– Vi slipper forbi vann både i Sokna- og Svorkmo-kraftverket. Vi har forberedt oss i en uke, og vi har kjørt noen av de øverste kraftverkene for fullt for å lage plass i magasinene. Nå prøver vi å redusere kjøringen for å hindre for mye vann nedover i elva, sier Stig Tore Laugen i Trønderenergi.
Men i noen av de nederste kraftverkene har de måttet åpne lukene og sende vann forbi turbinene for å hindre flom, som på Melhus og i Meldal.
Strøm til 10 øre i Nord og Midt
– Det er voldsomme nedbørsmengder og 7-8 plussgrader, så alt kommer som regn. Det har smeltet noe enormt med snø, og is i elvene gjør at vi er redde for ispropper. Det regner enda, men vi forventer en topp i løpet av kvelden eller natta, sier Laugen.

Mens de sørlige delene av landet har higet etter mer vann i magasinene, var verken tørke eller skyhøye priser noe problem i Midt-Norge før Gyda heller. Torsdag og fredag ligger snittprisen i Midt- og Nord-Norge på 18 øre/kWt. I natt var prisen helt nede i 10 øre.
– Men hu Gyda har sendt prisen ned; det er ikke akkurat normen med 10-20 øre per kilowattime i Trøndelag i januar, sier Laugen.
Ny vindkraftrekord
Uværet Gyda får også vindmøllene til å snurre, og det ble satt ny rekord for vindkraftproduksjon i Norden i dag med 20,3 GW vindkraft.
– Det er ikke rekord i Midt-Norge fordi Sørmarkfjellet vindpark er ute på grunn av feilretting. Ellers går det meste av det vi har for fullt, sier Laugen.
Også for sterk vind kan gi stans i produksjonen. Blir vinden over 20 meter per sekund, må man redusere eller stanse produksjonen. Men det har ikke vært et problem i Trøndelag det siste døgnet.
Ikke veldig mye tilsig i sør
I de områdene som kunne trengt mer vann i magasinene, kommer det meste av nedbøren som snø, ifølge kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv.
– Det er litt økende tilsig, men ikke de helt store volumene. Denne uka venter vi 1,9 TWh tilsig i Norden, mens tilsiget har vært 1 TWh de siste ukene. Altså er det nesten en dobling, men likevel ikke voldsomt, sier Djupskås.
Likevel vil nedbøren bli til strøm senere:
– Det kommer mye nedbør nå, så hvis man legger sammen regn og snø har vi en hydrologisk balanse på -9,2 TWh. Det er 7-8 prosent mindre enn normalt, og en klar forbedring. Før jul lå vi i snitt 20 prosent under normalt, sier Djupskås.