme vindpotensial et attraktivt marked, og vi er svært glade for den økende støtten til vindkraft fra den norske regjeringen, sier Helene Biström, som leder Vattenfalls vindkraftavdeling.

Legger inn bud

De to selskapene planlegger å legge inn bud på lisenser både i Utsira Nord og i Sørlige Nordsjø II, de to områdene som per nå er åpnet for havvind på norsk sokkel. Den norske lisensrunden er ventet i løpet av 2022, og trolig vil de første havturbinene produsere rundt 2030. 

Vis mer

Det blir første gang Vattenfall går inn i vindkraft i Norge. Biström sier det er for tidlig å si hvor store investeringer det vil bli snakk om.

– Lykkes vi med våre mål, handler det totalt om titalls milliarder kroner, sier hun til Dagens Industri.

Norske Seagust ble startet i 2021 av de industrielle investorene Arendals Fossekompani (AFK) og Ferd, med en ambisjon å utvikle havvind både i Norge og internasjonalt,

 Vi er svært glade for å kunne samarbeide med Vattenfall, en av Europas største havvindoperatører. De har omfattende erfaring fra store havvindprosjekter hvor selskapet har gjort alt fra planlegging til utbygging og drift, sier Simen Elvestad, administrerende direktør i Seagust, i meldingen. 

Konkurranse

Vattenfall og Seagust får konkurranse om lisensene i Nordsjøen. En rekke selskaper har meldt seg på i kampen om å få bygge totalt 4,5 GW med havvind i Nordsjøen.

Allerede for et år siden var det en lang rekke selskaper som hadde uttrykt interesse for havvind på norsk sokkel. 

  • Blant andre Shell, BKK og Lyse har annonsert at de går sammen om havvind og vil søke konsesjoner for begge feltene.
  • Equinor, RWE og Hydro vil samarbeide om havvindpark i Sørlige Nordsjø II.
  • Statkraft, Aker Offshore Wind og Aker Horizons har signert en avtale om å sammen utforske muligheter for å bygge ut havvind i Norge og ser mot Sørlige Nordsjø II.
  • Fred. Olsen og Hafslund Eco vil bygge havvind i Norge, de vil søke konsesjoner på begge de norske havvind-feltene og jobbe både med bunnfast og flytende.
  • I tillegg har både Deep Wind Ocean, med Sunnhordland kraftlag, Haugaland Kraft og Knutsen OAS på laget, lansert seg som aktør innen havvind.
  • Det samme har Agder Energi og HitecVision, som har meldt at de går sammen med særlig fokus på Sørlige Nordsjø II.
Er norsk vindkraft egentlig miljøvennlig? Her fra Statkrafts anlegg på Fosen.
Les også

Sant og usant om vindkraft. Er egentlig vindkraft miljøvennlig?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.