T2

Julegavetips: Smart tilbehør til mobilen

Her er de harde pakkene til den som er glad i dingser.

Skal du kjøpe en hard pakke til noen som har en mobil? Her er et knippe med gode tips.
Skal du kjøpe en hard pakke til noen som har en mobil? Her er et knippe med gode tips. Bilde: Produsentene/Colourbox
Marius ValleMarius ValleJournalist
2. des. 2014 - 20:47

De fleste av oss blir glade over å få harde pakker, og få ting er vel bedre enn om disse harde pakkene inneholder elektronikk.

Enten du skal gi noen en fin gave til jul, eller du selv syns du har vært usedvanlig snill i år, er det mye å velge i.

Det enkleste er kanskje å gå for en ny mobil, men her kan det være mange fallgruver å gå i.

Les også: Her er årets beste mobil-kjøp

Derfor har vi satt sammen en oversikt over mobiltilbehør for enhver smak, fra det prisgunstige til det dyre. Noe er praktisk, annet er rene leketøy.

Flott tilbehør til fin pris

Om du ikke vet hva mottakeren ønsker seg, er det vanskelig å trå feil med et gavekort. Du kan for eksempel kjøpe et gavekort til iTunes til noen som har iPhone eller iPad. Du får også gavekort til Spotify og Wimp, som gir mottakeren et visst antall måneders bruk.

Google Play selger også gavekort, og så vidt vi har funnet ut selges disse hos Rema 1000. Det finnes også Windows-gavekort, til den som bruker Windows Phone eller andre Microsoft-produkter.

Få ting er kjedeligere enn å gå tom for strøm. Derfor kan en batteripakke være et praktisk tilbehør mange vil ha glede av. Du får dem med forskjellige batterikapasiteter.

PNY Powerpack 7800 er et eksempel på det siste, men det er svært mange forskjellige å velge mellom. En tommelfingerregel er at oppgitt kapasitet på 5000 mAh vil gi en eller flere oppladinger av mobilen, mens alt under 3000 mAh gir inntil én opplading.

Mens vi er inne på lading, kan en trådløs lader være et godt tips dersom du vet at mottakeren har eller får en telefon med støtte for dette. LG WDC-100 er en ladeplate som fungerer med de fleste telefoner som støtter trådløs lading. Koster fra 300 kroner.

Hvis mottakeren er en aktiv bruker av mobilkameraet, og har en iPhone eller Galaxy, kan en Olloclip være en fin gave. Dette er en ekstra linse som settes på telefonen slik at du kan ta makro-, vidvinkel- og fisheyebilder. Finnes til flere Galaxy S-modeller, iPhone-modeller, og iPad. Om du vil lese mer, testet vi Olloclip for en stund tilbake. Koster rundt 600 kroner.

Alle som bruker videostrømmetjenester kan ha glede av Googles smarte Chromecast. Dette er en «pinne» som settes inn i en HDMI-inngang på TV-en din, og kobler seg til trådløst nettverk. Da kan du bruke mobil, nettbrett og PC til å spille av video på TV-en din.

Du får mange fine gaver for under tusenlappen.
Du får mange fine gaver for under tusenlappen. Produsentene
Det er også mulig å vise nettsider, og til og med sende skjermbildet fra PC-en din til TV-en. Koster rundt 300 kroner.

Hvis mottakeren har en eller flere Apple-dingser kan en Apple TV være midt i blinken. Apples TV-boks lar deg spille av musikk og video, og med Airplay kan du strømme musikk, bilder og video fra iPhone, iPad eller andre Apple-produkter. Koster fra 680 kroner.

Det finnes mye utstyr som lar deg kombinere mobilen med trening.
Det finnes mye utstyr som lar deg kombinere mobilen med trening.

Treningstilbehør

Det finnes en rekke smarte dingser rettet mot den som trener, eller kanskje trenger hjelp til å komme i gang.

Samsung lanserte i år et eget treningsarmbånd, Gear Fit. Denne kan kalles en «smartklokke light», ettersom den blant annet også kan vise varsler fra telefonen din og styre musikken. Den har pulsmåler integrert, som i praksis betyr at du ikke alltid trenger å bruke pulsbelte når du skal trene.

Den egner seg antakelig bedre til de som er glad i dingser og trener av og til, enn til de som er steinharde på trening. Koster rundt 1600 kroner, men krever at mottakeren har en nyere Samsung Galaxy-telefon.

Hvis dette er i meste laget, kan Sonys Smartband være et alternativ. Dette er et arbånd uten skjerm, som kort sagt brukes til å loggføre aktivitetene dine i løpet av dagen. Det gir deg en logg over antall steg, hvor lenge du har løpt, og hvor mye tid du har brukt på forskjellige apper. Koster fra 500 kroner, og fungerer med Android-telefoner.

Om du vil gi vekk noe som passer bedre til treningsfantasten, kan en pulsklokke som snakker med mobilen være et bedre valg. Polar M400 er et eksempel, som har GPS innebygget og kan brukes med pulsbelte. Treningene dine kan du synkronisere med Polars mobilapp Flow, men dette fungerer inntil videre bare med iOS. Koster rundt 1900 kroner.

Det er for øvrig også mulig å enkelt og greit kjøpe et Bluetooth-pulsbelte, slik at mobiltelefonen overtar jobben til pulsklokken. Polar H7 er et slikt, og koster rundt 600 kroner. Det fungerer med iPhone og en rekke Android-telefoner.

Smarte klokker og en mobiltilkoblet sonar kan falle i smak om du skal kjøpe gave til noen som er glad i dingser.
Smarte klokker og en mobiltilkoblet sonar kan falle i smak om du skal kjøpe gave til noen som er glad i dingser.

Smarte dingser

Smartklokker har tatt tatt steget opp i de flestes bevissthet i år, og utvalget er stadig økende. I løpet av året har vi testet flere varianter, men så langt har konklusjonen vært at dette er produkter for de spesielt interesserte.

Det kan godt tenkes at en av årets julegavemottakere sorterer under denne merkelappen. Skal du kjøpe en gave til noen som er over snittet interessert i ny teknologi kan en smartklokke være midt i blinken.

Vi har testet Samsungs funksjonsrike Gear-klokker, som fungerer med Samsungs Galaxy-telefoner. Gear 2 er den nest heftigste i serien, med kamera, fjernkontroll, pulsmåler og mulighet for å kjøre apper. Denne koster fra 2300 kroner.

Alternativt kan man ta et steg opp, og gå for Gear S, som koster fra 3000 kroner. Her er kamera og fjernkontroll sløyfet, men klokken har til gjengjeld SIM-kort og kan kan koble seg til trådløst nettverk. Den kan med andre ord fungere som mobiltelefon på armen din.

Den siste tiden har smartklokker med Googles Android Wear begynt å dukke opp. Disse fungerer med alle Android-telefoner med Android 4.3 eller nyere. LGs G Watch R er rund, og ser ut som en vanlig klokke, men har også pulsmåler. Den koster fra 2300 kroner. Alternativt er Sony Smartwatch 3, som ikke har pulsmåler men til gjengjeld GPS. Den koster fra 1800 kroner.

Til den musikkglade kan et musikkhodesett være en smart gave. Det finnes mye å velge mellom, både med og uten ledning. En av våre nye favoritter er Plantronics trådløse Backbeat Pro. Denne har Bluetooth, og kan brukes som håndfri. Her er kontroller som lar deg styre musikken lett tilgjengelig. Hodesettet har også støyfjerning innebygget. Koster fra 2000 kroner.

Om noen ønsker seg et musikkanlegg kan en Bluetooth-høyttaler være midt i blinken. Disse får du fra noen få hundrelapper til flere tusen. Legger du i litt får du en høyttaler som kan brukes til det meste. Et eksempel er Philips BT7500B, som har god lyd og kan spille høyt. Koster fra 1500 kroner.

Legger du på en tusenlapp får du en stor og stilig Marshall Stanmore, som alene kan fungere som stereoanlegg på hybelen.

For å skifte spor: Hva med en virkelig stilig dings til den som fisker?

Deeper er navnet på en liten sonar du kobler til mobiltelefonen din ved hjelp av Bluetooth.

Den tilhørende appen gjør det mulig å se inntil 40 meter nedover. Den kan også gi informasjon om bunnforhold og vanntemperatur. Koster fra 1500 kroner.

Les også: Samletest: Bluetooth-høyttalere

Parrot AR.Drone 2 og Sphero er to spenstige leker til den som har alt.
Parrot AR.Drone 2 og Sphero er to spenstige leker til den som har alt.

Leketøy

Skal du gi vekk en gave til noen som ikke har mistet kontakten til barnet i seg, kan et fjernstyrt leketøy være midt i blinken. Det finnes etterhvert en hel del å velge mellom.

Parrot er en av de store på dette området, og lager Rolling Spider (ca 1000 kroner) som både kan fly og rulle, den behjulede hoppende roboten Jumping Sumo (ca 1500 kroner), og kvadrakopteret AR.Drone 2.0 Drone (ca 3300 kroner) som kan programmeres til å fly ruter. Felles for alle er at de styres med en smarttelefon, og at de har kamera.

Av disse er det bare AR.Drone som kan ta HD-video i lufta, slik at du kan filme omgivelsene dine fra et helt nytt perspektiv. Dette er imidlertid ikke et nytt produkt, og en oppfølger kalt Bebop Drone skal være på trappene.

Det finnes også en fjernstyrt ball kalt Sphero, som har elektromotor, lysdioder og sensorer integrert. Det finnes forskjellige apper til den, slik at den kan mer enn bare å rulle. For eksempel finnes det spill som lager virtuelle arener ved hjelp av mobilens kamera, og spill du styrer ved å røre på ballen. Fungerer på iOS og Android. Koster fra 1000 kroner.

Les også:

Slik gjør du om mobilen til en Playstation

Slik bruker du Continuity på iPhone, iPad og Mac

Du får ikke bedre kameramobil til denne prisen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.