T2

Test: DORO PHONEEASY 632

Nå har bestemormobilen fått GPS

TEST: Doro Phoneeasy 632.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. nov. 2014 - 20:31
Vis mer

Etterhvert som mobiltelefonene har fått flere og flere avanserte funksjoner, har det utviklet seg et marked for enklere telefoner.

Doro er en av de største aktørene i dette markedet, og produktene kalles ofte «bestemormobiler», ettersom telefonene har fokus på forenklet brukeropplevelse.

Nå skal det sies at det er langt flere enn eldre som kan ha glede og nytte av en enkel mobiltelefon. Telefonen har høy og klar lyd, er kompatibel med høreapparat, og du kan ha høy kontrast og stor tekst.

Det er ikke noe nytt i seg selv, ettersom det gjelder stort sett alle telefoner Doro lager.

Doro Phoneeasy 632 er imidlertid mer funksjonsrik enn tidligere modeller. Den nye modellen har nemlig fått GPS, slik at brukeren kan finne veien.

I tillegg har den støtte for e-post, fjernadministrering av kontakter, bilder, kalender og enkelte innstillinger. Som på andre modeller er det også en trygghetsalarm innebygget.

Les også: Test av Doro Phoneeasy 622

Design

Phoneeasy 632 har klapptelefonutforming. Den har kamera med fotolys på lokket. Her er det også en enkel LED-matrise som viser tid, androp og andre hendelser.

På baksiden sitter en alarmknapp. Denne lar brukeren ringe og sende meldinger til ett eller flere forhåndsdefinerte telefonnumre om uhellet skulle være ute.

På innsiden finner vi en skjerm på 2,45 tommer med oppløsningen 320 x 240 piksler. Den har god lysstyrke, men relativt svak innsynsvinkel. Det er dog ikke noe problem, ettersom dette ikke er en telefon med surfemuligheter eller slikt.

Tastaturet har sorte taster med hvit skrift. Det gir god kontrast, som er viktig for alle med redusert syn. Tastene er har godt med mellomrom, slik at det er lett å treffe riktig.

Her finner vi også hurtigtaster til to telefonnumre, kamera og meldinger.

Siden det ikke er trykkskjerm, navigerer brukeren ved hjelp av piltaster og kontekstmenytaster øverst på tastaturet.

Doro Phoneeasy 632 har klokke på utsiden.
Doro Phoneeasy 632 har klokke på utsiden.

TEST iMac 27" 5K Retina: Den nye alt-i-ett-kongen  

I bruk

Brukergrensesnittet er i aller høyeste grad enkelt, men ikke nødvendigvis så brukervennlig for alle. Selv opplever vi det som litt tungvint.

Det kan jo diskuteres hvor enkelt det egentlig er å skrive tekstmeldinger ved å trykke gjentatte ganger på nummertastene, eller hvor oversiktlig det er med menyvalg på linjer hvor all teksten ikke får plass slik at man må vente på at denne teksten scroller til siden.

Det har antakelig aller mest med at vi er vant med å bruke moderne smarttelefoner å gjøre. Det eneste man egentlig trenger å lære seg her er hvordan man åpner menyen og foretar valg. Men det er klart, det blir gjerne en del mer trykking her for å komme til de funksjonene man vil bruke.

Det er uansett en vanesak.

En fordel er at det er mulig å tilpasse menyen til brukeren. Om brukeropplevelsen skal gjøres så enkel som mulig kan det som ikke skal vises enkelt fjernes i menyen, som kamera, alarm, kalender, meldinger, radio og annet.

Test av telefoner til rett over hundrelappen

Les også:

På baksiden sitter alarmtasten og høyttaleren.
På baksiden sitter alarmtasten og høyttaleren. Marius Valle

Trygghetsalarm

Trygghetsalarmen er gjerne en viktig grunn for å gå for denne telefonen fremfor andre enkle telefoner. Avhengig av hvordan den konfigureres, vil ett eller tre trykk på alarmtasten utløse en alarm.

Hva som skjer når alarmen er utløst kommer an på hvordan den er satt opp. I utgangspunktet vil telefonen ringe en liste med telefonnumre til den får svar. Denne listen kan bestå av fem numre, og telefonen vil fortsette å ringe til noen besvarer anropet.

Her er det verdt å få med seg at anropssekvensen vil stoppes dersom samtalen havner på mobilsvar. Det er imidlertid mulig å aktivere en funksjon som gjør at mottakeren må bekrefte at anropet er besvart ved å trykke 0. Om den så går til mobilsvar, vil telefonen legge på og ringe neste nummer på listen etter 25 sekunder.

Alarmfunksjonen sender også SMS til alle på listen. Her kan en forhåndsdefinert melding sendes ut. Det er også mulig å sende en melding med GPS-posisjon automatisk. Mottakeren vil da få en kartlenke til Google Maps. Betryggende dersom telefonen brukes av noen med spesielle behov, eller barn.

GPS-funksjonen begrenser seg til å peke himmelretningen målet er i. Det er også mulig å sende posisjonen sin via GPS, og lagre et sted slik at du kan finne tilbake dit.
GPS-funksjonen begrenser seg til å peke himmelretningen målet er i. Det er også mulig å sende posisjonen sin via GPS, og lagre et sted slik at du kan finne tilbake dit. Marius Valle

Test av Plantronics Backbeat Pro: Trådløst hodesett med ordentlig støyfjerning  

GPS

Mens vi er inne på GPS – Telefonen har altså dette innebygget, og tanken er at brukeren skal kunne finne frem til adresser eller finne tilbake til et utgangspunkt.

Det er imidlertid ikke snakk om navigasjon, slik som på smarttelefoner. Telefonen vil kun peke brukeren i riktig retning, og angi avstanden i luftlinje. Hvilken vei som faktisk er raskest å gå, er det altså ikke sikkert at brukeren får vite.

Det er mulig å søke opp adresser, og man kan lagre steder på en hurtigliste. Men altså uten sving-for-sving-navigasjon.

I det hele tatt er det ganske ukomplisert. Kanskje litt for ukomplisert.

Doro Phoneeasy 632 er laget for de som trenger en telefon med god lyd, og ikke har behov for alle funksjonene en smarttelefon byr på.
Doro Phoneeasy 632 er laget for de som trenger en telefon med god lyd, og ikke har behov for alle funksjonene en smarttelefon byr på. Marius Valle

Test av iPad Mini 3: Og dette er hva Apple kaller nytenkning

Funksjonsrik

Phoneeasy 632 er ganske funksjonsrik til å være et enkelt alternativ. Her får man tilgang til værmelding (på vårt testeksemplar får vi ingen værmelding av en eller annen grunn), kamera som kan ta video, kalender, FM-radio, lommelykt, kalkulator og et par enkle spill.

Det er dessuten støtte for minnekort, som kan være greit om man tar mange bilder. Men bildekvaliteten er ikke av en slik art at det egner seg til mer enn og annen MMS.

Telefonen har også Bluetooth for tilkobling av håndfri og overføring av filer, og 3G-støtte for datatilkobling.

Doro Phoneeasy 632 har en relativt ukomplisert meny.
Doro Phoneeasy 632 har en relativt ukomplisert meny. Marius Valle
Den nevnte nettjenesten, Doro Experience Manager, er ganske enkel og grei å bruke, enten du vil bruke den til å holde orden på egen telefon, eller du administerer telefonen for brukeren.

I så fall er det greit å få med seg at endringene du gjør her vil synkroniseres med telefonen i intervallene 15 minutter, en gang i timen eller en gang om dagen. Om synkroniseringen er satt til å gjøres manuelt må du initere den fra telefonen. Kanskje spesielt viktig å vite om man gjør endringer på trygghetsalarmen herfra.

Selv om telefonen synkroniserer over internett, er det ingen nettleser her. Du vil altså ikke kunne lese nettaviser og slikt med den.

Grunnfunksjonene er det ingenting å si på. Det er høy og klar lyd under samtaler, så dette er en telefon som egner seg bra også for de med nedsatt hørsel.

Batteritiden er også på topp. Her er det få strømkrevende funksjoner, så batterikapasiteten på 800 mAh holder til 15 dager hviletid eller 10 timer tale. Telefonen lades ved hjelp av en vanlig Micro-USB-alder, men det følger også med en ladekrybbe som det bare er å sette telefonen fra seg i.

Test av Samsung Galaxy Note 4: Kanskje den beste store mobilen

Tastene har god kontrast, og har mye mellomrom slik at det er lett å treffe riktig.
Tastene har god kontrast, og har mye mellomrom slik at det er lett å treffe riktig. Marius Valle

Konklusjon

Alt i alt er Doro Phoneeasy 632 en enkel og grei telefon for alle som har behov for en ukomplisert telefon med mange muligheter.

Den er riktignok milevis unna selv de enkleste smarttelefonene på markedet om vi teller funksjoner, men om du er ute etter en telefon som primært skal brukes til å ringe med er dette en telefon som bør stå på vurderingslisten.

Da skal det også legges til at du bør ha behov for trygghetsalarm, GPS-funksjonen, eller noen av de andre spesialfunksjonene telefonen byr på.

Rent praktisk er det tross alt ikke store forskjellene på denne telefonen og billige enkle telefoner som Nokia 100 eller tilsvarende. Slike får du for så lite som 200 kroner.

Sånn sett er Phoneeasy 632 en litt kostbar telefon, ettersom den i skrivende stund koster rundt 1500 kroner. Til den prisen og lavere kan man velge og vrake i flere fullblods smarttelefoner, som Nokia Lumia 630.

Dette er altså en god telefon for den som har behov for de unike funksjonene denne byr på, men ikke et spesielt godt kjøp for den som bare er ute etter en telefon som er enkel i bruk.

Les også:

Stor telefon i liten innpakning

Slik er smartklokken med Android Wear  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.