INDUSTRI

Bare investeringer i grønn teknologi vil fjerne miljøutfordringene i havbruk

Akvakulturbransjen etterlyser raskere handling fra regjeringen for å premiere investeringer i grønn teknologi innen havbruk. Dette haster for å unngå at vi taper konkurransekraft til utenlandske aktører.

Midt-Norsk Havbruk har også utviklet en rømningssikker merd som er 22 meter høy og som har fått navnet Aquatraz. Den kan heises opp og ned ved levering av fisk, rengjøring og vedlikehold. Norsk havbruk trenger flere bærekraftige teknologiløsninger.
Midt-Norsk Havbruk har også utviklet en rømningssikker merd som er 22 meter høy og som har fått navnet Aquatraz. Den kan heises opp og ned ved levering av fisk, rengjøring og vedlikehold. Norsk havbruk trenger flere bærekraftige teknologiløsninger. Foto: Midt-Norsk Havbruk
Yngvar Ødegaard, direktør for industriell automasjon i Schneider Electric Norge
21. mai 2024 - 16:00

Leverandørene til fiskeoppdretterne er klare: De mangler verken kompetanse, nytenkning eller kreativitet. Under Havexpo-konferansen i Bergen nylig var det fullt fokus på hvordan teknologi kan bedre både miljø og fiskevelferd.

Samtidig som messen åpnet sine dører, rettet media søkelyset mot de store miljøutfordringene i bransjen som resulterer i både omdømmetap og tap av inntekter. Forekomsten av lakselus, økningen av perlesnormaneter og parasitter som sprer seg i åpne og lukkede anlegg truer en hel næring. Dette går utover både fiskehelse, forbrukernes tillit og – på sikt – fremtiden til Norges nest største eksportindustri.  

Regjeringens sendrektighet 

Kreativitet og nytenkning gjennomsyrer hele bransjen på leverandørsiden. Og fiskeoppdretterne oppsøker dem for å få hjelp, men deres vilje til investering bremses av usikkerheten rundt myndighetenes påvirkning på deres økonomi i fremtiden.

Det er ekstremt viktig at den norske Regjeringen setter fart på prosessen rundt implementering av miljøfleksibilitetsordningen, mener Yngvar Ødegaard, direktør i Schneider Electric. <i>Foto:  Privat</i>
Det er ekstremt viktig at den norske Regjeringen setter fart på prosessen rundt implementering av miljøfleksibilitetsordningen, mener Yngvar Ødegaard, direktør i Schneider Electric. Foto:  Privat

Også innen havbruk kan teknologi gjøre underverker. Fisk kan tagges og bli overvåket takket være maskinlæring og KI, og man kan gjøre fjerning av lakselus mer skånsomt for fisken. Vannets verdier i smoltanleggene kan overvåkes 24/7 og sanntidsdata fra anlegget kan gi røkterne og ledelsen full kontroll over fisken – når og hvor som helst.

Ny teknologi for lukkede anlegg i sjøen beskytter fisken og gjør samling av fiskeslam enklere. Mulighetene for å gjøre om fiskeslam til gjødsel og biokull er også der. Anleggene rapporterer nå automatisk om sin egen «helse» via PC og mobil/nettbrett, og oppdretterne får varsel i forkant av at feil skjer.

Tett trafikk på E18 gjennom Oslo ved innkjøringen til Festningstunnelen før videreføringen under Bjørvika/Operatunnelen ble åpnet.
Les også

Vegvesenet: Venter påskekø på disse stedene

Usikkerhet er bærekraftens verste fiende

Usikkerheten knyttet til innføringen av – og størrelsen på – grunnrenteskatten, forårsaket en bråstopp i ordreinngangen for leverandørene i 2023. Ny nøling med tanke på investering i bærekraft merkes nå av leverandørene. Fiskeoppdretterne venter på at regjeringen innfører den såkalte miljøfleksibilitetsordningen, etter anbefalingene fra Havbruksutvalget.

Miljøfleksibilitetsordningen har til hensikt å fremme bærekraftig verdiskaping i akvakulturbransjen, og er avgjørende for å sikre overgang fra tradisjonell produksjonsteknologi til null- og lavutslippsteknologi. Den ble enstemmig vedtatt i Stortinget 29. april, men innføringen kommer først i 2025. Det er lange tider med usikkerhet som går ut over investeringsviljen i hele bransjen.

Ombruk av bilbatterier for energilagring i bygg vil snart bli en nødvendighet og vil kreve at slike batterier får anordnet sikkerhetstiltak som gjør dem trygge som en del av et elektrisk anlegg.
Les også

Et regelverk med smutthull er en trussel for sikkerheten

Gunstig for villaksen

Miljøfleksibilitetsordningen gir leverandører muligheten for å utvikle fremtidsrettede løsninger, skreddersydd etter oppretternes behov. Den er gunstig også for villaksen ettersom den kan bidra til redusert miljøpåvirkning på vill laksefisk. Hele bransjen ønsker å skape mest mulig verdi for samfunnet samtidig som hensynet til bærekraft ivaretas.

Mens våre myndigheter utreder og venter med å skape klarhet og ta beslutninger, leverer norske aktører sine bærekraftige løsninger til konkurrerende land, som Island, Færøyene, Skottland, Chile og Japan.

Det er ekstremt viktig at den norske regjeringen setter fart på prosessen rundt vedtaket om miljøfleksibilitetsordningen. Ta en rask beslutning slik at oppdretterne kan satse helhjertet på investeringer i mer miljøvennlige løsninger for å ivareta norske fjorder.

I mellomtiden vokser våre utenlandske konkurrenter mer bærekraftig enn oss, samtidig som de bygger opp sin kunnskap om bærekraftteknologien som vi eksporterer. Hvis vi fortsetter slik, blir dette en tap-tap-situasjon for havbruk i Norge.

Hva venter vi på?

H2 Barge 1 er den første lekteren til FPS som er bygget om til hydrogendrift med 1,2 MW PEM brenselceller fra Ballard.
Les også

Kutter 3000 tonn CO2 i året

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.