INDUSTRI

ABB lanserte sin første i 1987 - nå kommer en ny generasjon azipoder

Snart 30 år etter at ABB «fant opp» azipod-propellene, kommer selskapet med en mer energieffektiv generasjon.

Tre ABB Azipod, hver på 14,5 megawatt, montert på cruiseskipet Liberty. To er svingbare og fremoverrettede. Propellen er laget i Russland.
Tre ABB Azipod, hver på 14,5 megawatt, montert på cruiseskipet Liberty. To er svingbare og fremoverrettede. Propellen er laget i Russland.Bilde: Anders J. Steensen
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
27. mars 2015 - 12:24

I 1987 lanserte ABB den kombinerte propell- og ror-løsningen azipod for diesel-elektriske skip.

Propellene er svært godt mottatt av cruiserederier og skip som trenger gode manøvreringsegenskaper, deriblant offshoreskip, isbrytere, isbrytende tankskip, ferjer, rigger og boreskip samt floteller.

Les også: Bygges om: Nå skal de 40-årige gasstankerne få en helt ny oppgave

Direktekobling

En elektrisk motor er koblet direkte til propellen. Det girløse systemet sitter i et hus under skipets skrog og kan dreies 360 grader. Det gir fartøyet svært gode manøvreringsegenskaper.

ABB lanserer i disse dager den nye generasjonen, Azipod D, som ifølge selskapet selv er 25 prosent mer energieffektiv.

Azipoden skal være spesielt godt egnet for offshorefartøy som bruker propeller til å holde posisjonen, såkalt DP, dynamisk posisjonering og dermed varierende kraftbehov og fleksibilitet.

Azipod D har et nytt hybridkjølesystem som øker ytelsen for elektromotoren opptil 45 prosent og er blant årsakene til effektforbedringen opp til 25 prosent.

Les også: Stad skipstunnel: Regjeringen vil bygge det største alternativet

Voksende marked

Ifølge Clarksons Research, en ledende forskningsinstitusjon, har antallet fartøyer med elektrisk fremdrift økt med tolv prosent i året det siste tiåret, tre ganger raskere enn veksten i verdens flåte, ifølge en pressemelding fra ABB.

– Vi har gleden av å utvide Azipod-familien slik at fordelene med elektrisk fremdrift blir tilgjengelig for flere typer fartøyer. Skipseiere og rederier forventer løsninger som er pålitelige og gir dem bedre konkurranseevne i et tøft marked. Azipod D er vårt svar på dette, sier Sindre Sætre, direktør for ABBs marinevirksomhet i Norge.

Den nye serien leveres i effektområdet 1,6 til 7 megawatt.

ABB produserer tradisjonelle Azipoder i effektområder til og med 22 MW.

Les også:

Dette skipet kan løfte 420 tonn i ni meter høye bølger

Her seiler 100.000 skip

Fraktforening advarer: Tørrlast kan bli flytende og senke skip  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.