ENERGI

«Det hvite kullet» – vannkraften – skulle løfte Norge frem som et rikt og fremtidsrettet industriland

Fra TU-arkivet: «Er Norge rikt, eller vil det bli det»? Det forrige århundrets ingeniører hadde stor fremtidstro på hvilke muligheter vannkraften ville tilby.

Solbergfoss ved Glomma i Askim stod ferdig i 1924. Det er et såkalt elvekraftverk, som benytter seg av gjennomstrømning av vann, fremfor kraft fra store høyder for å produsere elektrisitet.
Solbergfoss ved Glomma i Askim stod ferdig i 1924. Det er et såkalt elvekraftverk, som benytter seg av gjennomstrømning av vann, fremfor kraft fra store høyder for å produsere elektrisitet. Foto: Knudsens Fotosenter
Øystein SolaasØystein SolaasLeder for Diskusjon.no
20. juli 2020 - 12:00

Fra begynnelsen av 1900-tallet skjedde det en rasende utvikling og produksjon av elektrisk kraft. Fra 1900 til 1905 år ble produksjonen tidoblet. Vannkraften skulle løfte Norge frem som et moderne og fremtidsrettet industriland. Men hvilke forventninger hadde noen av datidens ingeniører og teknikere til det «hvite kullet»? TU-arkivet gir oss noen svar.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.