OLJE OG GASS

Arktisk utvinning krever samarbeid

Utfordringene i Arktis er felles for alle de arktiske kyststatene, og krever samarbeid om teknologiutvikling og politikk.

27. juni 2012 - 07:31

Samarbeid på myndighets- og selskapsnivå er nøkkelen til en bærekraftig utvikling av de arktiske statene.

Det var konklusjonen etter at Ola Borten Moe holdt en konferanse om arktiske utfordringer, sammen med myndigheter i de øvrige arktiske kyststatene.

Det ble topptungt da Moe gjestet konferansen i Trondheim i går.

Sammen med ministre fra USA, Canada og Island, var også lederne i ConocoPhillips, BP, ExxonMobil og Statoil samlet for å diskutere hvordan man skal gå frem i utviklingen av Arktis som en ny hydrokarbonprovins.

Les også: Advarer oljeselskaper mot å rushe nordover

Store ressurser

Ifølge den anerkjente US Geological Survey finnes rundt en tredjedel av verdens uoppdagede ressurser i nettopp arktiske farvann.

Statoil har allerede tatt en posisjon innen arktisk utvinning, og både ExxonMobil og ConocoPhillips har drevet arktisk hydrokarbonutvinning siden 60-tallet.

Selv om hvert land har sine respektive grenser til Arktis, var det full enighet om at området må ses på som en helhet. Borten Moe mener konferansen er viktig i lys av den voksende aktiviteten i Arktis.

Les også: Slik skal Shell innta Arktis

Må utveksle erfaring

– Fra norsk side er det viktig å understreke at det ikke er lovløst areal man beveger seg inn i. Dette blir styrt av vanlige grenser og kontinentalsokler som er rundt de ulike landene. Det er hvert enkelt land sin jobb at man tar det ansvaret man skal ta. Så må vi samarbeide om felles mål og utfordringer. Dette er alt fra tekniske løsninger, miljø, sikkerhet og bærekraftig forvaltning. Vi må utveksle erfaring og informasjon, sier Borten Moe til Teknisk Ukeblad.

Olje- og energiministeren benyttet samtidig muligheten til å lansere at departementet oppretter et nytt arktisk forskningssenter neste sommer.

Ifølge en pressemelding fra departementet skal senteret bygge opp et forskningsmiljø av høy kvalitet, som er relevant for oljenæringen i nord og i arktiske strøk.

Hovedsenteret skal ligge i et av de tre nordligste fylkene, og skal foregå i samarbeid med andre forskningsmiljøer i Norge og internasjonalt.

Borten Moe vil ikke spesifisere hvor senteret skal ligge, eller hvilke selskaper som vil støtte utviklingen.

Sikkerhet prioriteres høyt

Den amerikanske innenriksministeren Ken Salazar er enig i at man må ha en stegvis tilnærming til Arktis.

– Arktis er ikke som andre områder, og setter sikkerhet høyt på agendaen. Det er derfor svært viktig at man har et internasjonalt samarbeid. Man ser også at de hurtige endringene i området stiller store krav til vitenskapelig kunnskap, og en forsiktig tilnærming til ressursene, sa Salazar.

Spesielt innen oljevernteknologi var statene enige i at man trenger mye forskning.

Les også: Utvikler ubåt for arktisk oljeutvinning

Setter industrien på prøve

Det er ikke bare på myndighetsnivå at samarbeid ses på som en del av løsningen på arktiske utfordringer.

Også selskapenes toppsjefer konkluderte med at man trenger en felles forståelse av utfordringene.

– Noen sier at Arktis representerer noen av de største tekniske og politiske utfordringene som finnes. Arktis vil sette industrien på en stor prøve. Man må håndtere ekstreme forhold som isfjell. Det krever særlig fokus og ettertanke, da dette også er noen av de mest sårbare områdene som finnes, sa Statoil-sjef Helge Lund i sitt innlegg.

Les også: Utfordrer studenter på oljesøl i Arktis

– Ingen kan gjøre det alene

Han understreket også at man ser på Arktis som ett område, og flere av de representerte selskapene har erfaring i Arktis.

– Det fulle potensialet i Arktis krever et felles fokus på teknologiutvikling. Ingen av oss kan ta for oss Arktis på egenhånd, vi må samarbeide, fastslo Lund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.