T2

Test: SONY SWR50 SMARTWATCH 3

Sonys smartklokke har innebygget GPS

TEST: Sony Smartwatch 3.

Marius ValleMarius ValleJournalist
25. nov. 2014 - 19:07
Vis mer

Smartklokker er ingen ny øvelse for Sony. Den japanske produsenten lanserte sin første Smartwatch-modell i 2012. Den var en oppfølger til den smartklokkelignende Live View, som kom allerede i 2010, under Sony Ericsson-flagget.

Dette er åpenbart et marked Sony i likhet med mange andre har tro på.

Generasjon tre

Deres nyeste smartklokke er den tredje i Smartwatch-serien, og den første på Android Wear-plattformen, som de fleste Android-produsenter har hevet seg på denne høsten.

Dermed kan klokken benyttes sammen med de fleste Android-telefoner, uavhengig av produsent. Det eneste som kreves er at mobilen kjører Android 4.3 eller nyere.

At den kjører Android Wear betyr også at den ikke skiller seg stort fra for eksempel LG G Watch eller Samsung Gear Live i bruk.

Den har imidlertid et par funksjoner som gjør at den skiller seg ut.

Den har nemlig GPS integrert. Du kan dermed bruke den til å spore treningsøktene dine utendørs uten at du trenger å ha mobilen med deg. Dog har den ikke pulsmåler slik et par av konkurrentene har.

Den har også NFC integrert. I øyeblikket kan den bare brukes til å aktivere Android Wear-appen på telefonen, men vi antar at utviklere vil finne smarte bruksområder etterhvert.

TEST: Nokia Lumia 830: Du får ikke bedre kameramobil til denne prisen

Design

Smartwatch 3 har en firkantet LCD-skjerm på 1,6 tommer med 320 x 320 pikslers oppløsning. Vi opplever den lesbar under de fleste situasjoner, og den er skarp og fin med en pikseltetthet på 282 PPI.

Når det er sagt, så er det ingen bakbelysning når skjermen er i sparemodus, så den kan ikke leses i mørket uten at du skrur den på.

Dette er en transreflektiv skjerm, som betyr at den skifter til sort-hvitt uten bakbelysning når den er av. Det gjør at skjermen blir enklere å lese jo sterkere lys den er under.

Skjermen er også responsiv ved berøring. Vi setter pris på at klokken justerer lysstyrken på skjermen automatisk.

Klokken kommer med silikonarmbånd, og har en metallanordning som gjør det lett å justere hvor stramt den skal sitte. Materialvalget gjør at armbåndet ganske lett tiltrekker seg støv, hår og annet rusk. Det ser ikke alltid helt bra ut på den svarte utgaven vi har testet.

Selve klokken er en såkalt core-enhet, som vil si at du kan plukke den ut av gummiarmbåndet og sette den inn i andre armbånd laget for Smartwatch 3.

TEST: Polar M400: Denne avslører at du er en kontorrotte selv om du trener ofte

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Klokken kan plukkes ut av lateksreima. Dermed er det også mulig å endre stil på denne.
Klokken kan plukkes ut av lateksreima. Dermed er det også mulig å endre stil på denne. Marius Valle
Klokken er IP68-spesifisert, som betyr at den er støvtett, og vanntett ned til 1,5 meter i 30 minutter. Ikke at vi anbefaler deg å bruke den på svømmeturer, men det er greit å vite at den ikke blir ødelagt når du vasker hendene.

En sak vi liker er at klokken lades med en vanlig Micro-USB-plugg. Dermed er det ikke nødvendig å ta med en egen ladekrybbe, slik som på Samsungs og LGs smartklokker.

Samtidig oppleves det litt mer knotete å åpne en gummiluke og snike inn USB-pluggen. Alt i alt syns vi likevel det er mer praktisk.

Smartwatch 3 lades med en USB-lader.
Smartwatch 3 lades med en USB-lader. Marius Valle
Klokken er ikke spesielt tynn, men den er designet slik at man får inntrykk av at den er tynnere enn den er. Vekten er 45 gram, men dette er kun core-enheten. Med armbånd veier den ifølge vår kanskje ikke kjempenøyaktige kjøkkenvekt 75 gram.

På siden er det en tast, som brukes til å vekke klokken, sette den i hvilemodus, åpne innstillingene og skru klokken av og på.

Les også: Dette er de nye Google-smartklokkene

Skjermen er transreflektiv, som vil si at den kan fungere ute bakbelysning. På dette bildet er det kun blitsen som lyser opp skjermen.
Skjermen er transreflektiv, som vil si at den kan fungere ute bakbelysning. På dette bildet er det kun blitsen som lyser opp skjermen.

Maskinvare og spesifikasjoner

På innsider sitter en firekjernet Cortex-A7-prosessor på 1,2 GHz. Det er også en håndfull sensorer, som lyssensor, aksellerometer, kompass, gyrosensor, og ikke minst GPS.

Lagringsminnet er 4 GB, og som på andre Android Wear-klokker kan du laste inn musikk og lytte ved hjelp av et Bluetooth-hodesett.

Verdt å vite er at klokken faktisk har wifi, men dette er ikke noe Sony snakker høyt om. Denne muligheten er deaktivert, men skal vekkes til live i en fremtidig utgave av Android Wear. Det samme gjelder for NFC-funksjonalitet også, som akkurat nå i praksis ikke kan brukes til noe fornuftig.

Dette er altså en smartklokke som er klar for fremtiden.

Batteriet har en kapasitet på 420 mAh. Ifølge Sony skal dette holde et par dagers vanlig bruk, men for vår del betyr vanlig bruk at vi må lade den hver kveld om vi ikke vil risikere at den skal gå tom for strøm påfølgende dag. Når det er sagt, så holder den gjerne et par dager om vi skrur av klokken om natten.

Batteritiden skiller seg uansett ikke meningsfullt fra de andre Android Wear-klokkene vi har testet. Smartklokker må lades like ofte som mobilen din uansett.

Les også: Alt du trenger å vite om Apple Watch

Smartwatch 3 fungerer fint utendørs. Den er vanntett og støvtett.
Smartwatch 3 fungerer fint utendørs. Den er vanntett og støvtett.

I bruk

Rent praktisk skiller ikke Smartwatch 3 seg fra andre klokker på samme plattform. Det vil si at den er veldig enkel å bruke, med enkle sveipebevegelser på skjermen for å bla, åpne og lukke.

Android Wear er i stor grad basert på talekommandoer, men støtter ikke norsk. Du får dermed ikke utnyttet disse mulighetene fullt ut. Snakker du norsk til klokken vil det alltid resultere i et Google-søk. Unntakene er i apper hvor du kan diktere tekst, for eksempel ved å svare på Facebook-meldinger.

Vil du for eksempel starte navigasjon eller opprette notater bare ved å snakke, må du sette mobilen din til engelsk språk. Da må også all tale være engelsk.

Du finner en nærmere innføring i Android Wear i vår test av LG G Watch.

Les også: Derfor viser Fitbit frem de nye produktene i Norge først

Med Google Spor (My Tracks på engelsk) kan du bruke klokken som GPS-sporer under trening.
Med Google Spor (My Tracks på engelsk) kan du bruke klokken som GPS-sporer under trening. Marius Valle
Det største argumentet for å velge Smartwatch 3 er GPS-en som er integrert. Det er foreløpig få apper som utnytter denne, vi har bare funnet Googles treningsapp Spor.

Legger du telefonen fra deg hjemme vil appen lagre ruten din, og synkronisere med appen på telefonen når du kommer hjem. En grei måte å spore treninger uten å drasse på telefonen i tillegg.

Har du også et bluetooth-hodesett kan du høre på musikk mens du jogger. Ikke dumt.

Vi skulle gjerne sett at Smartwatch 3 hadde pulsmåler, slik LG G Watch R og Samsung Gear Live har. Da kunne dette virkelig vært en interessant utfordrer til andre pulsklokker.

Det er kanskje ingen overraskelse, men GPS-en suger strøm av batteriet i høyt tempo. Vår erfaring er at kapasiteten faller med en prosent omtrent annethvert minutt eller så.

Det er likevel ikke verre enn at en times joggetur koster deg et sted mellom 30 og 40 prosent batterikapasitet, så vi vil påstå at funksjonen er fullt brukbar.

TEST: Dette er en kandidat til årets beste mobil

Det er kanskje ikke så mye tvil om hvilken klokke stilpolitiet ville foretrukket, men smaken er som baken.
Det er kanskje ikke så mye tvil om hvilken klokke stilpolitiet ville foretrukket, men smaken er som baken.

Konklusjon

Det er egentlig ikke så mye å si om Sonys første Android Wear-klokke. Med unntak av innebygget GPS skiller den seg ikke nevneverdig fra røkla. Den er funksjonsmessig identisk med de andre.

Nesten i alle fall. Noen smartklokker har pulsmåler integrert også, som kan brukes med treningsapper. Men disse har altså ikke GPS.

Vi syns ikke Smartwatch 3 skiller seg ut på design heller. Hittil er det Motorola Moto 360 og LG G Watch R som ser best ut i våre øyne, takket være runde skjermer.

Vi skal ikke se helt bort fra at det er en del som heller gjerne vil ha en smartklokke med en noe mer dempet design, som her.

Det vi setter pris på er skjermen, som ikke behøver bakbelysning når den er i sparemodus. Batteritiden er heller ikke verre enn på andre smartklokker, kanskje til og med en liten tanke bedre.

Vi setter også pris på at vi ikke trenger noen ekstra ladekrybbe for å lade batteriet. Klokken later også til å ha god byggekvalitet, og det skader ikke at den har den beste vannbeskyttelsen i klassen.

Det er lett å tilpasse reima.
Det er lett å tilpasse reima. Marius Valle
Men alt i alt er det heller lite å bli direkte begeistret for her. Dette er en ganske vanlig Android Wear-klokke når alt kommer til alt.

Om du lurer på å kjøpe en slik, er imidlertid Smartwatch 3 et godt valg uansett, ettersom den har alt som trengs for å utnytte fremdige versjoner av Wear-plattformen med wifi og NFC. Vi ser ikke helt bort fra at GPS-en også vil bli mer nyttig med tiden.

Den går for 1800 kroner, som gjør den omtrent 700 kroner billigere enn LGs G Watch R. Det gjør den på mange måter til et mer interessant kjøp om du klarer deg uten pulsmåler og rund skjerm.

Til syvende og sist er konklusjonen stort sett den samme med på de andre Wear-klokkene vi har testet: Om du er dingsofil kan dette være midt i blinken for deg. Er du ikke, bør du i alle fall vente til Android Wear fungerer på norsk.

Les også:

Nå kommer også Jawbone med pulsmåling

TEST: Bose Soundsport: Treningsplugger som sitter fantastisk godt i øret

Denne aktivitetstrackeren holder et helt år på batteri  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.