MOBIL

Test: Samsung Gear 2

Et imponerende stykke teknologi som får oss til å trekke på skuldrene

TEST: Samsung Gear 2.

Samsung Gear 2 er koreanernes andre forsøk på å lage en smartklokke.
Samsung Gear 2 er koreanernes andre forsøk på å lage en smartklokke. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
3. mai 2014 - 13:12

Spesifikasjoner

Type: Smartklokke
Størrelse: 36,9 x 58,4 x 10 mm 68 g
Skjerm: 320 x 320 piksler, 1,63 tommer, 275 PPI, AMOLED
Operativsystem: Tizen

Nettverk: Bluetooth 4.0 LE (Smart)
Internett: Via Bluetooth
Minne: 512 MB RAM, 4 GB lagringsminne
Minnekort: Nei
Prosessor: Exynos, 2 x 1000 MHz
USB: 2.0, via klokkedokking
Kamera: 2 MP, f/2,4, 1,71mm,  Autofokus
Videoopptak: 720p
Batteri: 300 mAh
Brukstid: Typsik 2-6 dager avhengig av bruk

Pris: 2400 kroner (nettbutikk)

Da Samsung lanserte sin første smartklokke i fjor høst var det mange som snakket om at dette kunne bli det nye store. For idéen er jo egentlig strålende. Ta noen av funksjonene fra smarttelefonen, putt dem i en klokke med trykkskjerm og ha det tilgjengelig på håndleddet.

Men når vi tenker på det, tror vi ikke at vi har sett andre enn Samsung-ansatte og teknologijournalistkolleger bruke Samsungs smartklokke til nå. Ikke at det sier så mye om hvor godt smartklokken slo an, men vi kan i alle fall trygt slå fast at dette ikke er et produkt som fant veien til alles håndledd.

Kanskje var det fordi den var litt stor og klumpete, ikke hadde spesielt hyggelig batteritid og ikke var vanntett. Spesielt det siste gjorde at den ikke klarte å vekke noen varme følelser hos oss da vi testet den i vinter.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Gear

Allerede i februar lanserte Samsung oppfølgeren, Gear 2. Merk at «Galaxy» er fjernet fra produktnavnet. Grunnen er at Gear 2 ikke kjører Android slik originalen gjorde, men heller Samsungs Tizen-plattform.

Men du må fortsatt ha en Samsung Galaxy-telefon for å få glede av klokken. Det er nemlig ingen støtte for andre telefoner.

Vi konstaterer uansett at Samsung har rettet opp en hel del av det som avtente oss sist.

Gear 2 er mindre og lettere, all maskinvare er samlet i klokkehuset, den har bedre batteritid, har fått pulsmåler og IR-sender, og er – ikke minst – vanntett. Du kan endelig vaske hendene uten å bekymre deg for å ødelegge klokken!

LES OGSÅ: Slik får du DAB+ i bilen

Utforming

Designen er noe endret, og klokken har blitt noe mindre. Det viktigste er at all elektronikk er fjernet fra klokkereima. Mens forgjengeren hadde både kamera og mikrofon på reima, er alt samlet i det vanntette klokkehuset.

Dette gjør at Gear 2 for det meste ser ut som et vanlig armbåndsur. Den medfølgende reimen er laget i gummi, og har det Google forteller oss kalles en foldespenne, eller «fold over clasp». Det gjør det lett å ta klokken av og på, for det kommer du til å gjøre en del siden den må lades titt og ofte.

Selv klokkehuset er laget i plast, men har metall og glass i fronten. Under skjermen sitter den eneste tasten på klokken, og på motsatt side sitter kameraet og IR-senderen. På venstre side sitter en høyttaler og motsatt en mikrofon.

Pulsmåleren sitter på baksiden av klokken. Selv om den gir en rimelig korrekt måling når du står i ro, sliter den med å måle pulsen skikkelig under bevegelse.
Pulsmåleren sitter på baksiden av klokken. Selv om den gir en rimelig korrekt måling når du står i ro, sliter den med å måle pulsen skikkelig under bevegelse. Marius Valle
På innsiden finner du lade- og datakontakt, og den optiske pulsmåleren vi skal snakke litt mer om senere.

Først litt om byggekvaliteten, som så vidt vi klarer å avgjøre er god. Vi har brukt klokken i dusjen, vi har vasket hender og vi har tatt oppvasken uten å ta hensyn til at vi har elektronikk for 2500 kroner på armen. Ingen skade har oppstått, men det forventer vi så lenge klokken er IP67-spesifisert. Det betyr at den skal være støvtett og tåle å senkes ned til en meters dyp i en halvtime uten å ta skade av det.

Vi har heller ikke fått riper eller andre skader i klokkehuset under vanlig bruk. Derimot er det en hel del riper i foldespennen, som er laget i metall. Dette fordi den naturlig nok treffer de overflatene vi hviler hånden på. Det er selvsagt ikke et stort problem, men materialvalget virker ikke spesielt gjennomtenkt.

Det største problemet for undertegnede er at jeg syns klokken er litt ubehagelig å ha på. Baksiden er stor og flat, og trykker mot enden av underarmsbenet (den klumpen der hvor håndleddet starter, om du er utformet slik som meg). Dette er naturlig nok høyst subjektivt, men under testperioden var jeg ofte nødt til å ta klokken av fordi den var ubehagelig å ha på. Det kan tenkes andre også opplever dette.

Under skjermen sitter den eneste tasten på klokken.
Under skjermen sitter den eneste tasten på klokken. Marius Valle
Jeg hadde til sammenligning ikke samme problem da jeg testet Samsungs treningsarmbånd er en genial idé , som jo er mye smalere enn Gear 2.

Ellers skal det nevnes at klokken må lades med en medfølgende ladekrybbe som klipses fast på baksiden. Det er i våre øyne fryktelig upraktisk, da du må huske å ha denne med om du skal være på reisefot, eller bare trenger litt strøm. Den er dessuten lett å rote vekk, noe vi har førstehåndserfaring med.

LES OGSÅ: Samsung gjør nytt forsøk på kamerahybrid

Gear 2 har et lettfattelig og lettbrukt menysystem.
Gear 2 har et lettfattelig og lettbrukt menysystem.

Skjerm

Skjermen er så vidt vi vet den samme som står i Galaxy Gear. Den måler 1,63 tommer, og er helt kvadratisk med sin 320 x 320 pikslers oppløsing. Dette er en AMOLED-skjerm, med god kontrast og lysstyrke. Vi har ikke noen problemer med å lese den utendørs.

Det vil si - så lenge vi ikke har skrudd ned lysstyrken. Det er nemlig ikke automatisk justering av lyset her, så om du av en eller annen grunn har skrudd lyset ned er det nesten umulig å skru det opp igjen om du står der i sola. Trodde vi i alle fall. Det viser seg at det er en smal sak å aktivere utendørsmodus, som gir full gass på lysstyrken. Hold inne tasten en stund, så får du opp en liten meny hvor du blant annet kan sette på denne modusen.

Om du ikke kan se skjermen gjør ikke det så mye. Bare husk på at ikonet sitter i nederste høyre hjørne, så er du reddet.

Vi har i grunnen ikke så mye å utsette på denne skjermen. Den reagerer bra på berøring og ser skarp og fin ut. Vi ser imidlertid for oss at den kan bli litt problematisk å bruke om vinteren da den ikke har hanskemodus.

Et helt reelt problem er å skru skjermen på. Du har valget mellom å trykke på tasten under skjermen, eller å få klokken til å automatisk skru på skjermen når den merker at du beveger armen din for å se på klokken. Det er en kjempeidé, men det fungerer ikke så bra i praksis. Vi opplever å måtte forsøke flere ganger for å få det til å fungere. Irriterende.

Skrittelleren følger med på hvor aktiv du har vært i løpet av dagene.
Skrittelleren følger med på hvor aktiv du har vært i løpet av dagene.

I bruk

I bruk er Gear 2 egentlig ganske lik Galaxy Gear, selv om operativsystemet er endret. Det vil si at du navigerer ved å sveipe over skjermen. Fra klokkeskjermen, startskjermen eller hva vi skal kalle det, sveiper du til høyre eller venstre for å vise snarveier til forksjellige funksjoner. Legger du to fingre på skjermen kan du hoppe mellom de sist brukte appene. Dobbeltrykker du med to fingre får du opp lydstyrke- og lysstyrkekontroll, og en batteriindikator.

Det er ingen tilbaketast, så i stedet sveiper du nedover skjermen for å gå tilbake.

Uansett hvor du er i menyene vil et trykk på tasten under skjermen ta deg tilbake til startskjermen.

Denne tasten har for øvrig en dobbelfunksjon. Trykker du to ganger kan du starte en valgfri funksjon, som stoppeklokke, pulsmåler, fjernkontroll eller annet.

Vi merker oss at menyene føles langt mer responsive enn før. Det har nok med både nytt operativsystem og raskere prosessor å gjøre.

LES OGSÅ: Her er operativsystemene som skal utfordre Android

Som før kan du installere apper. Disse finner du i Samsungs appbutikk på den tilhørende telefonappen Gear Manager. Utvalget er kanskje ikke imponerende, og det er ikke mange av appene vi følte et stort behov for å prøve ut. Men det finnes i alle fall kalkulatorer, Facebook-apper, og noen andre mer eller mindre nyttige apper her.

De viktigste funksjonene er de som er innebygget i klokken. Som før kan du ringe med den, og det fungerer bra. Får du meldinger kan du lese dem på mobilen, og du kan sende forhåndslagret tekst som svar. Det er dessuten mulig å vise varsler fra apper på telefonen om du vil. Disse velger du i så fall i Gear Manager-appen på mobilen.

Gear 2 kan brukes som fjernkontroll til TV-en din.
Gear 2 kan brukes som fjernkontroll til TV-en din. Marius Valle
Du kan styre musikken på telefonen din, se kalenderen, du har stoppeklokke, talenotat, værvarsel og andre funksjoner det kan være nyttig å ha tilgjengelig på håndleddet.

Om du ikke finner mobilen din kan du få den til å lage en lyd ved hjelp av klokken, og motsatt fra mobilen. Praktisk. Klokken vil også si fra om du går fra mobilen din, noe vi tipper de fleste vil sette stor pris på.

Men alt dette kunne du gjøre med forrige modell. Det er de nye funksjonene som gjør klokken interessant.

Du kan bruke den som musikkspiller. Det vil si at du kan laste musikk over på klokken ved hjelp av Gear Manager-appen, og lytte uten å bruke mobilen i det hele tatt. Det er selvsagt en nyttig funksjon dersom du ikke vil ha med deg mobilen for eksempel mens du trener.

Om du vil, kan du laste inn musikk på klokken. Du er imidlertid nødt til å bruke et Bluetooth-hodesett om du vil ha denne musikken på øret.
Om du vil, kan du laste inn musikk på klokken. Du er imidlertid nødt til å bruke et Bluetooth-hodesett om du vil ha denne musikken på øret. Marius Valle
Du kan koble til et hodesett via Bluetooth, noe som er enkelt og greit. Ulempen er at du har svært begrenset lagringsplass. Klokken kommer med 4 GB, som i utgangspunktet er mer enn nok plass til noen låter du kan høre på mens du trener. Men denne plassen skal deles med alt annet som er lagret på klokken. Det er ingen enkel måte å sjekke hvor mye ledig plass du har tilgjengelig på klokken heller, med mindre du finner frem ladekrybben og kobler denne til PC-en.

Gear 2 har IR-sender integrert. Det betyr at du kan bruke klokken som fjernkontroll til TV-en din. Vi syns dette gir god mening her, siden vi alltid har klokken på armen. Mobilen din kan gjøre dette også, men det krever jo at du tar den frem og starter appen.

Pulsmåling og treningsfunksjoner

Den største nyheten er pulsmåleren. Dette er samme teknologi som brukes av pulsmåleren på Samsung Galaxy S5 og treningsarmbåndet Gear Fit. Det vil si at det er en optisk pulsmåler, som «ser» pulsen din under huden.

Det fungerer forsåvidt fint, men da vi testet Gear Fit opplevde vi at pulsavlesingen fluktuerte en hel del under trening, mens den steg og sank jevnt på pulsklokken vi brukte for å kontorllere resultatet. Det samme opplever vi med Gear 2.

LES OGSÅ: Nå begynner TomTom å få orden på pulsklokka

Pulsmåleren har problemer med å henge med dersom du er  i bevegelse under trening. Her ser vi fordelene med et pulsbelte rundt brystkassen.
Pulsmåleren har problemer med å henge med dersom du er i bevegelse under trening. Her ser vi fordelene med et pulsbelte rundt brystkassen. Marius Valle
Det som er verre er at den sliter med å følge med i det hele tatt. Vi opplever at klokken forteller at pulsen er rundt 60, mens vi er andpusten og pulsklokken rapporterer minst dobbelt så høy puls. Her er det noe som ikke stemmer, og det ser ut til at pulsmålern misliker bevegelse sterkt.

Først når vi strammer klokken til det ubehagelige holder den sånn passe tritt med pulsen, men selv da må vi stå i ro før pulsen stiger til samme verdi som pulsklokken viser. I alle fall om vi løper eller jogger. Det fungerer antakelig bedre om du driver med mer stasjonær trening, som spinning.

En av fordelene med en pulsklokke er at du lett kan følge med på hvor høy intensitet du jobber på, men siden du må aktivere skjermen, og stå i ro for at den skal gi deg en noenlunde korrekt avlesing, syns vi ikke det er noen reell erstatning.

Vi syns ikke det er spesielt overbevisende, og vi ville ikke funnet på å bytte ut pulsklokken, eller i alle fall et pulsbelte, med denne løsningen slik den fungerer nå.

Treningsøktene overføres til treningsappen S Health på mobilen, men noen graf over pulsen under trening finnes ikke. Vi har akkurat de samme reservasjonene mot hele løsningen her som da vi testet Gear Fit.

Med andre ord: Vi finner begrenset nytteverdi i Gear 2 som treningstilbehør, og S Health som treningsapp.

Vi skal ellers nevne at Gear 2 har skritteller integrert, og selv om vi ikke har undersøkt det like nøye her, ser det ut til at Gear 2 teller steg mer nøyaktig enn vi opplevde at Gear Fit gjorde. Vi opplever i alle fall ikke å ha gått over 10 000 skritt dager vi har gjort lite annet enn å sitte i ro.

LES OGSÅ: Disse holder styr på alt du gjør

Over skjermen sitter kameraet, og ved siden av dette IR-lampen du bruker til å styre TV-en med.
Over skjermen sitter kameraet, og ved siden av dette IR-lampen du bruker til å styre TV-en med.

Kamera

Kameraet er også verdt en liten omtale. På Galaxy Gear var dette integrert i selve reima, mens det nå sitter i klokkehuset. Det har såvidt høyere oppløsning enn før, og du kan ta opp video i 720p-oppløsning.

Bildene kan overføres automatisk til telefonen din, og lagres i en egen mappe i bildegalleriet. Denne mappen heter interessant nok «Galaxy_Gear», selv om klokken ikke er en del av Galaxy-serien. Nuvel.

Kameraet er veldig enkelt å bruke. Du starter det, peker linsen mot det du vil ta bilde av, og trykke på skjermen. Uansett om den klarer å fokusere eller ikke, knipses bildet. Videoene kan maksimalt være 15 sekunder lange, så det er snakk om å ta opp snutter her. For å veksle mellom foto og video trykker du på et ikon i hjørnet av skjermen. Et annet ikon tar deg til innstillingene, hvor du kan endre oppløsning og slikt.

Kameralinsen er beskyttet med glass som ikke lett lar seg ripe opp.

Bilde tatt med Gear 2.
Bilde tatt med Gear 2. Marius Valle
Bilde tatt med Gear 2.
Bilde tatt med Gear 2. Marius Valle
Bildene blir faktisk ikke så aller verst, men kameraet på mobilen din vil fortsatt være å foretrekke. Videoene er også greie, men om vi foretrekker mobilen, spesielt siden det er en 15 sekunders begrensning.

Det er mulig å dele bilder til Facebook via appen FBQuickView, men det kan være greit å vite at et trykk på valget «Del» i bildegalleriet på klokken vil laste det opp direkte. Pass på hva du gjør.

Videoen under er tatt med Gear 2.

LES OGSÅ: – Smartklokker blir «det neste store»

Batteritid

Batteriet i Gear 2 har en kapasitet på 300 mAh. Det høres kanskje ikke så mye ut, men vi er faktisk ganske fornøyde med brukstiden her.

En kunne selvsagt ønsket seg at det varte en uke, måned eller gjerne enda lenger. Vi forstår imidlertid at Samsung som alle andre må forholde seg til fysikkens lover, og er godt fornøyde med en praktisk brukstid på mellom to og fire dager. Om vi bruker klokken mye, tar bilder og bruker pulsmåleren må den gjerne lades når kvelden kommer, men stort sett går det i alle fall to tre dager mellom hver gang vi må lete etter ladekrybben.

Alt i alt veldig bra.

LES OGSÅ: Enkel og brukervennlig GPS-pulsklokke

Kameraet kan også brukes til å ta opp video.
Kameraet kan også brukes til å ta opp video.

Konklusjon

Da vi testet Galaxy Gear i fjor høst kom vi frem til at vi syns det var et interessant konsept. Likevel klarte vi ikke helt å få det til å bli en integrert del av hverdagen vår. Det var vanskelig å se at Galaxy Gear var noe for andre enn de som elsker gadgeter.

Vi sitter i grunnen med den samme følelsen etter å ha testet Gear 2. Joda, det er et imponerende stykke ingeniørarbeid. Mer imponerende enn sist, får vi si, siden den har krympet og fått flere funksjoner. Det er ikke så mye vi kan ta den på - ting vi kan peke på og si at ikke fungerer så bra som det burde. Det er et kjempesolid produkt på alle måter.

Men hva er det egentlig meningen at vi skal bruke den til?

Noen erstatning for pulsklokken er den ikke. Det er lite apper å velge mellom. Kameraet er og blir en skygge av det du allerede har på telefonen din.

LES OGSÅ: Hvilken smartklokke skal du gå for?

Å kunne prate i klokken, se varsler og meldinger, og å ha en skritteller integrert syns vi er tvers gjennom praktisk. Alt det andre har i alle fall for undertegnede liten verdi. Det er vel i bunn og grunn samme vise vi sang da vi testet forgjengeren.

Så joda, dette er en stilig gadget. Men vi stiller oss alltid spørsmålet om dette er noe vi ville kjøpt for egne penger, og da er svaret helt klart et nei.

Å kjøpe denne nå virker også litt smårisikabelt. Google har lansert sin egen smartklokkeplattform Google Wear, som kan vise seg å fostre smartklokker med større nytteverdi.

LES MER: Google lanserer operativsystem for klokker

Kanskje undertegnede er treg og gammeldags. Kanskje står det horder i kø for å slå kloa i en Gear 2. Inntil den kan erstatte pulsklokken, har flere apper tilgjengelig, og vi kan bruke klokken til noe vi syns er genuint nyttig tror vi nok dette fortsatt er et produkt for spesielt interesserte.

Verdt å merke seg er at det også finnes en Gear 2 Neo, som ikke har kamera. Denne koster fra 1700 kroner, og gjør ellers det samme som Gear 2.

Vi for vår del foretrekker Gear Fit, som gjør de grunnleggende tingene og er mye mindre.

LES OGSÅ:

På denne klokka kan du se nesten hva du vil

Samsungs treningsarmbånd er en genial idé

Den beste Galaxy-modellen til nå

Dette er vårens viktigste smarttelefoner

Google Nå utvides til desktopen

25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.