T2

Test: NOKIA LUMIA 830

Du får ikke bedre kameramobil til denne prisen

TEST: Nokia Lumia 830.

Marius ValleMarius ValleJournalist
18. nov. 2014 - 20:18
Vis mer

Da Microsoft lanserte Lumia 830 i høst, var budskapet at denne telefonen var minst like god som de markedsledende smarttelefonene.

Fordelen den har, ifølge dem, er at den er billigere enn Apple iPhone 5S (den daværende Apple-toppmodellen) og Samsung Galaxy S5.

Omkvedet var at Lumia 830 er «The affordable flagship».

Billigere er den. Lumia 830 koster rundt 3200 kroner uten abonnement, mens iPhone 5S i skrivende koster rundt 4700 kroner, og Galaxy S5 omtrent 4400 kroner.

Det er selvsagt lite annet enn en salgspitch, for selv om den er en drøy tusenlapp billigere, vitner spesifikasjonslisten om at dette er en klart svakere utstyrt telefon.

Ikke at det nødvendigvis betyr så mye. Spesifikasjonslister blir stadig mindre interessante å studere ettersom telefoner flest kan det samme. Brukeropplevelsen veier gjerne tyngre.

Les også: Kanskje den beste store mobilen

Design

Hvordan telefonen ser ut og føles er en del av dette. Til å være en telefon i denne prisklassen syns vi Microsoft i aller høyeste grad har lykkes.

Nå vet vi selvsagt at dette er høyst subjektivt, men vi syns Lumia 830 ser rålekker ut. Den er som en slankere utgave av Lumia 930 med metallramme, svart glassfront som buer ut mot sidene, og et plastdeksel på baksiden.

Dette bakdekselet fjernes for å sette inn SIM- og minnekort. Batteriet kan dermed også byttes.

På baksiden er det også en høyttaler som kan spille plagsomt høyt, uten at den egner seg til musikk heller. Til det er lyden for tynn.

Kameraet er plassert i en glassirkel øverst på baksiden. Dette glasset er ripesikret. Alle taster sitter på høyre side av telefonen, og er i likhet med rammen i metall. USB- og minijack-tilkoblinger sitter på toppen.

Tykkelsen er akseptable 8,5 millimeter, og vekten 150 gram.

Telefonen kjennes godt skrudd sammen, og fremstår som et kvalitetsprodukt. Det er hyggelig å se at Microsoft fører denne gode Nokia-tradisjonen videre.

Vanntett er Lumia 830 ikke, så du må være mer forsiktig med denne telefonen enn for eksempel Samsung Galaxy S5 eller Sony Xperia Z3.

Les også: Usannsynlig billig toppmodell

Skjermen har ikke veldig høy oppløsning, men 1280 x 720 piksler burde dekke de fleste behov.
Skjermen har ikke veldig høy oppløsning, men 1280 x 720 piksler burde dekke de fleste behov.

Skjerm

Skjermen måler fem tommer, og har oppløsningen 1280 x 720 piksler. Det gir en pikseltetthet på 293 PPI, som i seg selv ikke er imponerende mye.

Realiteten er uansett at det ikke spiller noen stor rolle. Du skal ha litt av et haukeblikk for å klare å skille individuelle bildepunkter fra hverandre under vanlig bruk.

Skjempanelet er en IPS LCD med ClearBack-filter som reduserer gjenskinn under sollys og får sort til å fremstå dypere. Innsynsvinkelen er god, og lysstyrken mer enn tilfredsstillende.

Kort sagt er dette en skjerm som ser bra ut, men som heller ikke er vesentlig bedre enn vi forventer av en telefon til denne prisen.

Det er også verdt å få med seg at den kan brukes med hansker på, noe som jo er spesielt aktuelt på denne tiden av året.

Les også: Endelig en skikkelig lekker Samsung

Bakdekselet kan fjernes slik at du for eksempel kan bytte batteri.
Bakdekselet kan fjernes slik at du for eksempel kan bytte batteri.

Maskinvare og ytelse

Spesifikasjonslisten til Lumia 830 er som nevnt ikke det mest imponerende med denne telefonen.

Det mest spesielle her er at den har støtte for trådløs lading innebygget. Det er forsåvidt ikke uvanlig på Lumia-telefoner, men det er fremdeles ganske langt mellom konkurrerende telefoner som støtter dette.

Lumia 830 har ellers den vanlige rekka med spesifikasjoner. Her er det selvsagt GPS, Wi-Fi, NFC, Bluetooth, 3G- og 4G-støtte, bevegelsessensorer og alt du forventer deg av en moderne smarttelefon.

Når det kommer til regnekraft skorter det litt på kreftene. Her får du en Snapdragon 400-brikke (MSM8926) med firekjernet 1,2 GHz Cortex-A7-prosessor, og grafikkprosessoren Adreno 305. Arbeidsminnet er 1 GB.

Altså ikke en konfigurasjon som får jorden til å revne, men for all del heller ikke direkte puslete heller.

Det er tross alt Windows Phone det er snakk om, og det meste går som smurt uansett. Ytelsestestene vitner imidlertid om at Lumia 830 ikke er en spreking.

 Basemark OS IIBasemark XBrowsermark
iPhone 61499n/an/a
Sony Xperia Z3 C1093252271527
Oneplus One1058253511543
Nokia Lumia 930103420155830
Samsung Galaxy Alpha87122499n/a
Lumia 8304884940n/a

Lumia 830 klarer for øvrig ikke å gjennomføre Browsermark-testen, da nettleseren kræsjer underveis.

Telefonen støtter minnekort på 128 GB.
Telefonen støtter minnekort på 128 GB. Marius Valle
Lagringsminnet er 16 GB, som ikke er all verden. Musikk, video, bilder, apper og annet kan lagres på minnekort, så om det kniper kan du ganske enkelt mangedoble lagringskapasiteten.

Vi skal også nevne at lyden i hodesettutgangen er god.

Les også: Kanskje den beste mobilen du kan kjøpe

USB og minijack sitter på toppen av telefonen. Det kan by på utfordringer om du har en vindusmontert bilholder i bilen din.
USB og minijack sitter på toppen av telefonen. Det kan by på utfordringer om du har en vindusmontert bilholder i bilen din.

Basisfunksjoner

Talekvaliteten er det ingenting å utsette på. Ei heller antenneytelsen, som vi har inntrykk av at er tilsvarende Nokia Lumia 930.

Batteritiden er grei. Vi klarer uten større anstrengelser å få batteriet til å vare halvannen til to dager. På den annen side er det heller ikke store jobben å gå tom for strøm før midda,g dersom du bruker en formiddag på YouTube. Ved normal bruk pleier vi å lade telefonen hver kveld, slik at vi slipper å leve med «rekkeviddeangst» neste dag.

Kapasiteten er ikke mer enn 2200 mAh, så ved aktiv bruk må du belage deg på daglig lading.

For oss veier det litt opp at telefonen støtter trådløs lading. Når vi bare skal legge fra oss telefonen på skrivebordet, legger vi den bare på en ladeplate. Noen milliampere her og noen milliampere der...

Les også: Denne lader mobilen uten en tråd

Windows Phone 8.1 er enkelt å tilpasse, og fremstår som rent og pent.
Windows Phone 8.1 er enkelt å tilpasse, og fremstår som rent og pent.

Programvare og brukeropplevelse

Om det er noe vi gjentar til det kjedsommelige når vi tester Windows-telefoner, er det at man nesten uansett får et brukergrensenitt uten hakking og tregheter.

Det skyldes at Microsoft støtter et snevert utvalg maskinvare på Windows Phone-plattformen, og har minstekrav til spesifikasjoner. Det er selvsagt ikke noen sak nå som de lager telefonene sine selv. Men det er uansett viktig.

Motsetningen er billige Android-telefoner, som tidligere har vært plaget av for svak maskinvare til for krevende programvare. Det betyr i sin tur at du får en kjip brukeropplevelse.

En sak vi likevel aldri helt har klart å like, er måten Windows håndterer multitasking. Om en app legges i bakgrunnen en stund, er det slett ikke alltid at den fortsetter der du slapp.

Et godt eksempel er Spotify. Vi er aldri helt sikre på om vi faktisk kommer tilbake til siden vi så på når vi går tilbake til appen, selv om den spiller musikk i bakgrunnen.

Det skyldes at alle andre prosesser enn selve avspillingen på ett eller annet tidspunkt har blitt stoppet. Om du så har søkt opp en artist og hopper litt mellom album og spor, må du søke denne artisten opp på nytt. Irriterende.

Vi setter pris på at Windows Phone har fått et varsel- og snarveisenter, men det er fortsatt en del begrensninger i dette. Til gjengjeld kan det tilpasses i langt større grad enn på iOS.
Vi setter pris på at Windows Phone har fått et varsel- og snarveisenter, men det er fortsatt en del begrensninger i dette. Til gjengjeld kan det tilpasses i langt større grad enn på iOS. Marius Valle
Vi syns også det fortsatt er for tungvint å komme til innstillingene. Det til tross for at Windows Phone 8.1 har en nedtrekksmeny som Android, hvor du kan ha snarveier til innstillinger du bruker ofte. Det er ikke mulig å ha flere enn fire innstillinger tilgjengelig, og noen av disse gjør ikke det vi vil.

Innstillingsmenyen opplever vi stadig som vanskelig å finne frem i.
Innstillingsmenyen opplever vi stadig som vanskelig å finne frem i. Marius Valle
En gammel kjepphest for oss er å irritere oss over selve innstillingsmenyen, som vi syns er uoversiktlig. Vi fatter for eksempel ikke hvorfor ikke alle innstillingsvalg som har med skjermen å gjøre er samlet under én undermeny for skjerm.

Her er det ett for låseskjerm, ett for lysstyrke, ett for skjermrotasjon, ett for berøringsinnstillinger, ett for skjerm, spredt utover innstillingene. De kunne i det minste vært samlet i én bolk.

Les også: HTC lanserer toppmodell med Windows

Apputvalget blir stadig bedre, men...

Siden vi allerede er inne på det negative, skal vi som vanlig også passe på å få med noen linjer om apputvalget.

Appbutikken har passert en halv million apper. Dessverre finnes det ikke noe tall som kvantifiserer kvaliteten på disse appene. Realiteten er at Windows Phone stadig er en liten plattform sammenlignet med Android og iOS, og at veldig mange apputviklere bruker pengene sine på å utvikle for disse to.

Apputvalget er fremdeles flere steg bak iOS og Android. Det finnes for eksempel ingen offisiell Snapchat-klient.
Apputvalget er fremdeles flere steg bak iOS og Android. Det finnes for eksempel ingen offisiell Snapchat-klient. Marius Valle
Et eksempel er at det ikke finnes noen offisiell Snapchat-app til Windows Phone. I stedet må du bruke en uoffisiell app, og den siste tidens hendelser har vist at det ikke nødvendigvis er noen god idé å bruke tredjeparts Snapchat-klienter. De finnes det til gjengjeld mange av.

Et annet eksempel er at telefonen mangler billett-app for kollektivtransport her i Hordaland. Da kan man selvsagt skylde på fylkeskommunen, men realiteten er at Windows Phones markedsandel gjør at de også kan slippe unna med det.

Noen vil savne apper, andre vil finne alt de trenger. Om du vurderer å hoppe av fra iOS og Android, foreslår vi at du lager deg en liste over de du absolutt må ha og sjekke i Windows Phone Store. Realiteten er nemlig den at utvalget jo bare blir bedre og bedre, og det er stadig færre apper vi virkelig savner.

Stort sett finnes det gode substitutter også. Så selv om vi antakelig kommer til å terpe på apputvalget i kommende tester også, blir det bedre for hver dag.

Nettleseren fungerer greit, men det er en del nettsider som ikke oppfører seg slik vi forventer.
Nettleseren fungerer greit, men det er en del nettsider som ikke oppfører seg slik vi forventer. Marius Valle
La oss skifte spor, og heller snakke om det positive på programvaresiden. Vi syns Windows Phone i det store og hele er lekende lett å bruke. Oversiktlig og kjapt, med mange smarte funksjoner.

Det følger med mange svært nyttige apper, som Here Maps med nedlastbare kart for navigasjon, Mixradio som gir deg mulighet til å strømme musikk gratis, Lumia Beamer som lar deg vise bilder fra telefonen din på en hvilken som helst internettilkoblet skjerm, og mye annet.

Vi liker Office-pakken som følger gratis med. Den lar deg jobbe med dokumenter på farten. Vi har også alltid hatt sansen for Windows' e-postklient som gir oss god oversikt over innboksene våre.

Vi liker e-postklienten på Windows Phone.
Vi liker e-postklienten på Windows Phone. Marius Valle
Det er i det hele tatt en av de friskeste brukeropplevelsene, som gir oss plass til det vi vil bruke plass på og rydder alt annet unna.

Vi er imidlertid ikke helt fornøyde med nettlseren Internet Explorer, som vi opplever som mer kranglete enn iOS' Safari eller Androids Chrome. En del nettsider vises ikke riktig, eller oppfører seg ikke som vi forventer.

Alt i alt syns vi Windows Phone byr på en fin brukeropplevelse med mange smarte muligheter, med det er fortsatt rusk i maskineriet. Vi kan fint leve med dette, men det kan kanskje ikke du. Det er åpenbart bare en måte å finne ut av det på, og det er å prøve selv.

Les også: Slik er den første Windows Phone 8.1-mobilen

Kameraet har kvaliteter som vi forventer av toppmodeller.
Kameraet har kvaliteter som vi forventer av toppmodeller.

Kamera

Lumia 830 er en såkalt PureView-telefon. Det vil si at det er lagt ektra vekt på kameraet her.

Her får du et 10 megapikslers kamera med en 1/3,4 tommers sensor. Blenderen er f/2,2, og brennvidden 26 millimeter. Optisk bildestabilisator har det også.

I tillegg kan du ta video i full HD med surroundlyd, og mikrofonene greier å gjøre opptak av høye lyder uten at det blir forvrengning.

Dette er i det hele tatt toppmodellkvaliteter, som du ikke hadde funnet i likt prisede Android-telefoner.

Lumia 830 har en egen kameratast som starter kameraet, noe vi stadig savner på mange andre telefoner.

Selve kameraappen har et vell av muligheter for deg som vil gjøre manuelle innstillinger. Du kan for eksempel fokusere manuelt.

Kameraet egner seg likevel også godt til å bare peke og skyte, slik vi vil tro de aller, aller fleste gjør. Om du ikke vil forholde deg til alle disse avanserte mulighetene ryddes de pent vekk når du ikke bruker dem.

Kameraet er høydepunktet på denne telefonen.
Kameraet er høydepunktet på denne telefonen. Marius Valle
Denne telefonen skal komme med en ny kameraapp, kalt Lumia Camera. Den fungerer som på tidligere Lumia-modeller, men er raskere å starte og bruker kortere tid mellom eksponeringene.

Du skal også kunne ta opp videostunter i 4k-oppløsning om du holder kamerautløseren nede, og poenget er å velge ut stillbilder fra videoen.

Hvor bra den appen fungerer aner vi ikke. Vårt testeksemplar leveres nemlig ikke med Lumia Camera, men den gamle Nokia Camera-appen.

Det viktigste er uansett bilderesultatene. De er, som ventet av en Pureview-brandet telefon, i det øvre sjiktet. Dette er et imponerende bra kamera i denne prisklassen.

Detaljgjengivelsen er veldig god under de fleste lysforhold, og det er mulig å ta akseptable bilder i svak belysning. Innendørs opplever vi at bildene blir gode uten blits, men vi foretrekker å bruke blitsen når vi skal ta portrettbilder.

Vi noterer oss at videoopptakene får god hjelp av bildestabilisatoren, og at opptakene generelt holder god kvalitet. Lyse partier har imidlertid en tendes til å bli utbrent, noe som kan være spesielt utfordrende innendørs.

Kort sagt et kamera som vi ikke hadde fnyst av i en dyrere telefon.

At telefonen ikke har den nye kameraappen betyr for øvrig at kameraet er litt tregere enn det skal være på vårt eksemplar. I skrivende stund betyr det at telefonen bruker opp mot seks sekunder fra standby til første bilde er tatt. På ti sekunder kan du ta seks eksponeringer uten blits, som ikke akkurat er lynraskt.

Kamerahastigheten har aldri vært spesielt mye å skryte av på Lumia-telefonene, så det skal bli spennende å se om det blir en forbedring med Lumia Camera-appen.

Under ser du noen bilder vi har tatt med telefonen.

Bilde tatt med Lumia 830.
Bilde tatt med Lumia 830. MV
Bilde tatt med Lumia 830.
Bilde tatt med Lumia 830. MV
Bilde tatt med Lumia 830.
Bilde tatt med Lumia 830. MV
Bilde tatt med Lumia 830.
Bilde tatt med Lumia 830. MV
 

Lumia 830 og de ikke altfor fjerne slektningene Lumia 930 (i midten) og Lumia 1520 (til høyre).
Lumia 830 og de ikke altfor fjerne slektningene Lumia 930 (i midten) og Lumia 1520 (til høyre).

Konklusjon

At dette er et flaggskip til en rimelig penge kommer egentlig litt an på hvordan du ser det.

I kameraavdelingen er dette helt klart en telefon som presterer langt over det vi forventer av telefoner i middels prisklasse. Meget bra, med andre ord.

Designen og materialvalget er også hakket over det vi forventer i denne prisklassen, selv om det på ingen måte er unikt for Lumia 830. Slik gikk det da Huawei skulle kopiere iPhone er et eksempel.

Vi liker skjermen, som med fem tommer gjør at dette er en telefon som fungerer bra til de fleste oppgaver. Så skal det også sies at oppløsningen er lavere enn på konkurrentenes flaggskipmodeller. Spektakulær er den på ingen måte.

Beveger vi oss under dekselet er Lumia 830 på alle måter en middels spesifisert telefon. Prosessoren egner seg ikke til de tyngste spillene, og batteriet er ikke spesielt kraftig.

Apputvalget på Windows Phone er fremdeles et godt stykke bak konkurrerende plattformer, noe som vil være et klart ankepunkt for mange.

Telefonen er tynnere og lettere enn storebror Lumia 930.
Telefonen er tynnere og lettere enn storebror Lumia 930. Marius Valle
Når det er sagt syns vi Windows Phone har en jevnt over god brukeropplevelse med ryddig grensesnitt hvor det uvesentlige er ryddet av veien. Det fremstår som et mer moderne system enn Android og iOS på mange måter.

I bunn og grunn er det likevel først og fremst det gode kameraet som er argumentet for å gå for Lumia 830. I denne prisklassen er det svært godt.

Vi syns likevel ikke at Lumia 830 stikker seg ut som et usedvanlig godt kjøp. Du trenger ikke å legge på så veldig mange hundrelapper for å få virkelig gode og spreke allroundere som Sony Xperia Z3 Compact eller LG G3.

Selv toppmodellen Lumia 930 er innen rekkevidde, og koster takket være en tilbudskampanje akkurat nå mindre enn Lumia 830 hos enkelte forhandlere.

Les også:

Nå har bestemormobilen fått GPS

Trådløst hodesett med ordentlig støyfjerning

Og dette er hva Apple kaller nytenkning  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.