OLJE OG GASS

Frykter Utsira lider samme skjebne som Mongstad

Elektrifisering vil være langt rimeligere enn regjeringen anslår, mener KrF.

Elektrifisering av Utsirahøyden, her ved skissen for Johan Sverdrup-feltsenteret, vil være rimeligere enn regjeringen anslår, mener KrFs Kjell Ingolf Ropstad.
Elektrifisering av Utsirahøyden, her ved skissen for Johan Sverdrup-feltsenteret, vil være rimeligere enn regjeringen anslår, mener KrFs Kjell Ingolf Ropstad. Bilde: Statoil
23. jan. 2014 - 12:41

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) frykter at fullskala områdeelektrifisering på Utsira lider samme skjebne som Mongstad. Han mener de siste kostnadsanslagene tyder på at det kan skje.

Statoil har ledet arbeidet med studier for elektrifisering av oljefeltet på vegne av operatørene i området, Statoil, Lundin og Det norske oljeselskap.

– Alt tyder på at selskapene ønsker å konkludere med å skrinlegge elektrifisering som områdeløsning, men velge kraft fra land til Johan Sverderup alene. Dette blir beskrevet som en billig løsning, mens områdeløsningen blir svært kostbar. 17 milliarder er blitt referert flere ganger, men disse tallene er hinsides det andre prosjekter koster, sier Ropstad til NTB.

Anslåtte kostnader har økt

Oljedirektoratet anslo i 2012 at elektrifisering ville koste like over 400 kroner per tonn CO2 som blir kuttet. Nå skal anslaget fra oljeselskapene selv ha steget til over 2.000 kroner per tonn, ifølge olje- og energiminister Tord Lien (Frp)

Ropstad sammenligner det som nå skjer med olje- og gassfeltet på Utsira med det som skjedde med fullskala fangst og lagring av CO2 på Mongstad.

– Et prosjekt som det er enstemmighet rundt i Stortinget ser ut til å bli avlyst fordi regjeringen ikke har klart å presse på godt nok, være tydelig nok og følge prosjektet godt nok opp. Nå må ikke Tord Lien gå i samme felle som de rødgrønne har gjort, men følge opp selskapene tett, sier Ropstad.

Les også: Statoil: Vi er forsinket, rett og slett

– Kan gjøres billig

Ropstad var medlem av energi- og miljøkomiteen i forrige stortingsperiode.

Han mener løsningen Statoil ønsker med en kabel på 78 megawatt bør byttes ut med en kabel på 200 megawatt.

– Da vil man skaffe nok kraft til en områdeløsning, og det vil kunne gjøres billig. Anslagene jeg har fått, viser en kostnadsøkning på 1,5 til 1,8 milliarder kroner, sier Ropstad.

Les også:

Venstre og KrF: Å droppe elektrifisering er langt fra avgjort  

– Elektrifisering offshore har ingenting for seg

– Vi kan ikke vedta å bygge ut nye utslipp  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.