T2

Test: SAMSUNG GEAR S

Denne smartklokken er en mobil

TEST: Samsung Gear S.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. des. 2014 - 20:35
Vis mer

Den har en eim av fremtid over seg, Samsungs nyeste smartklokke Gear S.

For den kan ikke bare være koblet til mobilen din – den er en mobiltelefon i seg selv. Setter du inn et nanosimkort besørger klokken sin egen tilkobling, slik at du kan svare på meldinger, prate og surfe på nettet om du vil.

Og ikke bare det, klokken har Wi-Fi slik at du kan hekte deg på trådløst nett, og GPS så du kan finne frem.

Det er i det hele tatt en imponerende liten sak dette. Men en smarttelefon er det ikke.

Selv om Gear S kan leve sitt eget liv når den ikke er koblet til en telefon over Bluetooth, er mange av funksjonene avhengig av mobiltelefonen din for å fungere.

Det kan heller ikke være en hvilken som helst mobiltelefon - det må være en nyere Samsung Galaxy-modell.

Mer om forholdet mellom mobil og klokke litt senere. Først skal vi se litt på maskinvaren.

Les også: Julegavetips: Smart tilbehør til mobilen

Design og skjerm

Gear S har en totommers buet Super-AMOLED-skjerm. Den har oppløsningen 360 x 480 piksler, som gir en pikseltetthet på 300 PPI. Plenty skarphet, med andre ord. Kontrast, sortnivå og lysstyrkeer bra her.

Skjermen er dekket av glass, og rundt dette sitter en metallist. På undersiden av skjermen sitter en hjem-tast, som for øvrig er den eneste tasten på klokken.

Selve klokkehuset er festet til en gummireim, som ikke kan erstattes med en standard klokkereim. Du kan plukke klokkehuset ut av reima når du skal lade om du vil, men det er neppe behov for å gjøre dette med mindre du skal bytte reim.

På baksiden er det ladekontakt, en optisk pulsmåler og luke til simkort. På venstre side sitter en høyttaler, og på høyre mikrofonen.

Klokken er ikke akkurat det vi kan kalle diskret, ettersom den er en hel del større enn smartklokker flest. Den ser nok mer ut som en liten smarttelefon enn en klokke.

Så skal det også sies at designen er ganske konservativ sammenlignet med Samsungs tidligere smartklokker, og da spesielt Galaxy Gear.

Klokken er IP67-spesifisert, og er både støv- og vanntett.

Les også: – Sony tester smartklokke med skjerm på reimen

Laderen har et batteri på 350 mAh integrert.
Laderen har et batteri på 350 mAh integrert.

Batteri

Laderen har for øvrig et batteri på 350 mAh integrert, slik at du kan lade batteriet på klokken én gang mens du er på farten.

Det kommer du antakelig til å trenge, for Gear S-batteriet har en kapasitet på fattige 300 mAh. Til sammenligning har Sony Smartwatch 3 et batteri på 420 mAh.

Hvor lenge batteriet varer kommer an på hvordan du bruker klokken. Koblet til mobilen via bluetooth er det fullt mulig å få inntil to dagers praktisk brukstid ut av det.

Når klokken besørger sine egne datatilkoblinger varierer brukstiden mellom kort og veldig kort. Under testperioden har vi brukt Gear S en periode uten at den har vært koblet til telefonen.

Med Wi-Fi aktivert holder batteriet i beste fall rundt 12 timer. Noe lenger med kun mobilnettilkobling.

Les også: Apple avslører flere detaljer om Apple Watch

Simkortet settes i på baksiden. Klokkehuset kan plukkes ut av reimen.
Simkortet settes i på baksiden. Klokkehuset kan plukkes ut av reimen.

Maskinvare og ytelse

På innsiden sitter en Qualcomm-levert tokjerneprosessor på 1 GHz. Klokken har 512 MB RAM og 4 GB lagringsminne.

Med simkort installert kan klokken koble seg opp mot GSM 900- og 1800 MHz, og 3G 900- og 2100 MHz. Wi-Fi støttes over 802.11b/g/n. Bluetooth-versjonen er 4.1, og du kan koble annet bluetooth-utstyr til klokken, som hodesett. A-GPS med støtte for GLONASS er integrert i klokken.

Av sensorer har klokken aksellerometer, gyrosensor, kompass, barometer, omgivelseslyssensor, pulsmåler og en UV-sensor.

Den siste er interessant når vi nærmer oss varmere tider, ettersom klokken kan fortelle deg om det er på tide å ta på seg solkrem.

Baksiden huser simkort, pulsmåler og ladekontakt.
Baksiden huser simkort, pulsmåler og ladekontakt. Marius Valle
Med mindre du har et hodesett tilkoblet over bluetooh, går samtaler over høyttaleren. Det fungerer overraskende bra i de fleste situasjoner, både via mobilnettet og over bluetooth via mobilen.

Det er også verdt å nevne at du kan laste over musikk til klokken. Dette gjør du enten via mobilen eller ved å koble klokken til PC-en din.

Les også: Norsk spillsensasjon fra 300.000 til 16 millioner brukere på ett år

Under skjermen sitter en hjemtast. Dette er den eneste tasten på klokken.
Under skjermen sitter en hjemtast. Dette er den eneste tasten på klokken.

I bruk

Klokken er enkel å bruke. Du navigerer rundt i systemet ved å sveipe over skjermen. Menyene er enkelt sagt bygget opp ved hjelp av fire skjermer, med startskjermen som utgangspunkt.

Over finner du hurtiginnstillinger, under finner du appmenyen. Til venstre ligger varslene dine, og til høyre widgetene dine. Du sveiper over skjermen for å navigere rundt.

Du kan tilpasse en del elementer, blant annet hvilke widgeter du vil ha tilgjengelig.

Tasten under skjermen tar deg tilbake til startskjermen. Dobbelttrykk talekommandoer, men du kan endre dette til appveksler eller en bestemt app du bruker ofte. Et langt trykk åpner en meny for av/på, lyd og trådløse tilkoblinger.

Les også: Få saldoen rett på klokka

Appene legger seg i appmenyen, som på en telefon.
Appene legger seg i appmenyen, som på en telefon.

Apper

Gear S kjører i likhet med Gear 2 operativsystemet Tizen. Det er det få andre produkter som gjør, og apputvalget er deretter.

Appene kan du kun installere via Gear Apps-butikken på Samsung-telefonen din. Det er riktig nok en hel del flere apper her nå enn da vi testet Gear 2. Vi anslår noen hundre. Her er det treningsapper, opptil flere kamerasøkerapper, SMS-apper, og en haug med nye klokkeskjermer for å nevne noe.

Noen interessante apper finner vi, blant annet nettleseren Opera Mini, og et spill hvor du bruker klokka til å styre et fly på mobilskjermen. Likevel er det ytterst få vi føler noe som helst behov for å laste ned.

Ikke bare fordi en hel del av de tilgjengelige appene virker uinteressante, men også fordi svært mange koster penger, fra rundt 6 til 20-30 kroner.

Installerer du Opera Mini kan du surfe med klokken.
Installerer du Opera Mini kan du surfe med klokken. Marius Valle
Utviklere må skrive egne apper for Gear, og kan ikke bare kan integrere klokkefunksjoner i hovedappen som i Android Wear.

Eksempel: Mens du på Wear både får Facebook Messenger-varsler og kan svare på dem fra klokken, får du bare se varselet på Gear S. Skal du svare må du åpne appen på telefonen.

Alternativet er å installere en Facebook Messenger-app på klokka. Så vi tok turen innom «Sosiale nettverk»-kategorien i Gear Apps-butikken, hvor noe slikt ikke finnes. Derimot finner vi apper som en kamerafjernkontroll, en SOS-app, en blodsukkerdagbok, og en fake-samtale-app.

Det er i det hele tatt litt som å besøke appbutikken til Windows Phone for tre år siden. Det er ekstremt få kjente tjenester som tilbyr apper her, annet enn Endomondo, Opera, Deezer og noen andre.

Les også: Googles nye Android skal være overalt

Gear S har skjermtastatur integrert. Det krever en stø finger.
Gear S har skjermtastatur integrert. Det krever en stø finger.

Kan prates til

Som på Android Wear kan du snakke til klokka for å ringe, sende meldinger, finne informasjon og annet. Samsungs klokker er imidlertid ikke like avhengig av talekommandoer for å utføre saker og ting, og du kan fint bruke klokken uten å snakke til den.

S Voice, som taleassistenten heter, forstår uansett ikke norsk. Android Wear kan i det minste diktere norsk tale.

Gear S har et skjermtastatur, som fungerer ganske bra. Det krever naturligvis mer presisjon å skrive på en totommers skjerm sammenlignet med en femtommers, så det er ikke en øvelse vi begir oss ut på veldig ofte.

Det er ellers mulig å styre musikk på telefonen og slikt, og varsler fra apper på telefonen din vil dukke opp på klokken. Via Samsungs Gear-app på telefonen kan du styre hvilke apper som skal kunne sende varsler til klokka.

Du kan ellers gjøre det du forventer av en smartklokke, som å lese SMS og sjekke e-post, blant mye annet.

Les også: Sonde med norsk teknologi har stilnet bak sola

Det er mange trenings- og helsefunksjoner på Gear S.
Det er mange trenings- og helsefunksjoner på Gear S.

Helseapper

Helse og trening er en vesentlig del av pakken. Samsungs treningsapp S Health er installert, og lar deg spore treningene dine. Om klokken er koblet til mobilen vil den bruke mobilens GPS. Om ikke bruker den sin egen GPS. I tillegg brukes klokkens pulsmåler.

Foruten treningslogging kan S Health telle stegene dine gjennom dagen, måle pulsen din, spore søvn og registrere nivået av UV-stråling.

UV-målinger gjør du ved å starte denne funksjonen og peke klokka mot sola. På denne tiden av året er det stort sett alltid lav risiko for skadelig UV-stråling, men det kan være en nyttig funksjon når våren kommer.

Det finnes også andre treningsapper som fungerer med Gear, som Nike+ og Endomondo.

Pulsmåleren fungerer bra så lenge klokken sitter ganske stramt, for vi opplever at avlesingen fluktuerer en hel del om den sitter litt løst. Da kan den vise 65 i det ene øyeblikket og 120 i det andre. Sammenlignet med en pulsklokke som bruker pulsbelte ser vi likevel at snittpulsen blir omtrent den samme.

Noen fullverdig erstatning for en ren pulsklokke er dette ikke, men det er uansett veldig praktisk å ha muligheten til spore treningsøkter på denne måten.

Les også: Denne avslører at du er en kontorrotte selv om du trener ofte

Here Maps lar deg se kart på klokken.
Here Maps lar deg se kart på klokken.

«Nokia Maps»

Gear leveres ikke med Google Maps, men Samsung har skrevet en avtale med Nokia om bruk av Here Maps. Dette er kartløsningen som tidligere var kjent under navnet Nokia Maps, men som nå er skilt ut i et underbruk av Nokia kalt Here.

Dette er en fullverdig kartløsning som ikke krever mobilen for å fungere. Du kan også laste ned kart slik at du ikke bruker datatrafikk på å hente kart. Det er ikke mulig å bruke appen til bilnavigasjon, men den fungerer til fots, og inkludrer kollektivtransport.

Les også: Mandag solgte de småkraftverket. Onsdag kom regjeringens sertifikat-millioner

Setter du inn et simkort kan du bruke Gear S som telefon.
Setter du inn et simkort kan du bruke Gear S som telefon.

Sammenkoblet eller frakoblet

Om du har et simkort i Gear S, er det to måter du kan bruke dette på. Vi antar at de fleste vil ønske å ha et tvillingsim i klokken, og dermed bruke samme telefonnummer på klokken som mobilen.

Det er imidlertid mulig å ha forskjellige numre. Da kan du viderekoble anrop til mobilnummeret til Gear S når klokke og mobil ikke er koblet sammen.

Bruker du tvillingsim aktiverer du ikke dette. Det er et eget valg for multi-sim (tvillingsim) du kan aktivere. Da forstår mobilappen at det samme mobilnummeret i i bruk begge steder, og vil alltid deaktivere mobilnettilkoblingen på klokken når de er koblet sammen.

Aktiverer du ikke denne, kan du velge å alltid være koblet til mobilnettet med klokken, noe som vil koste deg dyrebar batteritid unødvendig.

Så lenge klokken er koblet til mobilen vil den uansett sette opp og motta samtaler og SMS via mobilen.

Wi-Fi vil for øvrig bare være aktivert når mobil og klokke ikke er sammenkoblet.

Gear Manager brukes til å justere innstillinger fra mobilen. Denne appen trengs også for å konfigurere klokken første gang.
Gear Manager brukes til å justere innstillinger fra mobilen. Denne appen trengs også for å konfigurere klokken første gang. Marius Valle
Selv om bluetooth-forbindelsen brytes, kan du opprettholde kontakt mellom mobilen og klokken via internett. Det gir deg mulighet til å finne igjen mobilen eller klokka ved å aktivere en alarmlyd på den ene fra den andre.

Det er også mulig å spore opp enhetene ved hjelp av GPS dersom du ikke finner dem igjen. Da vises posisjonen til klokken i et kart dersom den har GPS-dekning, og tilsvarende for mobilen fra klokken. Dette er i det hele tatt veldig nyttig om du skulle rote vekk mobilen eller klokken.

I disse tilfellene kan du nullstille og låse klokken fra mobilen, men ikke låse eller nullstille mobilen fra klokka. Det kunne vært nyttig.

Ellers er det greit å vite at du ikke får noen varsler fra andre apper enn de som er på på klokken så lenge mobilen ikke er koblet til.

Les også: Nå kan du få en 40-tommers skjerm på skrivebordet

Du kan endre utseende på klokken om du vil.
Du kan endre utseende på klokken om du vil.

Funksjonsrik

Dette er en svært funksjonsrik smartklokke, takket være mulighet for internettilkobling via mobilnett og Wi-Fi. Selv om Gear S i det store og hele er lik Gear 2 i bruk, gir disse mulighetene smartklokken en ny dimensjon som det er lett å sette pris på.

Gear S mangler riktig nok både kamera og fjernkontroll, som Gear 2 har, men dette er noe i alle fall vi ikke savner.

Samsungs smartklokker er dessuten langt mer funksjonsike enn Android Wear-klokkene. Dette er tross alt en liten smarttelefon du kan ha på armen, og kan bruke selv uten mobil. Android-klokkene har veldig begrenset funksjonalitet når de ikke er koblet til en mobil.

På den annen side er Android Wears appøkosystem en hel del rikere. Det er ikke helt lett å se hvordan Samsung skal få utviklerne til å flokke seg rundt Gear-plattformen heller, ettersom det vil kreve at de utvikler apper til et veldig isolert økosystem.

Les også: Dette nettbrettet kan kartlegge omgivelsene dine i 3D

Du kan ringe med Gear S, og det fungerer overraskende bra.
Du kan ringe med Gear S, og det fungerer overraskende bra.

Konklusjon

Om du har lest noen av våre tidligere smartklokketester, har du sikkert fått med deg at vi foreløpig ikke er helt solgt på konseptet.

Det har ikke endret seg stort etter at vi har testet Samsung Gear S. Ikke fordi dette er et dårlig produkt.

Gear S er uten tvil den mest imponerende smartklokken vi noen gang har testet. Her får du tross alt en hel liten mobiltelefon som du kan ha på armen. Den fungerer til og med bra til samtaler, og lar deg til og med sende tekstmeldinger.

Men den er kan ikke stå på egne bein som smarttelefon. Til det er apputvalget altfor magert og batteritiden for knapp. I realiteten opplever vi at vi uansett må ha med oss en telefon.

Vi syns Gear S er i største laget til smartklokke å være. Den er som en smartklokkephablet å regne. De fleste andre smartklokkene vi har testet fremstår som små i forhold.

Vi kan heller ikke helt se for oss hvordan apputvalget på denne plattformen skal bli mye større nå som både Apple og Google setter alle kluter til på sine egne plattformer. For utviklere vil det gi mer mening å fokusere på disse to. Det gjør de allerede.

Gear S er en ganske stor smartklokke.
Gear S er en ganske stor smartklokke. Marius Valle
Likevel er vi mektig imponert over at Samsung har presset all denne teknologien inn i en relativt liten pakke som dette tross alt er. En ingeniørbragd i seg selv.

Gear S er enkel å bruke, og er en veldig funksjonsrik sak som kan gjøre alt mulig stilig som du ikke kan på en Android Wear-klokke.

Sånn sett foretrekker vi denne fremfor Android Wear, ettersom vi kan gjøre mer av det vi vil med en Gear S. I alle fall inntil Wear forstår norsk.

Gear S er ganske dyr – i skrivende stund 3000 kroner. Det gjør det i det hele tatt vanskelig å anbefale noen å gå til innkjøp av den.

For å si det sånn: Du skal være over gjennomsnittet glad i dingser for å kjøpe denne klokken. Hvis du syns konseptet virker praktisk, og du har lyst til å ha en telefon på armen, kan dette være midt i blinken for deg.

Om du bare vil ha en smartklokke får du Et imponerende stykke teknologi som får oss til å trekke på skuldrene , som har mange av de samme mulighetene, for halve prisen. Slik er smartklokken med Android Wear koster også halvparten. Disse er antakelig bedre og billigere valg for deg som bare er nysgjerrig på smartklokker.

Les også:

Sonys smartklokke har innebygget GPS

Endelig en fin smartklokke

Alt du trenger å vite om Apple Watch  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.