ENERGI

Kraftselskap kjemper mot Gyda: Sender vann forbi turbinene

Sender kraftprisen til bunns i Nord- og Midt-Norge.

På Svorkmo i Trøndelag går elva Orkla over sine bredder. Trønderenergi har den siste uken styrk kraftproduksjonen for å unngå flom. Nå må de åpne lukene.
På Svorkmo i Trøndelag går elva Orkla over sine bredder. Trønderenergi har den siste uken styrk kraftproduksjonen for å unngå flom. Nå må de åpne lukene. Foto: Ole Martin Wold/NTB
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

– Vi slipper forbi vann både i Sokna- og Svorkmo-kraftverket. Vi har forberedt oss i en uke, og vi har kjørt noen av de øverste kraftverkene for fullt for å lage plass i magasinene. Nå prøver vi å redusere kjøringen for å hindre for mye vann nedover i elva, sier Stig Tore Laugen i Trønderenergi. 

Men i noen av de nederste kraftverkene har de måttet åpne lukene og sende vann forbi turbinene for å hindre flom, som på Melhus og i Meldal.

Strøm til 10 øre i Nord og Midt

– Det er voldsomme nedbørsmengder og 7-8 plussgrader, så alt kommer som regn. Det har smeltet noe enormt med snø, og is i elvene gjør at vi er redde for ispropper. Det regner enda, men vi forventer en topp i løpet av kvelden eller natta, sier Laugen.

Stig Tore Laugen, kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi.  Foto: Trønderenergi

Mens de sørlige delene av landet har higet etter mer vann i magasinene, var verken tørke eller skyhøye priser noe problem i Midt-Norge før Gyda heller. Torsdag og fredag ligger snittprisen i Midt- og Nord-Norge på 18 øre/kWt. I natt var prisen helt nede i 10 øre.

– Men hu Gyda har sendt prisen ned; det er ikke akkurat normen med 10-20 øre per kilowattime i Trøndelag i januar, sier Laugen. 

Ny vindkraftrekord 

Uværet Gyda får også vindmøllene til å snurre, og det ble satt ny rekord for vindkraftproduksjon i Norden i dag med 20,3 GW vindkraft.

– Det er ikke rekord i Midt-Norge fordi Sørmarkfjellet vindpark er ute på grunn av feilretting. Ellers går det meste av det vi har for fullt, sier Laugen.

Også for sterk vind kan gi stans i produksjonen. Blir vinden over 20 meter per sekund, må man redusere eller stanse produksjonen. Men det har ikke vært et problem i Trøndelag det siste døgnet. 

Ikke veldig mye tilsig i sør

I de områdene som kunne trengt mer vann i magasinene, kommer det meste av nedbøren som snø, ifølge kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv.

– Det er litt økende tilsig, men ikke de helt store volumene. Denne uka venter vi 1,9 TWh tilsig i Norden, mens tilsiget har vært 1 TWh de siste ukene. Altså er det nesten en dobling, men likevel ikke voldsomt, sier Djupskås.

Likevel vil nedbøren bli til strøm senere:

– Det kommer mye nedbør nå, så hvis man legger sammen regn og snø har vi en hydrologisk balanse på -9,2 TWh. Det er 7-8 prosent mindre enn normalt, og en klar forbedring. Før jul lå vi i snitt 20 prosent under normalt, sier Djupskås.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.