SAMFERDSEL

Tyskland får snart sitt første batteritog

Neste år setter Deutsche Bahn et batteridrevet tog i prøvedrift i Tyskland.

Batteritoget fra Bombardier skal settes i prøvedrift neste år i Bodensjø-området i Sør-Tyskland.
Batteritoget fra Bombardier skal settes i prøvedrift neste år i Bodensjø-området i Sør-Tyskland. Foto: Bombardier
Louise Holst Andersen, ing.dk
19. sep. 2018 - 19:01

Mens Danmark elektrifiserer jernbanen sin, forsøker Tyskland seg med en nesten uprøvd togtype: det batteridrevne toget.

Batteritoget skal settes i prøvedrift neste år i Bodensjø-området i Sør-Tyskland, og blir det første batteritoget på skinner i Tyskland. Toget kommer til å kjøre med passasjerer, og prøvedriften vil vare i 12 måneder.

Batteritoget er en prototyp av togprodusenten Bombardiers Talent 3-tog, som har en rekkevidde på 40 kilometer. Produsenten forventer å ha utviklet neste generasjon av batteritoget neste år, og det skal kunne kjøre opptil 100 kilometer per lading.

Ikke det første batteritoget på skinner

Bombardier skriver i en pressemelding at Talent 3-toget blir det første batteridrevne tog som kjører med passasjerer på rundt 50 år. Men det stemmer ikke helt. I 2015 testet den samme bedriften batteritoget Class 379 Electrostar som kjørte mellom Stansted og London i Storbritannia med passasjerer.

Electrostar-toget hadde en rekkevidde på 50 kilometer, og kunne komme opp i en hastighet på 120 km/t. Testen foregikk over noen uker, men etter det ble batteriene tatt ut, og batteritoget ble aldri satt i kommersiell drift.

Tenker langsiktig

Historien blir kanskje en annen for Talent 3-toget som er bestilt av Deutsche Bahn. Det tyske togselskapet har, ifølge Bombardier, allerede gitt uttrykk for at de gjerne vil fortsette driften etter de 12 månedene med prøvedrift.

Denne saken ble først publisert hos danske Ingeniøren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.