WEBINAR

Webinar: Hva skjer med vannkrafta?

Kan vi få mer kraft ut av de kraftverkene vi har? Og hva bør vi bruke vannkrafta til?

Tre energi-topper møtes til samtale tirsdag morgen klokken 08.30. Debatten arrangeres av Polyteknisk Forening og ledes av Teknisk Ukeblad.
24. jan. 2022 - 18:00

Plutselig har vannkrafta, den trauste grunnplanken i det norske kraftsystemet, blitt gjenstand for het debatt. Skal man åpne vernede vassdrag igjen? Hvor mye mer kraft kan vi få ut av de vannkraftverkene vi har? Og hvorfor skal strømmen i Norge koste over 2 kroner per kilowattime, når vannkrafta bare koster noen øre å produsere?

Dette og mye annet spør vi om når kraft-Norges toppsjefer besøker Polyteknisk Forening tirsdag morgen. Vi møter:

  • Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft
  • Hilde Tonne, konsernsjef i Statnett
  • Kjetil Lund, vassdrags- og energidirektør, NVE  
Solbergfoss ved Glomma i Askim stod ferdig i 1924. Det er et såkalt elvekraftverk, som benytter seg av gjennomstrømning av vann, fremfor kraft fra store høyder for å produsere elektrisitet.
Les også

«Det hvite kullet» – vannkraften – skulle løfte Norge frem som et rikt og fremtidsrettet industriland

Naturvern eller flomvern?

Partiet Høyre forslo nylig å avvikle vernet for ti konkrete vassdrag. Flere politikere mener at «skånsom kraftutbygging» er mulig, særlig i kombinasjon med flomvern. Nå har også Arbeiderpartiet åpnet for å se på vernestatusen til enkelte vassdrag, selv om NVE vurderer potensialet i vernede vassdrag til å være lite. 

Mens en svært tørr sommer har gjort at vannstanden er lav på Vest- og Sørlandet, flommer det bokstavelig talt over i Midt- og Nord-Norge. Ekstremværet Gyda gjorde at Trønderenergi måtte slippe vann forbi turbinene, og strømmen i enkelttimer kostet 10 øre. 

Klimaendringer gir mer kraft

Er dette en forsmak på hva vi har i vente? NVE forventer at klimaendringene i seg selv vil gi 4 TWh mer kraft i 2040.

Hvordan skal vi få mer kraft til Norges store industriplaner, og hva skal vi bruke den til? Er ny grønn energi viktigere enn naturhensyn? Og hva er egentlig riktig kraftpris? 

Arrangementet er støttet av NTNU/ Hydroflex og er åpent og gratis for alle. Sendingen starter klokken 08.30. Hvis du vil delta fysisk på Håndverkeren i Oslo, kan du melde deg på her.

Evnen til å lagre og regulere energi må få en større verdi når kraftsystemet gradvis fylles av mer væravhengig energi, mener sjefen i SN Power, Torger Lien. Bildet er fra Askjellsdalsvatnet i Vaksdal, Hordaland, som er regulert som magasin for Evanger kraftverk.
Les også

– Vi må ta mer betalt for vannkraften

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.