INDUSTRI

Norwegian Tech Awards 2019: Jakter på kandidater til teknologipriser

Teknisk Ukeblad og fagjuryen ønsker forslag til Norges mest prestisjetunge teknologipriser.

Oppstartselskapet Zivid med 3D maskinsyn vant hovedprisen under Norwegian Technology Awards i 2018.
Oppstartselskapet Zivid med 3D maskinsyn vant hovedprisen under Norwegian Technology Awards i 2018. Foto: Eirik Urke
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
23. aug. 2019 - 05:15

Det skal deles ut en hovedpris, tre bransjepriser og to personlige priser i Oslo 19. november. Alle vinnerne får et spesiallaget trofé.

Prisene inngår i det etter hvert årlige arrangementet Norwegian Tech Awards.

 
 

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i TU Media, Jan M. Moberg, sier at prisen skal være med og løfte fram ny og spennende teknologi, løsninger og personer som gjør en ekstra innsats.

Bokser over vektklassen

– Det burde ikke være mangel på verdige kandidater. Norge er helt i verdenstoppen innen mange ulike tekniske områder og setter spor etter seg, sier Moberg.  

Nytt av året er en energipris.

– Energi spiller en helt avgjørende rolle i samfunnet. Vi må bort fra hovedsakelig fossilbasert energiproduksjon. Vi vil trekke fram flere som bidrar med energieffektivite løsninger og teknologi som bidrar til å nå Norges og FNs klimamål, sier Moberg.

Seks priser

Dette er priskategoriene:

  • Hovedpris: Norwegian Tech Award – går til en bransjeoverskridende kandidat med samfunnsmessig stor betydning
  • Norwegian Tech Award Building and Construction
  • Norwegian Tech Award Maritime
  • Norwegian Tech Award Energy
  • Årets teknologileder
  • Hedersprisen

Dette er kriteriene for hovedprisen:

Kandidatene skal representere en god ingeniørmessig løsning, prosjekt eller gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem i løpet av de siste 12 måneder. Teknologien eller løsningen må være utviklet i Norge og dokumentert med minimum en prototyp eller gjennomført leveranse.

Vis mer

Bransjeprisene deles ut etter samme hovedprinsipp, men tilpasset hver enkelt bransje.

– Eksportmuligheter, arbeidsplasser og framtidsutsikter vil også veie tungt, sier Moberg.

I 2018 vant oppstartselskapet Zivid hovedprisen.  Bygg-prisen gikk til verdens høyeste trebygning, Mjøstårnet, mens Brødrene Aa med nullutslipps turistbåten Future of the Fjords  ble kåret til Maritim-vinner.

VM-kandidater

Moberg understreker at det ikke er noe stort nederlag om man ikke vinner.

– Er du blant de seks toppkandidatene, er det en bragd i seg selv, og en fjær i hatten. Er du med i Norwegian Tech Awards, er det nesten som å være med i VM. Vi har fått tilbakemelding fra tidligere finalister at de får flere interessante kandidater til ledige stillinger og forespørsler fra potensielle kunder og partnere, forteller Moberg.

En bredt sammensatt jury skal kåre vinnerne i hver kategori. Juryen presenteres seinere i høst. TUs lesere er med på å stemme fram de beste kandidatene, mens juryen har det siste ordet.

Send begrunnet forslag

– Vi trenger forslag fra leserne våre. De sitter inne med svært mye kunnskap om hva som skjer i Teknologi-Norge. Vi trenger deres innspill til juryen, sier Moberg, som selv sitter i juryen.

Forslag til kandidater sendes på epost til: techawards@tu.no.  Legg ved en kort beskrivelse og begrunnelse.

Frist: 20. september.

Seks kandidater plukkes ut til finalen for hovedprisen. Finalistene kalles inn og skal presentere sitt kandidatur for juryen.

Til bransjeprisene velges det ut tre finalister i hver kategori.

Personer i fokus

TU ønsker også innspill på kandidater til «Årets teknologileder».  Send forslag til samme epost-adresse: techawards@tu.no.   

Årets teknologilederpris tildeles en person som har oppnådd gode resultater gjennom sitt positive lederskap i en teknologibedrift eller et teknologiprosjekt. I fjor vant konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg gruppen.

TUs redaksjon plukker selv ut og velger vinner Hedersprisen. I fjor ble Nils Albert Jenssen fra Kongsberg Maritime tildelt prisen. Han er regnet som mest sentral i utviklingen av DP-systemer (dynamisk posisjonering).  

Kunstneren Geir Tokle har utarbeidet troféet på oppdrag av TU. Det blir håndlaget i leire og forgylles. Alle finalekandidater får et diplom.

Fullstendig oversikt over tidligere vinnere finner du her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.