VINDKRAFT

Den enorme 12 MW-turbinens hjerte er klar til levering

Med sine 12 MW kommer General Electrics Haliade-X til å bli verdens kraftigste vindkraftverk. Nå er det enorme maskinhuset og navet klare til å skipes til Nederland.

For å begynne å hente inn igjen de milliardene som man har pløyd ned i utviklingen og sikre posisjonen sin offshore, jobber bedriften nå hardt for at kundene skal kunne få levert de første eksemplarene av Haliade-X innen to år.
For å begynne å hente inn igjen de milliardene som man har pløyd ned i utviklingen og sikre posisjonen sin offshore, jobber bedriften nå hardt for at kundene skal kunne få levert de første eksemplarene av Haliade-X innen to år. Foto: General Electric
John Edgren, Nyteknik.se
24. juli 2019 - 10:30

I begynnelsen av året fortalte General Electric om sommerens byggeplaner for Haliade-X – verdens kraftigste vindkraftverk på 12 MW. Nå melder bedriften at den første nacellen allerede er klar til levering fra Saint-Nazaire i Frankrike til Nederland. Vindkraftverket er konstruert for havet, men i løpet av fem år skal det første eksemplaret utprøves i Rotterdam havn.

Hele kraftverket kommer til å måle 260 meter fra vannoverflaten til vingespissen, og bildet av navet og maskinhuset gir en viss følelse av de enorme dimensjonene. Selv de 107 meter lange vingene kommer til å produseres i Frankrike av datterselskapet LM Windpower, i en ny fabrikk i Cherbourg. Rotoren får en diameter på 220 meter, noe som er like høyt som Golden Gate-bruas pyloner over vannoverflaten.

Jobber hardt for leveranser

Senere i år skal nacelle nummer to leveres til et testanlegg i britiske farvann, utenfor Blyth, og GE er sikre på at riggen deres kommer til å bli sertifisert en gang i løpet av neste år. For å begynne å hente inn igjen de milliardene som man har pløyd ned i utviklingen og sikre posisjonen sin offshore, jobber bedriften nå hardt for at kundene skal kunne få levert de første eksemplarene av Haliade-X innen to år.

GE Renewable Energys store havvindmølle blir nesten like høy som Eiffeltårnet. <i>Illustrasjon:  GE Renewable Energy.</i>
GE Renewable Energys store havvindmølle blir nesten like høy som Eiffeltårnet. Illustrasjon:  GE Renewable Energy.

«Vi ligger an til at vi i løpet av kort tid vil kunne starte med kommersialiseringen av dette nye produktet. Når vi har fått typesertifiseringen på plass, kommer vi til å være klare til å sette i gang en masseproduksjon og sende ut de første kommersielle enhetene rundt midten av 2021. Halade-X 12 MW er et svært spesielt og strategisk prosjekt for GE», sier administrerende direktør John Lavelle ved GE Renewable Energy Offshore Wind i en pressemelding.

Store solcelleinstallasjoner i kombinasjon med batterilagring kan utkonkurrere annen energiproduksjon. Bildet viser Asko sentrallager Vestby.
Les også

Rystad Energy: Folk har ikke tatt inn potensialet til solkraft

Kjøpte Alstom i 2015

Bedriften var allerede den største leverandøren av landbaserte vindkraftverk, men i og med oppkjøpet av franske Alstom 2015, tok GE et stort sprang framover på det offshore-baserte markedet. To viktige prestasjoner har vært vindkraftparken Block Island utenfor New York på 30 megawatt, samt tyske Merkur Offshore.

I Nordsjøen skal 66 eksemplarer av deres Haliade 150, på 6 MW, til sammen levere 396 MW. Anlegget skal gi grønn strøm til en halv million hjem. Men Haliade-Xs energiproduksjon kommer likevel til å danke ut småsøsknene i Nordsjøen. Kjempen kan generere 67 GWh per år, og klarer helt på egen hånd å forsørge 16.000 europeiske hjem.

Midt-Norsk Havbruk har også utviklet en rømningssikker merd som er 22 meter høy og som har fått navnet Aquatraz. Den kan heises opp og ned ved levering av fisk, rengjøring og vedlikehold. Norsk havbruk trenger flere bærekraftige teknologiløsninger.
Les også

Bare investeringer i grønn teknologi vil fjerne miljøutfordringene i havbruk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.