OLJE OG GASS

Denne kvitteringen viser at politiet sendte miljøkrim-siktelsen mot Statoil på rett måte. Likevel slapp selskapet bot

Utslippet av 3425 tonn kjemikalier ble aldri etterforsket.

Dette er kopien av kvittering for en rekommandert sending til daværende Statoil ASA, nå Equinor, 23. september 2015. Lagt oppå bildet av Njord-plattformen. Foto: Thomas Sola - Equinor/Montasje: TU.
Dette er kopien av kvittering for en rekommandert sending til daværende Statoil ASA, nå Equinor, 23. september 2015. Lagt oppå bildet av Njord-plattformen. Foto: Thomas Sola - Equinor/Montasje: TU. Thomas Sola - Statoil
Hanne LøvikHanne LøvikJournalist
30. juni 2018 - 05:15

Gjennom syv år slapp daværende Statoil, nå Equinor, trolig ut hele 3425 tonn kjemikalier på Njord-feltet fra en injeksjonsbrønn, uten å merke det. Først flere år etter ble myndighetene orientert og de anmeldte deretter oljeselskapet.

Teknisk Ukeblad kan i denne saken fortelle flere hittil ukjente detaljer rundt miljøkrim-saken som politiet henla i 2016.

I fjor påstod politiet overfor Teknisk Ukeblad at de gjorde en feil og sendte forurensings-siktelsen via vanlig post. Equinor påstod at de aldri hadde fått siktelsen. Dermed ble angivelig ikke foreldelsesfristen avbrutt.

Dokumenter fra Riksadvokaten viser nå at disse opplysningene ikke stemmer.

Sentral kvittering

Det var først da Riksadvokaten i fjor vår ba om å få se en kopi av postlista ved Møre og Romsdal politidistrikt, at politiet skjønte at de faktisk hadde sendt siktelsen på rett måte i 2015.

«Siktelsen er uformet for å unngå en eventuell diskusjon om foreldelse», het det om brevet som ble sendt rekommandert til Equinor sammen med siktelsen i 2015.

Sendingen kom heller ikke i retur til politiet. På bakgrunn av dette regner Riksadvokaten med at Equinor fikk siktelsen.

Det betyr at at siktelsen mot Equinor var lovlig forkynt og foreldelsesfristen var avbrutt. I motsetning til hva politiet selv trodde da de henla saken et halvt år etter.

Kjente ikke til siktelsen

Den 23. september 2015 sendte politiet altså siktelsen til Equinor. Det var viktig å få den sendt så fort som mulig, fordi de vil avbryte foreldelsesfristen. De hadde allerede brukt to år på å utforme den.

I grunnlaget for siktelsen het det at selskapet eller dets ansatte i perioden mars 2000 til høsten 2010 unnlot å foreta overvåkning og undersøkelser av avfallsbrønner injisert med slop på Njord-feltet, slik at forurensing fra brønnen kunne oppdages, kartlegges, vurderes og varsles.

Etter at siktelsen i saken var sendt til Equinor, skjer det ikke noe i saken før over et halvt år senere. Den 23. juni 2015 ringer etterforskeren i Møre og Romsdal politidistrikt til myndighetskontakten for Equinor region midt. Men hun sier at hun ikke kjenner til denne siktelsen.

«På forespørsel skulle hun undersøke om siktelsen var mottatt av selskapet og gi en tilbakemelding på dette», het det i egenrapporten til etterforskeren.

Men den Equinor-ansatte melder ikke tilbake som avtalt, ifølge Riksadvokaten. Og politiet følger heller ikke opp.

Dermed skjer det ikke noe mer i saken i politidistriktet før de i januar 2017 oversender den til statsadvokaten med forslag om henleggelse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Beklager at vi ikke har gjort jobben

Da TU omtalte henleggelsen i fjor, uttalte politiet altså at siktelsen var sendt med vanlig post.

– Det er klart at dette burde blitt fulgt opp. Meningen var egentlig at dette skulle blitt sendt rekommandert, så vi faktisk kunne få bekreftet at Equinor ble gjort kjent med det på den måten, uttalte Politiadvokat Elisabeth Fiksdal i Møre og Romsdal politidistrikt til Teknisk Ukeblad da.

Politidistriktet som har ansvar for etterforskning for saker på sokkelen i Norskehavet beklager behandlingen av saken.

– Vi kan ikke annet enn å beklage at politiet ikke har gjort den jobben som kreves og at denne saken ble liggende uten fremdrift over så lang tid, sier Ove Brudevoll, sjef for retts- og påtaleenheten i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, til TU. 

Og han overdriver ikke. For de fikk anmeldelsene mot Equinor allerede i 2013 og 2014. 

Equinor da: Ikke mottatt. Equinor nå: Lovlig forkynt

Også i mars i fjor, da TU sist omtalte saken, fortalte Equinor at de ikke hadde mottatt noen siktelse. 

– Vi mottok nylig beskjed om at saken er henlagt ut fra bevisets stilling. Vi har aldri mottatt noen siktelse i saken, sa pressetalsmann Morten Eek da. 

Men når vi spør hva som skjedde, etter at Riksadvokatens gransking ble klar, får vi et annet svar. 

– Vi kan ikke gjøre annet enn å vise til Riksadvokatens vurdering om at denne siktelsen var lovlig forkynt, sier Morten Eek til TU i vinter. 

Etterforskningen startet aldri

Selv om Riksadvokaten vurderer at Equinor fikk siktelsen i posten, så mener han at det var rett å henlegge anmeldelsene.

Årsaken er politiets passivitet i saken. Riksadvokaten peker blant annet på at det aldri var iverksatt etterforskning i saken.

«Anmeldelsene må derfor forbli henlagt som foreldet, om enn med en annen begrunnelse enn den politiet og statsadvokaten har gitt», skriver Riksadvokaten.

Busch kommer samtidig med sterk kritikk av politiets arbeid med saken.

– Saksbehandlinger både svært beklagelig og kritikkverdig, ikke minst på bakgrunn av sakens alvor, skriver Tor-Aksel Busch i påtegningsbrevet. 

Enorme krater på havbunnen

Sakens alvor kommer av at det mellom mars 2000 og 25. januar 2006 sender kjemisk avfall, såkalt bore- og driftslop, ned i havbunnen på Njord-feltet. Problemet er bare at alt de sendte ned også kom opp på havbunnen og la seg i svære krater på havbunnen. Det største av disse hadde en radius på 40 meter og en høyde på 2,5 meter. 

Det gikk også svært lang tid fra Equinor oppdaget kraterene til de meldte fra om at de stammet fra en lekkasje. Se tidslinjen over hele saken:   

Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer
Vis mer

Miljødirektoratet er skuffet

Seniorrådgiver i juridisk seksjon hos Miljødirektoratet, Anette Fischer, innrømmer at de ble skuffet over avgjørelsen.

– Ja, vi er skuffet over at politiet ikke følger opp denne saken på en bedre måte. Særlig fordi saken ikke er enestående, sier hun til TU.

Hos Miljødirektoratet understreker de at saken var godt dokumentert at det forelå ulovlig forurensining i ganske stort omfang.

– Riksadvokaten har gjort en grundig vurdering av henleggelsen. Det fremgår av Riksadvokaten at det ikke bare er Equinor som har forsømt seg i denne saken. Det er svært beklagelig at alvorlige saker ikke blir straffeforfulgt pga dårlige rutiner og lang saksbehandling hos politiet, sier hun.

En av tolv kjente injeksjonslekkasjer har fått konsekvens

Siden de første lekkasjene fra injeksjonsbrønner ble kjent har Miljødirektoratet anmeldt tre av dem. Det er gjelder de ulovlige lekkasjene på Njord, Veslefrikk og på Statfjord B. Av disse er to henlagt.

Njord ble henlagt som følge av manglende etterforskning og Veslefrikk som følge av at man ikke kunne dokumentere at en klagefrist var overholdt.

For Statfjord B-lekkasjene vedtok Equinor et forelegg på 7 millioner.

Det er ikke gjennomført noen felles gransking av utslippene og verken Petroleumstilsynet eller Miljødirektoratet har en felles og komplett oversikt over hvor store utslippene var.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.