IT

Slik ser norske kartdata ut i Minecraft

Utforsk Sørvestlandet gjennom dataspill.

7. des. 2014 - 10:06

Det svenske indiespillet Minecraft ble på kort tid en gigant i spillindustrien. Fra en god start med 1 million brukere kun en måned etter betaversjonen i 2009, har de nå solgt 60 millioner eksemplarer av spillet.

Spillet har blitt et stort populærkulturelt fenomen og har spesielt markert seg som en favoritt blant barn og unge som kan utfolde seg i en kreativ sandkasse som også har sofistikerte spillelementer.

Appellen for unge har på ingen måte skremt unna den voksne brukermassen. Selv Kartverket har latt seg inspirere av Minecrafts tilgjengelighet for barn i alle aldere.

Les også: Gjenopplev 900 klassiske arkadespill i nettleseren

Verden er firkantet

Boele Kuipers er teknologikoordinator i Kartverkets sjødivisjon. Han har benyttet seg av høyde- og dybdedata fra Kartverkets geodata for å generere en miniatyr av Sørvest-Norge. Alle som besitter et eksemplar av Minecraft kan laste ned kartet gratis fra Planet Minecraft.

Kuipers anbefaler også å bruke Minecraft-utvidelsen JourneyMap for et overordnet perspektiv av modellen.

– Hvorfor valgte du å bruke akkurat Minecraft for å demonstrere kartdata?

– Det er først og fremst fordi jeg har barn, svarer Kuipers humrende til Teknisk Ukeblad.

– Men den andre grunnen er at jeg har sett litt på integrerte terrengmodeller på både land og sjø. Minecraft-verdenen er faktisk like detaljert under vann som på land, sier Kuipers.

Minecraft-modellen kan derfor også brukes til å utforske Sørvest-Norge under vann såvel som på land. Men utforskingen er er nok mest ment for lek enn for reell sjønavigasjon.

Skoglandskap og snø ble gjort grovere utformet med frihånd, men Kuipers kan fortelle at de jobber med å ta i bruk enda mer kartinformasjon.

Kuipers er tilbakeholden med å fortelle alle detaljer om prosjektet, men avslører så mye som at konseptet er i ferd med å videreutvikles.

Les også: Nå tjener artister mer på Spotify enn iTunes

Boele anbefaler utvidelsen Journeymap for å kunne betrakte kartet ovenfra.
Boele anbefaler utvidelsen Journeymap for å kunne betrakte kartet ovenfra.

Kamp for tilværelsen

Minecraft er et såkalt sandkassespill som består av en verden bygget av kvadratiske klosser av ulike slag. En spiller en firkantet figur som starter med to tomme hender. For å overleve og utvikle seg i spillet, må spillfiguren samle materialer, starte jordbruk, lage verktøy, grave seg dypt ned i jorden og lage tilfluktssteder fra monstre som våkner opp om natten for forstyrre den daglige driften.

Hver byggekloss representerer grovt et areal på 500x500 meter mens det i høyden tilsvarer 50 meter.

Oversettelsen fra geodata til dataspill ble gjort ved hjelp av FME og et eget Minecraft-mapping-program som heter Worldpainter.

– FME er ikke fritt tilgjengelig, men det er et fint verktøy for å massere data til den rette formen, seier Kuipers.

Han forteller at prosjektet allerede har fått gode tilbakemeldinger fra FME.

– FME har faktisk implementert dette i en betaversjon, så du kan eksportere romlige data til Minecraft-modeller. I løpet av 2015 skal denne funksjonen komme på plass i en ny versjon av programvaren, sier Kuipers.

Les også: Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett

Spillfiguren til Boeles datter poserer ved Kartverkets logo der Boele holder kontor i Stavanger.
Spillfiguren til Boeles datter poserer ved Kartverkets logo der Boele holder kontor i Stavanger.

Høy produksjon

Minecraft har utløst utallige kreasjoner av kunstnere og teknologer. Tidligere har TU omtalt gjenskapelsen av hele Danmark.

– Det å komme på nivået ved å legge inn byer og landskap er ikke bare, bare, sier Kuipers.

Han lar seg imponere av hva folk greier å få til med det populære dataspillet.

– Har du fått noen reaksjoner fra barn som har prøvd dette?

– Reaksjonene jeg husker best var fra et par lærere. De spurte om vi kunne hjelpe dem å bygge området der skolen befant seg i Minecraft. Det viser at det også er lærere der ute som er interessert i å bruke Minecraft i klassene deres, sier Kuipers.

Han forteller videre at de vanligste spørsmålene han får går ut på forespørsler om han kan lage øya, bygda eller byen der folk selv kommer fra.

– Det var faktisk litt uventet hvor mye reaksjoner jeg fikk for dette, blant annet fra skoler, sier Kuipers.

– Kan dette være egnet for undervisning?

– Det tror jeg. Jeg bruker dette selv for å lære barna mine programmering og vedlikehold av servere. Vi har en egen Minecraft-server. Vi har opplevd at andre har kommet inn i serveren, så her lærer man også om datasikkerhet. Og backup, sier Kuipers.

Les også:

Julegavetips: Smart tilbehør til mobilen

Én PC kan erstatte hele kontrollrommet for TV2

Nå kommer 360-kameraene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.