KLIMA

NVE tror klimaendringer vil gi mer vannkraft

Men gevinsten blir kortvarig.

Kraftproduksjon i Setesdal.
Kraftproduksjon i Setesdal. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
11. nov. 2021 - 11:47

Smelting og mer nedbør vil i 2040 gi ekstra vannkraft tilsvarende forbruket til 200.000 husstander, tror Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Men gevinsten av bresmeltingen blir kortvarig.

Ifølge framskrivningene i rapporten kan smelting og økt nedbør grunnet klimaendringer gi opp mot 4 terawattimer (TWh) mer vannkraftproduksjon innen 2040 i et høyt utslippsscenario.

Når NVE kaster blikket enda lengre fram i tid, spår de at klimaendringene alene kan sørge for 8 TWh mer vannkraft innen utgangen av århundret.

Deretter blir det ikke mer vann å hente fra isbreene som en gang var, skriver NRK.

– Vi forventer at tilsiget fra isbreer blir kraftig redusert etterhvert som isbreene smelter bort, skriver NVE i rapporten, som ble lagt fram på Energidagene.

I alt spår NVE at den norske kraftproduksjonen kommer til å øke med 28 TWh fram til 2040, medregnet 3 TWh fra turbinopprustninger og 5 TWh fra utvidelser av nye vannkraftverk.

De understreker imidlertid at det er stor usikkerhet knyttet til framskrivingene, blant annet fordi man ikke vet hvordan utslippene vil utvikle seg.

– Det er stor spredning mellom de fem klimaframskrivningene vi har brukt; dette illustrerer noe av usikkerheten i modellene og i hvordan framtidens klima kommer til å bli. Den laveste framskrivningen har en nedgang i energitilsiget på 2 prosent, mens i den høyeste øker det med 15 prosent, skriver NVE.

For en knapp måned siden ble det fullstendig kaos da det kom store mengder snø på Østlandet. Nå er det duket for mer snø, men ikke av samme omfang. Utfordringer kan det likevel fort bli.
Les også

Kan bli snøkaos igjen – kollektivselskapet i Oslo lover at de er forberedt denne gangen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.