TEKNISK UKEBLAD

Strømtrøbbel, Mars-landing og nye vindskip: Ti anbefalte saker fra denne uka

Det er lett å gå glipp av litt av innholdet vi leverer, om du ikke besøker oss hver eneste dag. Her er ti ting jeg vil anbefale som lesestoff i helga.

Da Mars Perseverance Rover landet på den røde planeten ca klokka 21.45 torsdag kveld, er det en stor begivenhet også sett med norske øyne.
Da Mars Perseverance Rover landet på den røde planeten ca klokka 21.45 torsdag kveld, er det en stor begivenhet også sett med norske øyne. Foto: NASA
20. feb. 2021 - 20:03

De siste dagene har TU, Digi og Inside Telecom publisert langt over 100 artikler, pluss videoer og to podkaster. Du har sikkert ikke fått med deg alt. For eksempel har vi publisert en timelapse av byggingen av Hywind Tampen, som du kan se her.

Å velge ut bare ti av disse som en anbefalt helgelektyre, er egentlig en umulig oppgave. Men jeg prøver likevel. Her er fem saker for abonnenter og fem saker som kan leses av alle, fra de siste sju dagene hos oss:

  1. INDUSTRI: Denne uka ble det kjent at Yara, Statkraft og Aker går sammen for å produsere grønt hydrogen og ammoniakk i Norge (abonnement). Mye er fortsatt uklart, ikke minst for mye økonomisk støtte selskapene vil be om å få fra staten. Kraftbehovet på rundt 3,9 TWh er lett å skaffe, mener Statkraft. Selskapet burde hatt langt bedre svar enn som så – og ikke minst må politikerne nå ha svar på hvor all strømmen vi trenger, faktisk skal komme fra, skriver jeg i denne kommentaren.

  2. ROMFART: Da Mars Perseverance Rover landet på den røde planeten ca klokka 21.45 torsdag kveld, er det en stor begivenhet også sett med norske øyne. Den norskutviklede radararen Rimfax er ett av de syv instrumentene som har fått plass ombord. Radaren er utviklet sammen med FFI, Norsk Romsenter og en rekke norske bedrifter. Det ubemannede helikopteret ubemannet helikopter styres av den NTNU-utdannede sivilingeniøren Håvard Fjær Grip og hans team i NASA Jet Propulsion Laboratory i Los Angeles. TU snakket med Grip før landing, og sendte dessuten direkte torsdag kveld. En fantastisk spennende operasjon!

  3. ELEKTRIFISERING: NVE-sjef Kjetil Lund advarer overfor TU om at all strømmen Norge planlegger å bruke på å elektrifisere sokkelen, hadde vært nyttig å ha andre steder. Oljebransjen har bedre betalingsevne enn grønne næringer på land, påpeker Lund. – Jeg tror det har blitt klarere for folk at det å elektrifisere sokkelen kommer med en pris for samfunnet, fordi det presser opp strømprisen og øker presset på kraftnettet, sier han i intervjuet (abonnement).

  4. LUFTFART: Det nye lynraske Airbus-helikopteret nærmer seg byggestart. Airbus Helicopters har i flere år jobbet med en ny generasjon kjappe og effektive helikoptre. Prototypen skulle fly første gang i 2020. Men helikopteret er ennå ikke bygget, på grunn av pandemien. Men nå starter snart sluttmonteringen, og første tur er nå berammet til neste år.

  5. IT/FORSVAR: Pris var det eneste kriteriet som gjorde utslag i konkurransen, da det Frankrike-baserte selskapet Sopra Steria fikk storkontrakter med Forsvaret verdt 350 millioner. Selskapet gikk nok en gang seirende ut av en kamp der hele 38 leverandører denne gang presenterte tilbud. De har flere hundre sikkerhetsklarerte konsulenter allerede (Digi/abonnement).

  6. SAMFERDSEL: Rapport: Det er bare bussen som er bærekraftig. Elbilen er ikke stort bedre enn dieselbilen. Selv en buss som kjører nesten tom er mer bærekraftig enn personbiler. Dette er konklusjonen i en ny rapport fra Stakeholder, utarbeidet på oppdrag fra NHO Transport.

  7. IT-SIKKERHET: Kommunen har brukt penn og papir i én måned etter det lammende hackerangrepet. Fagsystemene er fortsatt nede, mer enn én måned etter katastrofen. Backupen tør de ikke å åpne. Hele infrastrukturen må bygges på nytt. Les historien om hvor galt det har gått for Østre Toten. Kunne det skjedd i din kommune? (Digi/abonnement) 

  8. IT-SIKKERHET: Nei da, Vinmonopolet.no var ikke hacket. Men det var flere som lurte på om den virtuelle polkøen var et phising-forsøk.

  9. MARITIM/ENERGI: Wallenius Wilhelmsen lanserer et vinddrevet skipskonsept for bilfrakt (abonnement). Verdens første vindassisterte bilskip skal seile med Wallenius Wilhelmsen-logo om noen år. Orcelle Wind vil ha 90 prosent lavere utslipp enn et ordinært bilskip.

  10. FORSVAR: USAs nyeste kystforsvar skyter norske missiler fra ubemannet feltvogn. Det norskutviklede kryssermissilet Naval Strike Missile (NSM) brukes i dag til kystforsvar ved Østersjøen. Etter litt plunder og heft er US Marine Corps et steg nærmere å ta i bruk samme type missiler.

Målet vårt i TU er å levere interessant, teknologirelatert stoff hver eneste dag, som gjør deg enda bedre rustet til å gjøre en god jobb. Du skal kjenne at du er godt oppdatert når du har vært innom oss.

Til slutt: Her er de to podkastene vi har publisert denne uka:

Ha en god helg!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.