10:19:42Nyhetsstudio
Ofre for den britiske blodskandalen skal få erstatning i år

Tusenvis av ofrene for den såkalte blodskandalen i Storbritannia, der over 30.000 fikk overført infisert blod, skal få utbetalt erstatning i løpet av året.

– Det kommer helt sikker til å være snakk om mange milliarder pund. Dette er en forferdelig sak, sa finansminister Jeremy Hunt til BBC onsdag.

Løveunger født i Kristiansand

Dyreparken i Kristiansand utvider løvefamilien med nye medlemmer. Natt til 18. mai kom tre friske løveunger til verden.

Alt står bra til med både mor Kira og de tre ungene, opplyser Dyreparken.

Byfjordtunnelen skal asfalteres: Kolonnekjøring hele døgnet

Statens vegvesen skal nå asfaltere E39 Byfjordtunnelen. Trafikanter må derfor belage seg på døgnkontinuerlig kolonnekjøring.

– Alle felt fra bunnen og opp til Randaberg skal freses og asfalteres. Jobben finner sted fra 26. mai klokken 23.59 til fredag 31. mai klokken 06.00, og søndag 2. juni klokken 23.59 til fredag 7. juni klokken 06.00, sier prosjektleder Bjørn I Andersen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Sveriges regjering enige om Ukraina-støtte over tre år

Den svenske regjeringen og støttepartiet Sverigedemokraterna er blitt enige om en treårig ramme for militærstøtten til Ukraina.

Støtten innebærer totalt 25 milliarder svenske kroner per år i 2024–2026.

Vanningsrestriksjoner i Nes kommune

Innbyggere i Nes blir bedt om å spare på vannet etter en lengre periode uten regn.

Vanningsrestriksjonene innebærer blant annet at det ikke er lov med vannspreder eller åpen slange. Det er heller ikke lov å fylle badebasseng. Det er imidlertid lov å vanne blomster og planter manuelt med kanner.

Reuters: Kraftig forsvarskutt på New Zealand

Mens mange land for tiden øker sine forsvarsbudsjetter, går New Zealands regjering inn for et kutt på 6,6 prosent i neste års budsjett, melder Reuters.

Forslaget om kutt kommer samtidig som landets væpnede styrker sliter med gammelt utstyr og underbemanning, men også har ambisjoner om å spille en større rolle i regionen.

USA tror Russland har plassert satellittvåpen i rommet

USA hevder Russland har sendt opp det som trolig er et satellittvåpen som kan angripe andre satellitter, opp i bane rundt jorden forrige uke

Talsperson Pat Ryder i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon sier russerne skjøt opp en satellitt 16. mai. Den befinner seg nå i samme bane som en satellitt som tilhører amerikanske myndigheter, ifølge Ryder.

Aasland varsler offentlig utredning om kjernekraft

Energidepartementet varsler at de vil få gjennomført en norsk offentlig utredning (NOU) om kjernekraft.

Den siste tiden har det vært etterlyst en utredning av kjernekraft fra flere hold. Nå varsler energidepartementet at de vil få en slik utredning på plass.

Oslo Børs klatret oppover etter langhelgen

Hovedindeksen på Oslo Børs endte første handelsdag siden nasjonaldag og pinsehelg med en oppgang på 0,57 prosent til 1424,6 poeng.

Oljeprisen har imidlertid falt. Ved stengetid ble et fat nordsjøolje omsatt for 83,2 dollar, en nedgang på 0,5 prosent siden midnatt.

Bloomberg: Teknologiselskaper kan skru av utstyr hvis Kina invaderer Taiwan

De to selskapene som kontrollerer den mest avanserte delen av databrikkeproduksjonen på Taiwan, har mulighet til å skru av utstyret hvis Kina invaderer øya.

Det sier kilder som er kjent med saken, til Bloomberg.