OLJE OG GASS

Fra isfjelltauing til oljevern

Det norske selskapet MD Group har tauet isfjell på Grønland. Nå vil de introdusere sin egen­utviklede oljevernteknologi for myndighetene.

24. aug. 2012 - 09:28
Vis mer

Da Cairn Energy gikk i gang med lete­boring på Grønland i 2010 ble det stilt strenge krav til beredskap og olje­vern.

Resultatet ble at MD Group sikret seg to kontrakter med Cairn Energy, på henholdsvis 20 og 48 millioner kroner.

Les også: Full oljefeber på Grønland

Slepetau

Systemet som brukes virker forholdsvis enkelt, og består av et 400 x 30 meter dypt nett og 1200 meter langt spesialdesignet slepetau.

Sannheten er at det kreves nøye beregninger og teknologiske utfordringer.

Tauet er utstyrt med radartransmittere og festes rundt isfjellet med stor presisjon.

Kan gjøre store skader

Isfjell er ikke uvanlig på Grønland, som er over 80 prosent dekket av is. De kan forårsake enorme skader på rigger og plattformer, og langs den kanadiske kysten har felt måttet stenge ned som følge av drivende isfjell og isøyer som kommer drivende.

– I år er det et femtitall isøyer i omløp rundt området av Grand Banks og øst av Labrador. Vi startet nylig opp eget datterselskap i St John’s, MDG Arctic Solutions Inc og har ansatt personell. Dette er med på å styrke vår posisjon i det arktiske letemiljøet, sier Halvorsen.

Nå ønsker MD Group også å satse på håndtering av isfjell for selskapene mens de skyter seismikk. I dag må man gå rundt isfjellene under slike operasjoner, og deretter gå tilbake for å ta igjen de områdene man gikk forbi.

– Dette er et relativt nytt marked, som man også vil se behov for i deler av Barentshavet, sier Tore Halvorsen, daglig leder og Arktis-sjef i MD Group.

Professor: Grønland: Et speilbilde av norsk sokkel

Egen teknologi

Mens pengene har rullet inn fra isfjelltauingen, har MD Group satset på videreutvikling av sin egen oljevernteknologi kalt MOS Sweeper.

– Vi har til nå brukt 30 millioner på utvikling av teknologien. Systemet kan håndtere bølger på mer enn fire meter signifikant høyde. Sweeperen kan også taues hurtigere enn annet oljevernutstyr, med en fart opptil fem knop, sier Halvorsen.

Teknologien som er basert på fiskeriutstyr har fått mye oppmerksomhet.

Under den årlige oljevernøvelsen på norsk sokkel nylig uttalte direktør for Norsk oljevernforening for operatørskap (Nofo), Sjur Knudsen, at systemet kan representere et teknologigjennombrudd.

– De nye lensene er konstruert for å kunne samle opp olje i hastighet på tre til fire knop. Større hastighet betyr at vi kan jakte oljen mer effektivt, og at vi kan operere i sterkere havstrømmer, sa Knudsen.

Fiskerne med

MD Groups representant er på Grønland for å presentere systemet sitt for diverse selskaper og myndigheter. Selskapets tanke er å involvere de lokale fiskerne på øya.

– Dersom man får med fiskerne på laget, kan man mobilisere utstyret mye raskere. Et utslipp her vil sette arktisk letevirksomhet 20 år tilbake. Derfor er det viktig å ha et velfungerende oljevernsystem på plass. Et godt system for håndtering av isfjell er også et passivt oljevernsystem, sier Halvorsen.

Les også: Studenter løser arktisk oljevernproblem

Blåskjell oppdager lekkasjer

Gjør det enklere å samle oljesøl

Advarer oljeselskaper mot å rushe nordover  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.