OLJE OG GASS

– Mye tyder på at Utsira-kostnadene er blåst opp

KrF krever uavhengig gjennomgang.

Mye tyder på at lisenshaverne har overdrevet prisen for elektrifisering av plattformene på Utsirahøyden, mener KrFs Kjell Ingolf Ropstad.
Mye tyder på at lisenshaverne har overdrevet prisen for elektrifisering av plattformene på Utsirahøyden, mener KrFs Kjell Ingolf Ropstad. Bilde: Statoil
10. feb. 2014 - 13:19

Denne uken er det ventet at lisenshaverne med Statoil i spissen legger fram sin konseptplan.

Som NTB tidligere har skrevet, vil selskapene fraråde elektrifisering i full skala. Årsaken er først og fremst økte kostnader.

Blåst opp

– Mye tyder på at kostnadene er blåst opp. Et anslag på rundt 17 milliarder kroner er hinsides det andre prosjekter koster, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Han viser til at Oljedirektoratet så sent som i 2012 anslo at det ville koste rundt 6 milliarder kroner å anlegge to kabler med en effekt på til sammen 250 megawatt – uten gassturbiner.

Nå legger selskapene trolig opp til en minsteløsning der kun Johan Sverdrup-feltet forsynes med ren kraft fra land, gjennom én 78 MW-kabel.

– Alt tyder på at selskapene ønsker å konkludere med å skrinlegge elektrifisering som områdeløsning. Et prosjekt som det er enstemmighet rundt i Stortinget ser dermed ut til å bli avlyst, slik tilfellet var med fullskalarensingen på Mongstad. Det må ikke skje, sier Ropstad.

Frp-talsmann: – Fullstendig meningsløs symbolpolitikk å elektrifisere hele Utsirahøyden

Ny vurdering

Han forlanger at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) går nøye igjennom tallene fra selskapene.

– Jeg forutsetter at det kommer et uavhengig kostnadsoverslag fra Oljedirektoratet og at alle alternativer utredes like nøye. Til nå har ikke Statoil villet se på løsningen med én 200 MW kabel rett inn på Johan Sverdrup, enda dette kun vil koste mindre enn 2 milliarder mer enn minimumsløsningen, hevder Ropstad.

Regjeringen har formelt ikke konkludert i saken, men oljeministeren er under kraftig press fra opposisjonen på Stortinget.

– Her er vi i en situasjon hvor de som utreder ikke har interesse av å elektrifisere, fordi det vil medføre økte kostnader, som Venstre-nestleder Ola Elvestuen tidligere har uttrykt det.

Les også: ODs elektrifiserings-anslag: 421 kroner per tonn CO2. Statoil: 2000 kroner

– Vårens viktigste sak

Det vil koste oljeselskapene å forsyne Edvard Grieg og Gina Krog med strøm fra land, fordi de allerede har gassturbiner i drift.

– Stortinget er ikke forpliktet til å ta forslaget fra oljeselskapene til følge, og er i sin fulle rett til å kreve elektrifisering av hele Utsirahøyden, sa Elvestuen til NTB i januar.

SV har døpt Utsira vårens viktigste klimasak, og også Arbeiderpartiet holder fast ved en områdeløsning. Klimaforliket ryker, dersom minsteløsningen blir valgt, mener Zero-leder Marius Holm.

– Det vil øke Norges klimagassutslipp med oppunder 900.000 tonn, nesten 2 prosent økning, og nesten like mye som gasskraftverkene som tidligere var en brennhet politisk sak. Utslippsøkningen tilsvarer 400.000 personbiler, eller de samlede utslippene i hele Oslo, hevder han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

LO advarer

Verken Statoil eller oljeministeren har villet gå i detalj om konseptvalget, men oljeselskapets teknologi- og prosjektdirektør Margareth Øvrum sier til Dagens Næringsliv at mange elementer alt er kjent.

– Det blir et feltsenter, det blir fire store plattformer. Det blir strøm fra land, sier hun.

LO-forbundet Industri Energi slår fast overfor DN at minsteløsningen er eneste gangbare alternativ i dagens situasjon. Spesialrådgiver Geir Vollsæter tror fullelektrifisering vil true konkurranseutsatt industri og føre til kraftunderskudd og høyere strømpriser for forbrukerne.

Les også:

Statoil ville ikke ha strømkabel til Gudrun og Sleipner

Statoil måtte velge mer forurensende gassturbin på Gina Krog

Frykter Utsira lider samme skjebne som Mongstad  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.