INDUSTRI

Langer ut mot vikarbyrådirektivet

Norge priser seg fullstendig ut av viktige industrier, mener Stein Lier-Hansen.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er opprørt over at Norge innfører vikarbyrådirektivet uten dissens på et eneste punkt.
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er opprørt over at Norge innfører vikarbyrådirektivet uten dissens på et eneste punkt. Bilde: Peder Qvale
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
6. nov. 2012 - 12:27

ÅLESUND: Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener Norge har skutt seg selv i foten.

Norge er det eneste landet som vil innføre vikarbyrådirektivet fra 1. januar 2013 – uten å ta dissens på noen områder.

– Det er galimatias å innføre vikarbyrådirektivet fra nyttår. Vi må utsette det til juli neste år og bruke tida på å finne ut hvordan vi skal innføre det. Alle andre land i EU har eller vil ta dissens på mange områder, sier Lier-Hansen.

Han snakket til over 500 deltakere på den årlige Verftskonferansen i Ålesund.

Lier-Hansen påpeker at Norge ikke kan klare seg uten å importere arbeidskraft, men at vi må passe på at vi ikke setter oss i en situasjon som gjør det enda mye dyrere å produsere i Norge.

Stein Lier-Hansen: – Det aller viktigste er å få staten til å bruke mindre penger

Allmenngjøring rammer

Lier-Hansen advarer også om at Allmenngjøringsloven er med på å rive grunnen under flere industribedrifter, og rammer maritim sektor verst.

Allmenngjøringsloven innebærer at tariff-festede arbeidsvilkår blir gjeldende også for uorganiserte bedrifter og utenlandske selskaper som gjør midlertidige oppdrag i Norge.

Allmenngjøring av tariffavtaler skal hindre sosial dumping, det vil si at utenlandsk arbeidskraft får dårlige lønns- og arbeidsvilkår i Norge.

Finansministeren: – Vi må holde tilbake lønnsveksten

Pave og katoloisme

Styreleder i Maritim bransjeforening og Kleven-gruppen, ser poenget til Lier-Hansen.

– Vi skal ofte være mer katolske enn paven. Vi har en tendens til å overoppfylle kravene, sier Kjersti Kleven til Teknisk Ukeblad.

Hun ser at konkurransen i maritim sektor blir hardere fra mange nye land, deriblant land som ikke følger de samme spillereglene.

Les også:

Ber Sigbjørn Johnsen om hjelp  

NHO: – Bra for oljen, men ikke for annen industri

Fine, men dyre

– Deres myndigheter strekker seg langt for å hjelpe sine bedrifter over i vårt marked. Det er viktig at vi har gode finansierings- og garantiordninger, sier hun.

Hun håper vi ikke våkner om to-tre år med verdens fineste produkt som ingen vil kjøpe.

Lier-Hansen mener at vi fortsatt må ta toppene i etterspørselen med utenlandsk arbeidskraft, men at vi ikke må påføre oss ekstra handicap.

Les også:

Utenlandske ingeniører redder industriveksten

Slik beholder du ingeniører fra utlandet  

Prosentregning

Han advarte også mot å bruke handlingsregelen for hardt.

– Norge er et høykostland. Ikke noe påvirker kostnadsnivået i Norge mer enn bruken av petroleumsfondet, sa Lier-Hansen og påpekte at handlingsregelen, som setter en prosentvis maksgrense, ikke tar hensyn til hvor stort fondet er.

– Vi er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Ledighet er lik null i forhold til kompetansen vi trenger. Vi blir skvisa i lønnsforhandlinger. Vi må ikke gjøre det enda verre for oss ved å godta vikarbyrådirektivet uten videre, sa Lier-Hansen.

Les også:

– Norge er ikke dyrere enn Dubai

Dette skipet drives med lokomotivteknologi

Maritim suksess avhenger av dyktige sjøfolk

Norsk skipsbygging har 40 års forsprang

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.