MOBIL

Test: Huawei Ascend P7

Slik gikk det da Huawei skulle kopiere iPhone

TEST: Huawei Ascend P7.

Huawei Ascend P7 ligner litt på iPhone, men kjører Android. De har imidlertid latt seg inspirere av iOS også.
Huawei Ascend P7 ligner litt på iPhone, men kjører Android. De har imidlertid latt seg inspirere av iOS også. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
3. juli 2014 - 15:56
Vis mer

 

Kort oppsummert

Huawei Ascend P7 har maskinvaren på stell, er godt designet og har et ganske bra kamera. Dessverre har ikke kineserne brukt nok tid på programvaren.

Dette er kortversjonen av testen.

Les hele testen på neste side.

Konklusjon

Huawei er kanskje ikke et navn alle kjenner til, men dette er faktisk verdens tredje største smarttelefonprodusent. Det er altså gode grunner til å følge med når de lanserer noe nytt.

Huawei Ascend P7 er en av de nyeste modellene fra kineserne, og de sikter seg inn mot de som ønsker en pen telefon til en fin pris. Den går for omtrent 3500 kroner, er syltynn, har deksel i metall og glass, en firekjerneprosessor, og all aktuell teknologi.

SE OGSÅ: Alle spesifikasjonene

Den kjører Android, men Huawei har lagt mye arbeid i å få den til å se ut som en iPhone. Da mener vi ikke bare dekselet, men også programvaren.

LES OGSÅ: 8 av de beste nyhetene i iOS 8

Huawei elsker iOS

Ikke at Huawei er den første som har latt seg inspirere av Apple, men når de for eksempel kopierer iOS 7 sin snarveismeny og låseskjerm kjenner vi at det nesten er litt pinlig. I alle fall når det er snakk om en stor smarttelefonprodusent som ønsker å bli tatt seriøst.

Nuvel.

Vi hadde nok ikke hengt oss så mye opp i dette dersom det var en god kopi, eller telefonen i det minste bød på en god brukeropplevelse. Her får du ingen av delene.

Snarveiene i statuslinjemenyen er skjult i en meny som trekkes ned. Her må vi lide oss gjennom en treg og hakkete animasjon for å for eksempel stille skjermlyset.

LES OGSÅ: Hvorfor du ikke skal bekymre deg for Android-versjonen din

På låseskjermen finner du en ikke helt perfekt kloning av Apples snarveismeny i iOS 7.
På låseskjermen finner du en ikke helt perfekt kloning av Apples snarveismeny i iOS 7. Marius Valle

Kryptiske spørsmål

I varslene får vi stadig spørsmål om vi vil tillate at appene vi bruker pusher meldinger, og mulighet til å tillate eller avslå. Vi ser at det skal være mer tekst der, men dette vises ikke. Vi som har litt erfaring med smarttelefoner skjønner selvsagt hva det dreier seg om, men det tipper vi «vanlige» brukere ikke gjør.

Telefonen minner oss også støtt og stadig på at apper «forbruker strøm i bakgrunnen». Det er jo greit å vite hvilke apper som potensielt tapper batteriet, men det er ikke akkurat matnyttig å bli minnet på at Spotify kjører i bakgrunnen mens vi hører på musikk. Vi forstår det.

Huawei ønsker at vi skal lukke en rekke apper for å «akselerere» telefonen. Ikke forstår vi hvorfor, for det er enkelt og greit ikke slik Android fungerer.
Huawei ønsker at vi skal lukke en rekke apper for å «akselerere» telefonen. Ikke forstår vi hvorfor, for det er enkelt og greit ikke slik Android fungerer. Marius Valle

Android er ikke Windows XP

Huawei har også utstyrt telefonen med en «Telefonakselerator», som forteller hvor mye arbeidsminne (RAM) som brukes, hvilke apper som bruker mest og hvilke som bør lukkes. I Huaweis verden er det tydeligvis fortsatt slik at mye ledig RAM er det samme som god ytelse. Derfor passer de på å minne oss på hvor mye RAM som brukes også når vi skal veksle mellom apper.

Dette demonstrerer bare at Huawei ikke har forstått hvordan Androids minnehåndtering fungerer. Eventuelt at de bevisst driter i det for å tekkes de brukerne som fortsatt tror at telefonen deres håndterer RAM på samme måte som PC-en deres. Ikke vet vi.

Vi opplever ellers problemer med ytelsen på telefonen generelt. Det er litt hakking og ujevnheter i menyene, noe vi forsåvidt kan forstå siden telefonen har relativt beskjeden prosessor (og stadig ber oss om å lukke apper for å «frigjøre minne»).

LES OGSÅ: Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Tregheter og begrensninger

Nettleseren er treg, og har til tider hakkete rendring. Innebygde videoer i nettsider får nettleseren til å halte noe voldsomt. Hvorfor de ikke bare har holdt seg til Chrome og droppet denne nettleseren er for oss et lite mysterium.

Eller vil Bluetooth-synlighet alltid aktiveres når telefonen startes på nytt, du går ut av flymodus eller bare skrur på Bluetooth. På vårt eksemplar har menyikonene nederst på skjermen smeltet sammen med den nederste ikonraden. Vi får heller ikke apper som Slik får du ett passord på alle tjenester til å fungere på telefonen. Denne blir nemlig blokkert av en eller annen grunn.

Telefonen støtter minnekort på 128 GB. Men ikke helt. Den støtter nemlig ikke filsystemet exFAT, som «alle» andre telefoner støtter. Vi testet med et kort på 64 GB, som først kunne brukes etter å ha blitt formatert med NTFS-filsystem. Det er vel og bra, men det er «ingen» andre telefoner som støtter dette. Upraktisk.

Oppdatert: Huawei forteller oss at telefonen ikke offisielt støtter MicroSDXC-minnekort, og at disse . Du er dermed begrenset til 32 GB om du velger å utstyre telefonen med et minnekort.

LES OGSÅ: Dette kortet lagrer 128 GB

Det er god lyd i hodesettutgangen på telefonen.
Det er god lyd i hodesettutgangen på telefonen. Marius Valle

Kunne vært en god telefon

Det verste er at dette ikke engang er en dårlig telefon i utgangspunktet. Ascend P7 ser jo bra ut, har helt grei maskinvare, fin skjerm, rimelig god batteritid, god lyd under samtaler, all teknologien vi trenger, god lyd i hodesettutgangen, og to ganske gode kamera.

Det er engang slik at de fleste i dag klarer å lage telefoner som ser bra ut og har alt som trengs under panseret. Den virkelige utfordringen handler om å sy det hele sammen til en god brukeropplevelse, og der syns vi Huawei snubler noe voldsomt.

Ikke bare fordi de så skamløst forsøker å kopiere iOS, men også fordi denne telefonen sammenlignet med enhver telefon fra Samsung, Sony, HTC, LG, eller Nokia for den saks skyld, ikke klarer å by på en gjennomarbeidet god brukeropplevelse.

Så selv om Ascend P7 for all del ikke er en mislykket telefon finner vi egentlig ingen grunner til å anbefale denne fremfor disse:

Alternativene

LG G2: G2 er LGs toppmodell fra i fjor. Den har stor skjerm med høy oppløsning, mye sprekere maskinvare enn Ascend P7, et av fjorårets beste kamera, god batteritid og all teknologi du har behov for. Et av de aller beste smarttelefonkjøpene du kan gjøre akkurat nå, spør du oss. Koster fra 3000 kroner.

LES MER: TEST: LG G2

Sony Xperia Z1: Sonys fjorårstoppmodell er din for 3300 kroner. Da får du en vanntett telefon i glass og metall, høyoppløst skjerm, et veldig bra kamera og langt sprekere prosessor enn Ascend P7 byr på. Dette er et veldig godt kjøp dersom du er ute etter mye telefon for pengene.

LES MER: TEST: Sony Xperia Z1

HTC One: Om det er en metalltelefon du vil ha en fjorårets HTC One fortsatt et høyaktuelt valg. Du får versjonen med 32 GB minne for 3400 kroner. Denne har sprek prosessor, sylskarp skjerm og et morsomt kamera. Bildekvaliteten er imidlertid ikke kameraets største styrke. Telefonen har til gjengjeld to gode høyttalere i front, og er en av de flotteste telefonen som noen gang er laget syns vi.

LES MER: TEST: HTC One

Google Nexus 5: Denne telefonen går for 2800 kroner med 16 GB, og har sprek maskinvare, uretusjert Android, og får neste utgave av operativsystemet rett etter det er lansert. Telefonen har ikke det beste kameraet, og mangler minnekortstøtte. Men til denne prisen får du uansett særdeles mye telefon for pengene.

LES MER: En titt på Nexus 5

Oppsummert

Som du sikkert har forstått til nå syns vi ikke Huawei Ascend P7 er en dårlig telefon rent maskinvaremessig. Huawei har kontroll på den biten.

Når det kommer til programvare er historien en ganske annen. Vi ser at de har funnet et gjennomgangstema i grensesnittet. At temaet er å legge seg så nært opp mot iOS 7 som mulig er forsåvidt greit nok.

Men det fungerer ikke spesielt bra. Vi opplever tregheter, tungvinte løsninger, beskjeder det kan være vanskelig å forstå, og et stadig mas om at apper forbruker strøm.

Det er i det hele tatt ganske svakt gjennomført. Huawei må enten bruke mer penger på brukeropplevelse, eller bare droppe hele grensesnittet til fordel for standard Android.

Vår anbefaling er derfor at du som har 3500 kroner å bruke på en ny telefon heller setter blikket i Disse mobilene sparer du 2000 kroner på .

Du finner hele testen av Huawei Ascend P7 på neste side.

LES OGSÅ:

25 tips og triks til Sony Xperia Z2

Tre tjenester du bør slutte å betale for

25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Fått ny smarttelefon?  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.