BYGG

Mjøstårnet vant den nye byggprisen på Tech Awards

– Utrolig gledelig, spesielt for en som ikke har peiling på teknologi, sier byggherre Arthur Buchardt.

Nitos generalsekretær Steinar Sørlie syntes det var veldig gøy å kunne dele ut den første byggprisen til Arthur Buchardt.
Nitos generalsekretær Steinar Sørlie syntes det var veldig gøy å kunne dele ut den første byggprisen til Arthur Buchardt. Foto: Eirik Urke
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
28. nov. 2018 - 20:29

Under kveldens utdeling av Norwegian Tech Awards 2018 kunne byggherre Arthur Buchardt ta imot prisen i kategorien «Building and construction», som ble delt ut for første gang.

– En stor overraskelse, og en stor ære, sa Buchardt på Oslo Militære Samfund, hvor prisutdelingen fant sted onsdag kveld.

– Men jeg vet hvor jeg skal finne den rette kompetansen, sa investoren og viste til samarbeidspartnerne som har muliggjort rekordbygget.

Rektoren har gått av, men konflikten ved NTNU er ikke over.
Les også

Dekan: NTNU og NHOs avtale: – I direkte konflikt med viktige prinsipper

Det var ikke enkeltpersoner eller -selskaper som vant byggprisen, men prosjektet Mjøstårnet. Begrunnelsen er at det ikke er én løsning eller ett selskap som har gjort verdensrekorden mulig, men samvirket mellom de største aktørene. I dette samvirket er Hent totalentreprenør, Voll er arkitekter, Sweco er tekniske rådgivere og Moelven Limtre er total underentreprenør.

– Dette har vært kjempemorsomt å være med på. Utrolig kult! Her har alle, fra montasjesjef til byggherre og oss som rådgivende ingeniører jobbet tett sammen hele veien, sier Magne Bjærtnes i Sweco, som har løst mange av de tekniske utfordringene.

– Å bygge høyt har ikke vært vanskelig. Det som har bydd på størst utfordringer, har vært å få dette slanke bygget til å stå støtt. Vi vil ikke jo at leieboerne i de øverste etasjene skal bli sjøsyke på grunn av at de vaier i vinden! sier Bjærtnes til TU Bygg.

– Enorm interesse

I juryens begrunnelse ble det lagt vekt på de klimavennlige og konstruksjonstekniske løsningene som Mjøstårnet representerer. At bygget setter en verdensrekord, gjør dessuten at løsningene får stor oppmerksomhet.

– Folk fra hele verden har spurt om å få komme og se. Vi ble nødt til å takke nei til de fleste for å ivareta sikkerheten på byggeplassen, og for i det hele tatt å komme videre med arbeidet. Alt fra treentusiaster og miljøvernere til arkitekter og teknikere har henvendt seg. Vi sier at de er velkommen når bygget er ferdig til våren, sier Knut Alstad, markeds- og utviklingssjef i Hent.

I dette 360-bildet fra oktober kan du navigere deg rundt og se Mjøstårnet fra ulike vinkler og avstander:

Fire finalister

Det er Teknisk Ukeblad sammen med ingeniørforeningene Tekna og Nito samt Polyteknisk forening som deler ut Tech Awards, prisene de selv beskriver som «Norges viktigste teknologipriser». I kriteriene til juryen heter det at kandidatene skal representere gode, teknologisk løsninger eller gjennombrudd på et forretningsmessig eller samfunnsmessig problem.

Keramiker Geir Tokle har laget det nye troféet til Norwegian Tech Awards. Det er laget i leire, brent, slipt og forgylt. <i>Foto:  Tore Stensvold</i>
Keramiker Geir Tokle har laget det nye troféet til Norwegian Tech Awards. Det er laget i leire, brent, slipt og forgylt. Foto:  Tore Stensvold

 – Vi hadde en todelt målsetning. For det første skulle sette en verdensrekord. For det andre skulle vi skape et godt bygg å være i, sier Knut Alstad.

– Vi i Hent setter veldig stor pris på en så stor utmerkelse. Vi er stolte av å få være med på et så innovativt prosjekt og føler at vi har bidratt til å bringe verden et skritt videre. Jeg vil takke alle vi har samarbeidet med, ikke minst Voll Arkitekter, Sweco og Moelven, som har vært med fra begynnelsen, sier han.

Finalistene til den første utgaven av «Norwegian Tech Awards - Building and Construction» var:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Dette var 17. gang Tech Awards ble delt ut.

Vis mer
Borer etter varmeenergi: Leverandører av væske-til-vann-varmepumper sier de har sett en stabil interesse for løsningen de siste årene, selv om de aller fleste nordmenn fortsatt nøyer seg med luft-til-luft pumper.
Les også

Rigges for hundre år med fornybar energi fra bergvarme

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.