IT

10 triks for bedre wifi hjemme

Sliter du med tregt eller ustabilt nett? Les denne.

 Rett opp antennene og plasser ruteren høyt i huset. Dette er ett av triksene du kan prøve for å få bedre wifi i hjemmet.
Rett opp antennene og plasser ruteren høyt i huset. Dette er ett av triksene du kan prøve for å få bedre wifi i hjemmet. Bilde: Colourbox.dk
10. juli 2014 - 20:00

Har du dårlig signal i visse deler av huset? Må routeren startes om igjen ofte? Hopper nettet ut når du trenger det som mest?

Noe av dette kan selvsagt skyldes leverandøren din, men svært ofte ligger feilen på brukersiden.

Heldigvis finnes det en rekke tips og triks man kan benytte seg av for å fikse disse problemene. Og, foruten punkt ti, kan det gjøres helt gratis.

Denne listen er løst basert på Lifehackers guide til et bedre hjemmenettverk.

Les også: Kan dette bli den nye måten å handle øl på?

10. Skaff en ruter med Wireless N

I 2009 skjedde det en revolusjon i den trådløse ruterverdenen. Wireless N - den folkelige måten å si IEE 802-11n på - mer enn tidoblet overføringskapasiteten fra de tidligere a og g-standardene.

Fra 54Mbit/s til 600 Mbit/s. I tillegg byr den på en rekke fordeler, som økt sikkerhet og rekkevidde.

De fleste nyere enheter støtter denne standarden. Likevel kan det være lurt å dobbeltsjekke. Dersom enheten din ikke støtter Wireless N, kan den heller ikke ta i bruk den økte datahastigheten i ruteren.

Les også: 10 nyttige apper til ferien

9. Plasser ruteren riktig

Står ruteren på gulvet i et trangt hjørne med betongvegg bak seg og en TV foran seg? Dette kan være kilden til din frustrasjon. Trådløse signaler forplanter seg mest effektivt når ruteren står høyt og fritt for hindringer rundt seg.

For å få best mulig dekning i hele huset kan det lønne seg å plassere ruteren så sentralt som mulig.

Forsøk også å flytte den opp en etasje eller sett den oppå et høytstående møbel. Signalene vandrer best nedover og bortover, ifølge Lifehacker.

Trådløse signaler kan enkelt vandre gjennom tre, gips og nyere isolasjon. I noen hus kan det derimot oppstå problemer. Visste du for eksempel at hønsenetting sperrer for trådløse signaler?

Hvis du bor i et gammelt hus, eller mistenker at visse rom har metalliske materialer i veggene - for eksempel i gamle tannlegelokaler - kan disse rommene være langt fra optimale for din ruter.

Les også: Slik kommer du deg trygt på nett i utlandet

Prøv å plassere ruteren på en hylle eller oppå noen bøker for å bedre signalet.
Prøv å plassere ruteren på en hylle eller oppå noen bøker for å bedre signalet.

8. Unngå naboens frekvens

Dersom du lever i et tettbebygd strøk eller har flere rutere hjemme, er det en god sjanse for at ruterens signaler blir forstyrret av andre.

Forsøk å endre frekvensen ruteren din sender på gjennom ruterens brukergrensesnitt.

Er det trangt om plassen kan du bruke en app som Wifi Stumbler for å få en oversikt over hvilke frekvenser du bør unngå.

Les også: Nye wifi-brikker kan holde det gående i over et år på et par AA-batterier

7. Unngå andre frekvenstyver

De fleste rutere sender på 2,4 Ghz-båndet. Det gjør også en rekke andre teknologier, som bluetooth, trådløse telefoner og mikrobølgeovner. For å forhindre at disse forstyrrer ditt signal, kan det enkleste være å plassere ruteren eller det aktuelle apparatet fra hverandre.

Hjelper ikke dette kan du gå til anskaffelse av en ruter med dual-band.

Disse kan operere på 2,4 Ghz- såvel som 5 Ghz-båndet, og gir enheten din muligheten til å velge mellom to trådløse nettverk.

Høyere frekvens gir som kjent lavere rekkevidde, men dette kan være en OK pris å betale for et uforstyrret nettverk. Skal du ha med PC-en på terassen kan du alltids koble til 2,4Ghz-nettverket igjen.

Les også: Slik får du mye skylagring helt gratis

6. Bli kvitt nettverkssnylterne

WEP, WPA og WPA2 er kjente bekreper innen nettverkskryptering. Selv om de førstnevnte gir passordbeskyttelse, kan det enkelt forbigås av nabogutten på 14 år.

WPA gir bedre beskyttelse, men er også svært sårbart. For den beste beskyttelsen bør du gå for en ruter med WPA2-kryptering.

Dersom du har for vane å låne ut nettverket ditt, kan det lønne seg å bytte passord med jevne mellomrom.

Les også: Verdens raskeste wifi når nye høyder

5. Fordel båndbredden

Du vil streame fotball på nettet, men det hakker og hopper ut. Igjen og igjen. I etasjen over sitter laster samboeren ned fem sesonger av «Sex and the City» og eldstemann veksler frenetisk mellom YouTube og World of Warcraft.

Det kan bli siste gang familieidyllen må lide. Denne guiden viser deg hvordan du setter opp Quality of Service, som lar deg bestemme hvilke enheter og hvilke applikasjoner som skal prioriteres dersom det blir trangt om kapasiteten.

Les også: 10 smarte dingser til mobilen din

4. Lag din egen antenneforsterker

En tom brusboks eller en gammel pringleseske og litt aluminiumsfolie kan gjøre underverker for signalstyrke og rekkevidde i hjemmet ditt.

Sett det sammen som vist under, fest på antennen og les skredet av positive kommentarer under videoen.

3. «Hack» ruteren din

Få rutere klarer å nå sitt maksimale potensial. Programvaren i boksen setter ofte begrensinger på valgmuligheter og signalstyrke. Lifehacker har laget en guide som viser hvordan de oppgraderte en billig ruter til en luksusruter, kun med hjelp av gratis firmware.

Les også: 25 tips og triks til Sony Xperia Z2

2. Gjør din gamle ruter til en signalforlenger

Programvaren det snakkes om i det forrige punktet, DD-WRT, kan også brukes til å gjøre din gamle ruter om til en signalforlenger (på engelsk: repeater eller extender).

Som navnet tilsier vil den plukke opp signalet ett sted i huset, og sende det videre med ny vigør dit signalet trengs. Mellomledd som dette gjør signalet dårligere, men du får i hvert fall sjekket LinkedIn i garasjen.

Eller hvor nå enn du trenger det.

Les også: 10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

1. Sett opp automatisk omstart

Nettet slutter plutselig å fungere. «Kanskje kommer det tilbake av seg selv?». Nei. Etter en stund reiser du deg opp, går opp i overetasjen, skrur av ruteren, venter fem minutter, skrur den på igjen og vente litt.

Alt for mange må lide seg gjennom ruterdansen. Noen hver eneste dag. Dette kan blant annet skyldes overbelastning på ruteren, overheting eller gamle kondensatorer - ofte noe en bare må leve med dersom man ikke vil kjøpe ny maskinvare.

Heldigvis kan ruterdansen avverges. Noen kan sette opp automatisk omstart på ruteren i boksens eget brukergrensesnitt. Dersom denne funksjonaliteten mangler, kan det samme oppnås gjennom DD-WRT-firmwaren eller med en timer til stikkontakten din.

Les også:

Kan vi kutte ut kringkasting og kun strømme fra nett?

Norske forskere vil ha 1000 ganger raskere nett

10 smarte dingser til mobilen din  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.