OLJE OG GASS

Må ta risiko i Arktis

Olje- og gassvirksomhet i Arktis kan ikke skje uten risiko. Det konkluderer Det Norske Veritas og Fridtjof Nansen Institute.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
29. aug. 2012 - 10:58

STAVANGER: DNV og FNI har på oppdrag fra ONS-stiftelsen laget en rapport om å håndtere risiko i Arktis når petroleumsaktiviteten går nordover.

Koordinering

Faren for ulykker, med tap av menneskeliv og oljesøl, er den største risikoen når aktiviteten flytter til stadig mer ekstreme arktiske forhold.

Ny og bedre teknologi trengs, både for utvinning og oljevern, spesielt i isdekte områder.

I rapporten kommer det også fram at det ikke er noe rush mot Arktis, og at det dermed er tid og mulighet til å innhente mer kunnskap på nødvendige områder.

Godt samarbeid mellom myndighetene i landene som har kyst mot Arktis, trekkes også fram som avgjørende for å koordinere virksomheten og etablere systemer for å takle kriser og ulykker.

Les også: Advarer oljeselskaper mot å rushe nordover

Paradoks

Økt interesse og mulighet for oljeaktivitet stadig lenger nord er et paradoks, slås det fast.

Økte utslipp av drivhusgasser, blant annet på grunn av økt bruk av fossil energi, medfører at Arktis blir mer og mer isfri.

Energietterspørselen øker, og fossile kilder vil fortsatt være nødvendig for å dekke verdens behov i overskuelig framtid.

Les også: Statoil tredobler arktisk forskning

Uro

Petroleumsindustrien har allerede operert i Arktiske strøk i over 50 år, både offshore og på land.

Interessen øker på grunn av fortsatt økende etterspørsel samtidig med at oljeproduksjonen faller i modne områder, og politisk uro i Midt-Østen skaper frykt for leveringssikkerheten.

Arktisk Råd fungerer relativt godt som samarbeidsorgan i regionen, og har så langt klart å balanserer ulike interesser og unngå konflikt.

Les også: Arktisk utvinning krever samarbeid

Mye ugjort

I rapporten slås det fast at utfordringene i Arktis krever ikke bare ny teknologi, men kunnskap og godt og transparent samarbeid mellom myndigheter, industrien og lokalsamfunnene.

Les hele rapporten her.

Les også:

Utvikler ubåt for arktisk oljeutvinning  

Full oljefeber på Grønland

Fra isfjelltauing til oljevern

Studenter løser arktisk oljevernproblem

Akuttberedskapen ikke med i nordnorsk oljeboom  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.