PODKAST

Apples nye prosessor høster mye skryt – men de stikker nok ikke av med seieren

Prosessorutviklingen har pendlet mellom CISC og RISC i mer enn 40 år. Det kan se ut som RISC går av med seieren.

Silisiumekspert: Dag T. Wisland er professor i nanoelektronikksystemer
Silisiumekspert: Dag T. Wisland er professor i nanoelektronikksystemer Foto: Odd Richard Valmot
25. mars 2021 - 20:30

Apples nye M1 prosessor bygget på ARMs design har høstet masse skryt. Andre prosessorprodusenter som Qualcomm jobber hardt for å tilby et alternativ til de andre PC-produsentene. Det kan se ut som Intel er den store taperen, men de har ennå langt den største markedsandelen. Intel er fortsatt selve standarden selv om AMD gjør en veldig god jobb i å utfordre dem.

En som har fulgt alle prosessortrendene i veldig mange år er professor i nanoelektronikksystemer ved UiO, Dag T. Wisland.

Mer kapable med mindre strøm

Han tror at nye prosessorer vil bruke mindre strøm enn i dag, men også bli mer kapable. Ikke minst fordi man nå dytter inn egne kjerner for å ta seg av den såkalte neurale prosesseringen og hvor verken CPU- eller GPU-kjernene gjør en god nok jobb.

Wisland tror vi fortsatt vil være i stand til å utvikle strukturene videre nedover i størrelse. I dag er vi på 5 nm, og 3 nm er neste skritt. Vi kommer lenger ned, men kanskje ikke så mye. Andre teknikker vil overta slik at vi kan forlenge Moores lov. Fremfor alt fordi vi kan bygge mer i høyden og i bredden.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Administrerende direktør og sjefredaktør i Teknisk Ukeblad, Jan M. Moberg, sitter i juryen til Norwegian Tech Award. -En nominasjon og plass i finalen er en seier i seg selv, sier han.
Les også

Hvem fortjener årets gjeveste teknolgipris?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.