TEKNISK UKEBLAD

Her er ti saker fra sist uke du bare må få med deg

Det er lett å gå glipp av litt av innholdet vi leverer, om du ikke besøker oss hver eneste dag. Her er ti ting jeg vil anbefale som lesestoff i solveggen eller på sofaen i helga.

Nå planlegges 500 varmebrønner ved Longyearbyen. En sirkel med hundrevis av brønner holder på varmen gjennom vinteren. Varmepumper kan løfte temperaturen før varmen sendes ut på fjernvarmenettet.
Nå planlegges 500 varmebrønner ved Longyearbyen. En sirkel med hundrevis av brønner holder på varmen gjennom vinteren. Varmepumper kan løfte temperaturen før varmen sendes ut på fjernvarmenettet. Illustrasjon: Underground Energy
28. mars 2021 - 15:31

Målet vårt i TU er å levere interessant, teknologirelatert stoff hver eneste dag, som gjør deg enda bedre rustet til å gjøre en god jobb. Du skal kjenne at du er godt oppdatert når du har vært innom oss.

Med langt over 100 saker hver uke, er det å velge ut bare ti en egentlig umulig oppgave. Men jeg prøver likevel. Her er fem saker for abonnenter og fem saker som kan leses av alle, fra de siste sju dagene hos oss:

  1. LUFTFART: Etter ulykken: Elflyet flys uten passasjerer, i glidedistanse fra flyplassen og skal ikke brukes som skolefly. – Vi forsto ganske raskt at dette kommer til å forbli et usertifisert fly som vi ikke kan operere på linje med våre øvrige fly, forteller Tage Åsali Jenssen, teknisk sjef ved landets eneste offentlige flyskole, til Teknisk Ukeblad.

  2. ENERGI: Denne uka har vi hatt to saker om energiløsningene på Svalbard: 160 meter dyp permafrost er ingen hindring: Nå planlegges 500 varmebrønner ved Longyearbyen (abonnement). For tre år siden anbefalte de gasskraft på Svalbard. Allerede nå er fornybart billigere (abonnement).

  3. FORSVAR: 212CD-ubåtene er blant Norges største forsvarsinvesteringer. Nå har Norge bestilt ubåter for 45 milliarder kroner. Kjøpet av nye ubåter til erstatning for Ula-klassen er blant de største forsvarsinvesteringene Norge har gjort noen gang, bare slått av nye kampfly.

  4. SIKKERHET: Hard kritikk fra Riksrevisjonen: NVE har ikke sikret kraftforsyningen godt nok mot data-angrep (Digi/abonnement). – Risikoen for dataangrep mot kraftforsyningen er økende, og hvis vi ikke tar dette på alvor kan det få fatale konsekvenser, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

  5. MOBIL: Har appene på Android-mobilen din begynt å krasje? Her er løsningen (Digi). En oppdatering til Android System WebView innførte en feil som fikk apper til å krasje.

  6. MARITIM: Norsk rederi bygger verdens første hydrogendrevne lasteskip (abonnement). Skal være i drift om tre år. Med en spesiallaget senkekjøl og Flettner-rotor skal skipet kunne seile lange strekninger kun drevet av vind.

  7. HELSE: Denne dingsen skal revolusjonere tannhelsen – og den er norsk. Norske Attent har utviklet en tannskanner for hjemmebruk, som bruker kunstig intelligens til å sjekke om du har hull i tennene.
  8. SIKKERHET: Norge har fått et nytt verktøy i kampen mot IT-angrep: – Skal vi klare å holde tritt må vi samarbeide der vi kan (Digi/abonnement). Cybersikkerhetssenter for forskning og utdanning er en del av en fireårig satsing på å forbedre datasikkerheten ved høyskolene og universitetene.

  9. FORSVAR: Prototypen besto vintertesting: Nå skal nye tyske kamp­støtte­vogner bygges i Trøndelag. Skal brukes både til kampluftvern, lettberger og artillerijegere.

  10. ENERGI: Rekord for Equinors flytende havvind-anlegg: Leverer langt bedre enn bunnfast. Med en såkalt kapasitetsfaktor på 57,1 prosent ligger det flytende anlegget langt foran tilsvarende bunnfaste havvindparker. (abonnement).

Til slutt: Her er de to podkastene vi har publisert denne uka:

Kommende uke publiserer vi innhold av interesse for Teknologi-Norge hver dag. Ta en velfortjent påskeferie og lad batteriene – blant annet ved hjelp av innholdet vårt. God påske!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.