ELBIL

Tesla Model 3 skal kunne lade på de samme hurtigladerne som andre biler

Model 3 først ut med CCS – men kan ikke lade på dagens Supercharger.

TEsla Model 3 får CCS-kontakt.
TEsla Model 3 får CCS-kontakt. Foto: Tesla
Marius ValleMarius ValleJournalist
14. nov. 2018 - 14:44

Tesla kommer til å utstyre Model 3 solgt i Europa med kontakt for hurtiglading over CCS-standard. Dette er samme kontakt som brukes av alle europeiske elbilprodusenter.

Det betyr at Model 3 vil kunne hurtiglades på så godt som alle hurtigladesteder i Norge og Europa, som vanligvis er utstyrt med slike ladekontakter.

I tillegg introduserer Tesla en adapter som gjør det mulig å koble eksisterende biler til samme ladestasjoner. En lignende adapter finnes allerede til CHAdeMO-ladestasjoner.

Den nye adapteren skal bli noe mindre. Even Sandvold Roland, kommunikasjonssjef i Tesla Norge sier at prisen skal være den samme for CCS-adapteren som CHAdeMO-adapteren.

Det er nettstedet Autoexpress som melder om Model 3-endringene. Roland i Tesla Norge bekrefter opplysningene.

Ladestasjonene må ha CCS-kontakt. Dagens Superchargere skal bygges om. <i>Foto:  Tesla</i>
Ladestasjonene må ha CCS-kontakt. Dagens Superchargere skal bygges om. Foto:  Tesla

Må bygge om Supercharger

Drew Bennett, Teslas leder for global infrastruktur, sier til nettstedet at Tesla kommer til å fortsette å investere i infrastruktur, og at dette vil fortsette å være en viktig del av opplevelsen av å eie en Tesla. Men nå som Model 3 får CCS-kontakt vil eierne enkelt kunne benytte seg av ladetilbudet utenfor Supercharger-nettverket.

Model 3 kan imidlertid kun hurtiglades med CCS. Med andre ord vil ikke bilen kunne hurtiglade på eksisterende Supercharger-stasjoner.

Det betyr at Tesla er nødt til å oppgradere sine ladesteder for å støtte den kommende bølgen av Model 3-eiere. 

Bennett sier at Tesla skal i gang med å oppgradere Supercharger-stasjoner før Model 3 leveres ut til kunder i Europa neste år. 

– Det kommer til å bli betydelig ettermontering, og målet er å sikre at det langs alle hovedveier etter hvert som Model 3 lanseres skal være mulig for eiere å reise hvor som helst på Supercharger-nettverket, sier han.

To kontakter per lader

De skal utstyre Supercharger-stasjonene med to kontakter per lader, én CCS og én Tesla Type 2-kontakt som dagens biler bruker.

Dette kan for øvrig åpne for at andre bilprodusenter i praksis kan lade sine biler på Teslas Supercharger-stasjoner. Det vil tross alt ikke være noe teknisk i veien når kontaktene som brukes er like og har samme konfigurasjon.

Bennett sier at Tesla fremdeles er åpen for å diskutere dette med andre bilprodusenter. De har vært i samtaler med flere, men har så langt ikke gjort noen avtaler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Norsk ombygging snart i gang

Roland i Tesla Norge sier at ombyggingen av norske Supercharger-stasjoner kommer til å gå i gang relativt snart. 

På spørsmål om Model 3 kommer til å ha andre ladehastigheter enn Model S og X, svarer han at Model 3 med CCS vil lade på samme effekter som de andre bilene fra selskapet.

Han kan ikke si noe om hvorvidt Model S og X vil komme med CCS-tilkobling i fremtiden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.