VINDKRAFT

Statoil gjør sin største fornybar-investering noensinne

Går inn i tysk havvindpark.

Statoil tar sin største fornybarinvestering noensinne. Illustrasjonsbilde av Statoils havvindpark Sheringham Shoal.
Statoil tar sin største fornybarinvestering noensinne. Illustrasjonsbilde av Statoils havvindpark Sheringham Shoal. Bilde: Statoil
25. apr. 2016 - 11:37

Statoil går inn på det tyske havvind-markedet ved å kjøpe 50 prosent av den kommende havvindparken Arkona i Tyskland. 

Statoil og E.ON tar samtidig endelig investeringsbeslutning for vindparken, som får en installert kapasitet på 385 megawatt.

De totale investeringene i den nye havvindparken blir anslått til minst 1,2 milliarder euro.

Det gjør investeringen til Statoils største fornybar-investering noensinne, og beskrives som en milepæl for utviklingen av Statoils forretningsområde for nye energiløsninger.

Mange arbeidsplasser

Vindparken Arkon skal ligge 35 kilometer nordøst for den tyske øya Rügen utenfor Tyskland, sørvest for danske Bornholm.

Her vil havvindparken Arkona ligge, 35 kilometer nordøst for øya Rügen, sørvest for Bornholm. <i>Foto: Statoil</i>
Her vil havvindparken Arkona ligge, 35 kilometer nordøst for øya Rügen, sørvest for Bornholm. Foto: Statoil

Havvindparken vil bestå av 60 vindturbiner, hver med en kapasitet på 6 MW, som installeres på bunnfaste monopeler i et område med 23 til 37 meters havdyp.

Strømproduksjonen skal etter planen starte i 2019.

E.ON skal ha ansvaret for å bygge og drive havvindparken. Inntil 400 personer vil delta i byggingen av Arkona i løpet av den to år lange byggeperioden.

Når vindparken kommer i drift vil den skape inntil 50 faste jobber innen drift, administrasjon og vedlikehold. I tillegg vil havvindparken, ifølge selskapet, skape ytterligere 100 jobber for eksterne tjenesteleverandører.

Nytt marked

Det er første gang Statoil bygger ut vindkraft offshore andre steder enn i britisk farvann. Og det er ingenting som tyder på at Statoil vil begrense havvind-aktiviteten til Tyskland og Storbritannia. 

Det er aktuelt for Statoil å investere i nye havvindprosjekter i flere nærliggende områder i framtiden, skal vi tro Statoils direktør for offshore vindkraft:

- Vi ser definitivt på flere mulige investeringer i Tyskland, som har store planer om å øke produksjonen fra havvind de kommende årene. Men også hele området rundt Baltikum har en sterk potensiell vekst innen havvind, også Danmark og Sverige, sier Stephen Bull til Teknisk Ukeblad.

Et konkret havvindprosjekt Statoil er interessert i, er danske Kriegers Flak.

Sammen med EON er Statoil en av sju store energiaktører som konkurrerer om å bli valgt til å bygge og drifte den gigantiske havvindparken på 600 megawatt, som kan bli Danmarks største når den etter planen står ferdig i 2020.

Norsk gass og vind

Konsernsjef Eldar Sætre er fornøyd med å utvikle et havvindprosjekt i landet der Statoil er nest største gassleverandør. 

– Vi har levert gass direkte fra Norge gjennom tre rørledninger i over 35 år, og når Statoil nå går inn i tysk havvind skaper det en ny dimensjon i det norsk-tyske energisamarbeidet, sier Sætre i en pressemelding.

Statoil er fra før medeier i havvindparken Sheringham Shoal (317 MW) samt i havvindparken Dudgeon (402 MW), som i øyeblikket er under bygging, 32 kilometer utenfor kysten av Norfolk øst i England. 

Selskapet har også startet produksjonen av verdens første havvindpark med flytende vindmøller. Hywind Scotland pilot park (30 MW) skal etter planen begynne å levere elektrisitet i løpet av 4. kvartal 2017.

I tillegg har de det enorme Doggerbank-prosjektet på hele 4800 megawatt, som foreløpig bare eksisterer på tegnebrettet.

- Ved å gå inn på andre vindmarkeder styrkes vår posisjon ytterligere i en attraktiv og voksende industri, heter det i meldingen fra Statoil.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Første utenfor Storbritannia: Hittil har samtlige av Statoils eksisterende og kommende havvindparker ligger i Storbritannia. <i>Foto: Statoil</i>
Første utenfor Storbritannia: Hittil har samtlige av Statoils eksisterende og kommende havvindparker ligger i Storbritannia. Foto: Statoil

Stor økning

- Arkon er et svært grundig gjennomarbeidet og konkurransedyktig prosjekt. Preengineering, vindanalyser og nettanalyser har vært "top notch" hele veien. Samtidig er Eon den nest største aktøren innen havvind. Vi ser på selskapet som en svært solid partner, sier Bull til Teknisk Ukeblad.

Statoils totale produksjonskapasitet innen havvindkraft øker med rundt 50 prosent, med det tyske havvindprosjektet Arkon, melder selskapet.

Etter at anlegget står klart skal Statoil være i stand til å levere fornybar energi til mer enn 1 million husstander i Europa.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.