INDUSTRI

– Vi må holde tilbake lønnsveksten

INGEN LØNNSFEST: Finansminister Sigbjørn Johnsen mener vi må beskytte norsk eksportindustri med et svært moderat lønnsoppgjør i år.
INGEN LØNNSFEST: Finansminister Sigbjørn Johnsen mener vi må beskytte norsk eksportindustri med et svært moderat lønnsoppgjør i år. Bilde: Peder Qvale
Peder Qvale
1. feb. 2012 - 13:09

BØVERBRU: – Lønnsoppgjøret til våren blir utrolig viktig. Vi må holde tilbake slik at de som er i eksportindustrien ikke mister jobben, sa Johnsen under Sillongenkonferansen onsdag formiddag.

Les også: Disse er rammet av finanskrisa

Bekymret

Bakgrunnen for oppfordringen hans er at konkurranseevnen til norsk industri blir svakere etter hvert som lønningene øker.

Han peker på at kostnadsnivået her hjemme har økt i forhold til utlandet, noe som bør styre hvordan vi legger opp lønningene her til lands.

– Lønnsoppgjøret må innrettes slik at tåleevnen i eksportindustrien setter standarden for oppgjøret. I land som Sverige, Danmark og Tyskland er det stopp i lønnsveksten, eller i beste fall en svak vekst. De fleste stedene går lønningene ned. Derfor er det viktig at lønnsveksten i Norge reduseres, sier Johnsen.

Trond Giske har tidligere sagt at – Høyt lønnsnivå en fordel for bedriftene , noe som er – Dette er drøyt .

Jens Stoltenberg: – Giske er en masete statsråd

Advarer

Johnsen påpeker at det – Det verste er over , men at land rundt oss har store problemer som vi må prøve å ta lærdom av. Han peker på Irland, som har satt ned sine lønninger for å redusere problemene.

– Land som har bygd opp store ubalanser i økonomien sin over tid har mistet konkurranseevnen. Italia og Spania har mistet betydelig konkurranseevne, mens Irland er i ferd med å få sterk økning i sin. Irland har satt ned lønningene kraftig, mens man i andre land har sagt opp folk i stedet. Vi må lære av det første, sa han.

Les også: Her tjente ingeniørene mest

Må holde folk i jobb

Ved å Dette ble fjorårets lønnsvinnere og frastå fra å sparke folk, har land som Irland klart å forbedre sin konkurransekraft, mener Johnsen.

– Den virkelige krisen i Europa er at 25 millioner mennesker står uten jobb. Det er 10,5 prosent ledighet. Det er ille for alle som mister jobben, men ungdommen, som ikke får utdanning og arbeid, mister troen på det samfunnet de lever i. Hvis ungdom går ledig over lang tid, mister landet produksjonsevne og kapital, advarer Johnsen.

Les også: Vil ha flere ingeniører – for å holde lønna nede

Lever av hverandre

Finansministeren oppfordrer derfor alle til å fortsette å jobbe for hverandre i Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi klarer oss bra i Norge. Men vi skal ikke legge oss ikke på sofaen av den grunn. Vi må jobbe hver eneste dag for å holde posisjonen vi har med høy sysselsetting. Vi lever av hverandres arbeid, det er svært viktig. Om ti år, når jeg er pensjonert, er det den unge generasjonen som skal sørge for at jeg får en trygg og god alderdom, sier han.

Les også:

Ingeniører fikk mer enn sivilingeniører

Disse er garantert jobb

Høy IQ gir deg ikke topplederjobber

Utdanning har lite å si for lønna

Flere jobbskifter øker menns lønn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.