IT

Én PC kan erstatte hele kontrollrommet for TV2

Vizrt-løsning lar TV 2 fjernstyre videoproduksjon.

Til nå har TV 2 Nyhetskanalens produksjon av nyhetshjul til Flytoget foregått i regien til kanalen. Med Viz Opus kan de flytte denne produksjonen til en vanlig arbeidsstasjon.
Til nå har TV 2 Nyhetskanalens produksjon av nyhetshjul til Flytoget foregått i regien til kanalen. Med Viz Opus kan de flytte denne produksjonen til en vanlig arbeidsstasjon. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
23. nov. 2014 - 09:25
Vis mer

TV-produksjon krever ressurser. Du trenger redigerere, lydmiksere, bildemiksere, videoservere og grafikkmaskiner.

Slikt koster, så det er begrenset hvor mye ressurser selv en stor aktør har tilgjengelig til enhver tid.

Med tiden har TV-produksjoner blitt mer enn bare rene TV-sendinger. Nå skal innhold også produseres til nett-TV, «digital signage» og andre kanaler.

Det kan skape press på de tilgjengelige produksjonsressursene.

Signage

Akkurat dette er en utfordring hos TV 2, som produserer nyhetssendinger for Flytogets digital signage-løsning. Denne løsningen består av skjermer som blant annet viser nyhetsoppdateringer.

Produktet TV 2 leverer til Flytoget består av et nyhetshjul med korte videoinnslag i tillegg til en RSS-strøm. Nyhetshjulet fremstår i samme drakt som Nyhetskanalen, med samme grafikk og tekst, men er i realiteten en egen produksjon for Flytoget.

Tekstoppdateringer kan dyttes rett ut via RSS, men video går åpenbart ikke like raskt. Denne må lastes ned hver gang et innslag oppdateres eller byttes ut på Flytoget.

Dermed krever hver oppdatering at det gjøres opptak av hver sending, som så sendes Pronto TV som drifter løsningen. Det kan ta tid.

STOR TEST: Soleklar taper blant bluetooth-høyttalerne

Are Tverberg, systemingeniør i TV 2 (til høyre), og Morten Larsen, produktansvarlig Mosart i Vizrt.
Are Tverberg, systemingeniør i TV 2 (til høyre), og Morten Larsen, produktansvarlig Mosart i Vizrt.

Sjonglerer ressursene

Are Tverberg, systemingeniør i TV 2, forteller at produksjonen til Flytoget til nå vært gjort av én person. Denne personen har vært nødt til å sitte i kontrollrommet, eller regien, som det kalles, til TV 2 Nyhetskanalen, og bruke regiressursene her når de har vært tilgjengelige.

Selv om TV 2 klarer å sjonglere regiressursene slik at Flytoget-produksjonen har vært oppdatert, har det vist seg å være en utfordring i de mest hektiske periodene.

Det har vært spesielt utfordrende under store nyhetshendelser, hvor TV 2 Nyhetskanalen fortløpende skal levere siste nytt til TV-sendingen.

I slike situasjoner har de vært nødt til å flytte Flytoget-produksjonen til en ledig regi et annet sted i TV 2, forklarer Tverberg.

Nå skal denne kapasitetsutfordringene bli en saga blott.

I stedet for å smette inn i ledige stunder, skal personen med ansvaret for Flytoget-produksjonen benytte en programvareløsning kalt Viz Opus, levert av Vizrt.

Les også: 12 «fun facts» om norsk nyskapning

Tore Kristoffersen, IT-konsulent i TV 2, kan erstatte tre av grafikkmaskinene i bakgrunnen med én når de går over til å bruke den nye løsningen.
Tore Kristoffersen, IT-konsulent i TV 2, kan erstatte tre av grafikkmaskinene i bakgrunnen med én når de går over til å bruke den nye løsningen.

Frigjør produksjonsressurser

Denne løsningen gjør at personen som sitter med Flytoget-produksjonen ikke lenger trenger å sitte i regi. I stedet kan en vanlig PC benyttes, slik at produksjonen kan gjøres fra en vanlig kontorplass.

Det gir en egen produksjonslinje for Flytoget-produksjon, slik at TV2 ikke trenger å legge noen kabal med tanke på tid og maskinvareressurser.

Når en slik digital signage-produksjon gjøres i regi, kreves det tre dedikerte grafikkmaskiner i tillegg til bilde- og lydmiksere og videoservere.

Viz Opus baker alt inn i én løsning. Her samles grafikk- og video-playout og bildemiks på en PC-klient. Det eneste som trengs er en enkelt dedikert maskin som fungerer som kombinert grafikkmaskin og grafikkserver.

Maskinvaren som trengs på server-siden er plassert hos TV 2 i Oslo. Det spiller ingen rolle om brukeren sitter i Bergen eller i Oslo.

Les også: bMobilized produserer en mobil nettside på under 30 sekunder

Glir inn i flyten

Viz Opus er basert på produksjonsløsningen Mosart, som TV 2 allerede benytter i sine produksjoner. Det gjør det enklere å integrere det nye systemet i eksisterende produksjonflyt.

Det skal også gjøre det enkelt å flytte innhold fra TV-sendinger til digital signage-løsningen. Så lenge innholdet allerede er i TV 2s arkiv, kan det trekkes rett over i Viz Opus.

Tverberg kaller dette en investering, og ikke nødvendigvis en besparelse.

– Det viktigste er å ikke binde opp produksjon for én plattform med produksjon for en annen.

Mosart, som er utviklet i TV 2-miljøet i Bergen, og som senere ble kjøpt opp av Vizrt, har fra før av sørget for betydelig effektivisering av produksjonene.

Mens det tidligere var nødvendig med fem personer i regi for å avvikle en live TV-sending, ble det mulig å gjøre samme jobb med to personer da Mosart ble innført i TV 2 i 2007.

Viz Opus ble lansert i september, og brukes i dag også av Sky Sport i Tyskland til produksjon av nett-TV.  Om TV 2 ønsker å benytte seg av Viz Opus til slike produksjoner er ifølge Tverberg ikke avgjort.

Les også:

Til neste år kan du måtte bytte bluray-spilleren

10 triks for bedre wifi hjemme  

Apple avslører flere detaljer om Apple Watch  
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.