MOBIL

Test: SAMSUNG GEAR FIT

Samsungs treningsarmbånd er en genial idé

TEST: Samsung Gear Fit.

Marius ValleMarius ValleJournalist
23. apr. 2014 - 20:57

Spesifikasjoner

Størrelse: 36,8 x 56,6 x 11,1 mm, 74 gram
Skjerm: 432 x 128 piksler, 1,48 tommer, AMOLED
Operativsystem: RTOS
Nettverk: Bluetooth 4.0 LE (Smart)
Prosessor: 2 x 1 GHz
Minne: 
4 GB lagringsminne
Lading: USB via adapter
Batteri: 210 mAh
Brukstid: Typsik 3-4 dager
Pris: 1700 kroner (nettbutikk)

I fjor høst lanserte Samsung sin første smartklokke, Galaxy Gear. Dette var en forholdsvis avansert sak med kamera, håndfrimulighet og en rekke andre mer eller mindre nyttige funksjoner.

Da Samsung lanserte Galaxy S5, slapp de flere nye klokker. En av disse var Gear Fit, som er en enklere variant først og fremst rettet mot deg som driver med trening. Her er det verken kamera eller mulighet for å ringe, men til gjengjeld er Gear Fit mindre og lettere.

Utformingen gjør at Gear Fit vil fremstå som mer attraktiv enn de større klokkene. Den er formet som et armbånd, og har en lang, smal og buet skjerm. Videre er det både bevegelsessensorer og pulsmåler integrert, slik at du kan bruke den til å holde oversikt over aktivitetsnivået ditt.

SAMLETEST: Aktivitetsarmbåndene som holder styr på alt du gjør

«Aktivitetsarmbånd pluss»

Det er litt vanskelig å sette Gear Fit i en klart definert bås. På den ene siden er den en smartklokke, da den kommuniserer med mobilen din og kan vise deg ny e-post, styre musikken og kjøre apper.

På den annen side er den også et aktivitetsarmbånd, da den i hovedsak har fokus på trenings- og helsebruk.

At den har innebygget optisk pulsmåler gjør at du i teorien kan legge pulsbeltet i skuffen når du er ute og jogger.

Spesifikasjoner

Gear Fit veier 27 gram, og er festet på et gummiarmbånd du selv kan bytte ut om du vil. Selve enheten kan plukkes ut av armbåndet, og er vann- og støvtett. Naturlig nok, får vi si. Noe av det vi syns var aller mest upraktisk med den forrige smartklokken til Samsung var at den ikke var vanntett.

Skjermen måler 1,84 tommer, og har oppløsningen 128 x 432 piksler. Det er en AMOLED-skjerm, og vi syns den er strålende skarp med flotte farger. Det er ingen problem å lese den i sollys heller. Dette er videre en kurvet skjerm, noe som gir god mening når den skal ligge skikkelig rundt armen.

Til å begynne med var vi litt i stuss om vi likte skjermen, siden alt vises vannrett. Altså at vi må vri på håndleddet for å lese den skikkelig. Så oppdaget vi at det er mulig å snu skjermretningen, og med ett ble den i våre øyne mye mer praktisk å titte på. Ulempen er at det blir en hel del flere linjeskift i tekst, men det lever vi godt med.

Vi plages litt med å få den til å registrere berøring øverst og nederst, og å trykke på ikoner her fører ofte til at den registerer dette som et sveip i stedet. Irriterende.

LES OGSÅ: Test av den bøyde mobilen LG G Flex

Den peneste smartklokken vi har sett. Muligens også det peneste aktivetetsarmbåndet.
Den peneste smartklokken vi har sett. Muligens også det peneste aktivetetsarmbåndet.

Menyer

Menyen på klokken er enkel nok. Standardvisning er klokken, og sveiper du fingeren over skjermen blar du deg til siden med treningsfunksjoner, søvn-tracker, stoppeklokke og tidtaker, innstillinger og mobilfinner (som gjør at telefonen din lager lyd om du ikke finner den), eller siden med varsler, musikkontroller og apper.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Har du brukt en smarttelefon kommer du kjapt i gang med dette. Det er ingen hokus pokus å finne frem, og foruten en strømtast er det ingen fysiske taster på klokken. Det meste gjøres på skjermen.

Det er imidlertid mulig å velge hva Gear Fit skal gjøre når du trykker to ganger på strømtasten. Dette kan for eksempel være å starte pulsmåling, musikkontroller, mobilfinner eller annet.

LES OGSÅ: Nå begynner TomTom å få orden på pulsklokka

Gear Manager-appen på mobilen kan brukes til å endre innstilliner på Gear Fit. Her kan du for eksempel skifte bakgrunnsbilde.
Gear Manager-appen på mobilen kan brukes til å endre innstilliner på Gear Fit. Her kan du for eksempel skifte bakgrunnsbilde.

Varsler og samtaler

En av de mer praktiske funksjonene vi setter pris på er muligheten for å vise varsler på Gear Fit. Om det for eksempel tikker inn en ny SMS, vil denne vises på skjermen. Det samme gjelder e-post, Facebook og annet du selv velger å vise. Det er dog begrenset hvor mye av innholdet i varslene som vises.

Om telefonen ringer kan du kun avvise anropet. Det er forsåvidt greit nok, siden det ikke er mulig å snakke i klokka. Vi skulle likevel likt å se at det var mulig i de tilfellene vi brukte håndfri.

Du kan også installere noen enkle apper. Det vil si - ikke egentlig.

Disse er avhengige av at du har en «moderapp» på telefonen. Utvalget er dessuten smalt. Å starte en liten app på Gear Fit for å kunne lese overskrifter i nyhetsleseren «Appy Geek» er egentlig ganske uinteressant. Vil du lese mer må du uansett åpne appen på mobilen.

LES OGSÅ: Hvilken smartklokke skal du gå for?

Gear Fit Manager

Selv om du kan gjøre en del innstillinger på selve klokken, fungerer den i tandem med Gear Fit Manager-appen på telefonen din. Denne bruker du til å velge hva som skal vises på klokkeskjermen, hvilket bakgrunnsbilde som skal brukes og slikt. Du kan også endre rekkefølgen på ikonene på Gear Fit herfra.

I appen velger du dessuten hvilke varsler som skal vises. Du kan velge i en liste over alle installerte apper, slik at du kan se varsel om ny melding på Facebook for eksempel.

En annen praktisk mulighet er at appen kan sette telefonen din til ikke å låse seg så lenge den er i nærheten av klokken. Vår erfaring er at mobilen forblir ulåst så lenge klokken er innenfor en radius på omtrent fem meter .

Det er andre funksjoner her også, som mulighet for å sende nødmeldinger om du trykker tre ganger på strømtasten til Gear Fit, og du kan besvare SMS med ferdigutfylte tekstmaler, og avvise anrop med slike.

LES OGSÅ: Den beste Galaxy-modellen til nå

Gear Fit er avhengig av appen S Health på mobilen om du vil bruke den til trening.
Gear Fit er avhengig av appen S Health på mobilen om du vil bruke den til trening.

Trening samles i «S Health»

Den viktigste appen er treningsappen S Health. Her samles alle treningsdata opp, slik at du kan følge med på hvor mange steg du har tatt i løpet av dagen. Appen er også bindeleddet mellom Gear Fit og andre treningsapper, som Runkeeper og Lark.

S Health har et rent og pent oppsett, og er enkelt og grei å bruke. Men vi syns ikke dataene S Health samler inn er spesielt godt presentert, og det er ikke all verden vi kan gjøre med den.

Om du ikke er en kontrollfrik vil det imidlertid trolig fungere fint som en slags treningsdagbok.

Men det er bare treningsappen på selve klokken som benytter pulsmåleren.

Om du for eksempel vil ha pulsmåling når du bruker Runkeeper, må du uansett ha et vanlig pulsbelte i tillegg. Det samme gjelder faktisk også for treningsprogrammet som er integrert i selve S Health-appen.

Merkelig, syns vi. Spør du oss burde Gear Fit kunne fungere som en erstatning for pulsbelte, men det kan være at dette kommer etterhvert.

LES OGSÅ: TEST: Polar Beat

 

Pulsmåleren er optisk, og dette grønne lyset brukes i pulsmåleprosessen.
Pulsmåleren er optisk, og dette grønne lyset brukes i pulsmåleprosessen.

Kun pulsmåling via klokkeapp

Om du vil registrere puls under trening må du starte treningsprogrammet på selve klokken. Denne tilbyr ikke kombinasjon med GPS-en på telefonen under andre økter enn sykling og fottur, så utover avstand beregnet av skrittelleren i klokken, er det ingen mulighet for å registrere hvor du har beveget deg om du jogger.

Og motsatt: Om du bruker sykkel- eller fottur-modiene du ha telefonen med og på, og du ha GPS-dekning. Fryktelig upraktisk om du for eksempel vil registere spinningøkter under sykkelmodusen, eller om du bare ikke vil ha med deg mobilen.

En sak vi liker er muligheten til å sette mål for treningsøktene. Dette kan være avstand, kalorimål elller tid. Gear Fit vil underveis fortelle deg hvordan det går, om du må sette opp farten, eller roe ned for eksempel.

LES OGSÅ: Polars nye pulsklokke snakker med mobilen

Pulsklokken og Gear Fit var ikke helt enige om hva pulsen var da dette bildet ble tatt. Men begge viste samme snittpuls ved øktens slutt.
Pulsklokken og Gear Fit var ikke helt enige om hva pulsen var da dette bildet ble tatt. Men begge viste samme snittpuls ved øktens slutt.

Fluktuerende puls

Vi tok noen økter med både vanlig pulsklokke med pulsbelte, og Gear Fit. Vi registrerer at pulsmåleren på Gear Fit gir varierende puls underveis, mens pulsklokken har jevnere variasjoner i puls. Det ser ikke ut til å være et stort problem, for snittpulsen er den samme på både pulsklokke og Gear Fit.

Pulsmåleren ser dermed ut til å være forholdsvis presis. Men det er klart at metoden med optisk pulsmåling gjør at den er langt mer følsom for hopp og sprett. At målingene fluktuerer en del under trening er et tegn på dette.

Vi har også litt problemer med å få lest av hvilepuls når vi bruker pulsavlesingsfunksjonen. Det tar ofte flere forsøk, og ved flere anledninger har vi bare gitt opp.

Det verste syns vi er at det er vanskelig å følge med på pulsen underveis. Du må enten trykke på knappen for å skru på skjermen, eller aktivere funksjonen som skrur på skjermen automatisk når bevegelsessensoren merker at du løfter armen for å se på klokken.

Det siste fungerer ikke så bra, syns vi, spesielt ikke på løpeturer. Det er frustrerende og irriterende når vi bare vil sjekke pulsen. Irritasjonsmomenter er noe de fleste av oss hater under trening.

LES OGSÅ: Treningsapp eller pulsklokke?  

Denne skrittelleren er kanskje ikke «state of the art», men den gir næring til vår mistanke om at Gear Fit er litt vel raus med skrittene.
Denne skrittelleren er kanskje ikke «state of the art», men den gir næring til vår mistanke om at Gear Fit er litt vel raus med skrittene.

Skritteller

Vi er også skeptiske til nøyaktigheten til skrittelleren. Den første uken vi brukte Gear Fit var undertegnede ikke rent lite stolt over at 10.000 skritt ble passert ganske enkelt.

Først etter et par lengre bilturer ble jeg oppmerksom på at noe muligens ikke stemte. Også disse dagene med mye stillesitting var 10.000 skritt et kakestykke å oppnå. Så det var nødvendig å sammenligne med en vanlig skritteller som festes på beltet.

Etter seks timer leste vi av, og den billige skrittelleren viste tusen skritt færre enn Gear Fit. Etter 12 timer var gapet økt til 2000 skritt.

Nå skal vi være forsiktige med å dømme Gear Fit ut i fra en gratis velkomstgave fra en bokklubb, men det ser ut til at noe av det vi driver med i løpet av dagen registreres som steg. Eller så er den gammeldagse skrittelleren upresis.

Verdt å få med seg er at skrittelleren kun vil fungere om du skrur den på først. Gjør du ikke dette, sporer den ingenting.

LES OGSÅ: Test: Polar H7

Sporer søvn

Vi skal også nevne søvnfunksjonen, som registerer hvor lenge du sover, og hvor mye av tiden du har ligget i ro. Du må starte og stoppe funksjonen manuelt.

Det finnes en app som samler søvndata fra klokken, men her ser vi ærlig talt ikke så mye mer nyttig informasjon. Den kan for eksempel ikke fortelle deg hvor mye av søvnen som er tung eller lett. Vi vet ikke helt hva vi skal bruke denne informasjonen til.

Mest av alt ser dette ut som en funksjon Samsung har kastet inn i siste liten.

Du kan styre musikken på mobilen din rett fra klokken.
Du kan styre musikken på mobilen din rett fra klokken.

Batteritid

Vi må medgi at vi er imponerte over batteritiden her. Vi opplever at den i praksis holder i tre dager før vi må lade igjen. Da bruker vi skritteller, søvnmåler, og trener innimellom. Varsling fra en del apper er også aktivert. Det er slett ikke dårlig med tanke på alle mulighetene den byr på.

Da Samsung lanserte Gear Fit ble vi av en Samsung-representant fortalt at batteriet typisk ville vare i fire timer med konstant pulsmåling. Det ser ut til å ha vært et litt pessimistisk anslag, for batteriet ble tappet knappe 30 prosent i løpet av en halvannen times økt.

6-7 timer med kontinuerlig pulsmåling bør den dermed klare, men så vil de fleste av oss gjerne gjøre unna en treningsøkt på langt mindre tid enn dette. Men det er klart - faktisk brukstid blekner sammenlignet med en vanlig pulsklokke. En del lavere enn typiske aktivitetsarmbånd er det også.

En stor ulempe er at du må lade den med en egen ladekloss som festes på baksiden. Denne festes igjen til en MicroUSB-lader. Denne lille dingsen har vi allerede nesten klart å rote bort to ganger under testperioden.

Og så må du huske å alltid ha den med deg dersom du har ambisjoner om å kunne lade opp batteriet hvor som helst. Upraktisk.

Det vi reagerte mest på under testperioden var at Gear Manager-appen på Samsung Galaxy S5 er en skikkelig strømtyv. Som regel står den for 20-30 prosent av batteriforbruket, og telefonen fikk merkbart kortere batteritid etter at vi tok i bruk Gear Fit.

Vi er ikke sikre på om det er snakk om en bug eller ei, men vi har forsøkt å resette klokken og å reinstallere appen på mobilen uten at det har hjulpet.

Gear Fit er komfortabel å ha på.
Gear Fit er komfortabel å ha på.

Konklusjon

Samsung Gear Fit er den flotteste smartklokken vi har sett, og den blir ikke mindre attraktiv av at den har et tydelig treningsfokus. Dette er et forsøk på å bake et aktivitetsarmbånd og smartklokke inn i én enhet.

Vi syns Samsung bare delvis lykkes.

Som smartklokke syns vi den er helt strålende. Kamera, håndfri, IR-sender og mulighet for å laste over musikk, se video og slikt er i alle fall ikke undertegnede interessert i å ha på håndleddet. Sånn sett er dette nesten den perfekte smartklokken, siden den er liten og lett, har en flott skjerm og er enkel å bruke. Samtidig er den såpass dyr at vi neppe ville sett noe stort poeng i å betale oppunder 2000 kroner for å kunne se varsler og skifte spor fra armen.

Når det kommer til treningsbiten er vi ikke overbeviste. Pulsmåler er kjekt å ha, men det er ikke ofte vi føler behov for å faktisk sjekke pulsen. Under trening er det noe annet, men pulsdata overføres ikke til S Health-appen på mobilen. Her ser vi bare snittpuls, og det er for eksempel ingen graf vi kan se på for å sjekke hvor høy intensitet vi trente med i gitte perioder.

Det er i det hele tatt ganske så grunnleggende. Skulle vi brukt 1700 kroner på en aktivitetsmåler eller pulsklokke hadde derfor Gear Fit kommet ganske langt ned på listen.

Kanskje ikke mest fordi den ikke er den mest avanserte treningscomputeren der ute, men heller fordi den er langt dyrere enn de beste aktivitetsarmbåndene. Og ikke minst fordi den kun fungerer med et utvalg Samsung-telefoner. Å bli låst til én produsents løsninger er ikke noe vi setter umiddelbar pris på.

I våre øyne har ikke Samsung tatt ut i nærheten av alt potensialet som ligger i denne smartklokken skråstrek aktivitetsmåleren.

Da vi først så disse produktene i februar trodde vi at produsentene av pulsklokker ville begynne å skjelve i buksene.

Det ser ut til at de kan puste lettet ut. I alle fall en stund til.

LES OGSÅ:

Slik finner du det beste skiføret på nett

Aktivitetsarmbåndet for deg som liker tall og statistikk

Sitter som støpt mens du trener

– Smartklokker blir «det neste store»

Enkel og brukervennlig GPS-pulsklokke  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.