MOBIL

Slik kommer du deg trygt på nett i utlandet

Du får mer bruk og større frihet om du kjøper et lokalt kontantkort der du er.
Du får mer bruk og større frihet om du kjøper et lokalt kontantkort der du er. Bilde: Colourbox
Marius ValleMarius ValleJournalist
28. juni 2014 - 08:00

Det begynner å bli en stund siden det var vanlig å lese historier i avisene om folk som hadde pådratt seg mobilregninger på flere titusen kroner etter fellesferien. De fleste er nok etter hvert klar over at internettbruk på mobilen i utlandet er en kostbar affære.

Operatørene har dessuten innført kostnadssperrer, slik at du får en melding om at forbruket stiger, eller tilgangen til internett stenges når du har brukt over en viss sum. De fleste operatører har også innført noe mer levelige priser på internettilgang i EU-land.

Les også: 5 tips til raskere mobillading

Fortsatt dyrt

Når det er sagt: Billig er det ikke. Telenor tar for eksempel 2,06 kroner pr MB i Spania dersom du ikke har aktivert en tjeneste som lar deg bruke 40 MB i døgnet for 29 kroner i EU-land. Det er billigere, men prisen er i praksis 72 øre pr MB forutsatt at du bruker hele datapakken.

Det er ikke stort bedre hos NetCom. De har datapakker for EU, Sveits og Russland. Denne koster 39 kroner i døgnet, og inkluderer 30 MB. 1,30 kroner pr MB om du bruker hele pakken hver dag, med andre ord.

Og mens aktører som One Call reklamerer tungt for lave priser for bruk i utlandet, tar de 99 øre pr MB i EU-land. Det er riktignok mulig å sette en kostnadssperre på databruk i utlandet, men det kan være smart å gjøre dette på forhånd. Den er nemlig på 500 kroner i måneden som standard.

Verdt å vite er at prisene kan være svært mye høyere enn dette utenfor EU. Du får en SMS med priser av operatøren din når du kommer til et annet land. Det er lurt å faktisk lese denne.

Les også:  Her får du mest mobildata for pengene

Surf med lokalt SIM-kort

Du får mer bruk og større frihet om du kjøper et lokalt kontantkort. Mange steder er det vanlig å få kjøpt en viss mengde data, for eksempel 1 GB. SIM-kortet setter du i din egen telefon, eller en reservetelefon du har med deg.

Om reservetelefonen er en nyere smarttelefon, eller du har et batteridrevet Wi-Fi-hotspot, kan du sette opp et trådløst nettverk du kan koble telefonen med det norske SIM-kortet ditt til. Da kan du surfe i vei, akkurat som om du var hjemme. Det gjør det også mulig for flere å koble seg til internett samtidig.

Husk at du sannsynligvis må ha med passet ditt for å kjøpe et kontaktkort. I alle fall om du er i Europa.

Det er også lurt å ha i bakhodet at en gigabyte eller to går fort unna dersom telefonen din oppdaterer apper, laster opp bilder til en skytjeneste eller du ser på video og slikt. Så selv om du kjøper datatrafikk til lokal pris, er det altså lurt å være oppmerksom.

Les også: – Bruk 4G som hjemme

Unngå unødvendig bruk

Om du er på ferie i EU-land, kan du i løpet av to uker ende opp med å betale rundt 500 kroner ekstra på neste mobilregning med de tre operatørene vi har trukket frem. Det er ikke all verden dersom du kan lese nettavisene, sjekke Facebook og skryte på Instagram.

Men vær klar over at mobilen din oppfører seg som om den var hjemme dersom du aktiverer dataroaming. Det betyr at den for eksempel vil laste ned oppdateringer til apper, systemprogramvare, e-post med vedlegg og alt annet som om den var i hjemmenettverket. Da kan dagens datapakke ryke på et blunk.

En grei regel er å skru datatrafikk helt av når du ikke har behov for det.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

SwiftKey: Dette geniale tastaturet har blitt gratis

Om du deaktiverer bakgrunnsoppdatering i iOS, vil ikke appene kunne koble seg til internett uten at de er aktivt i bruk. Det er også mulig å skru av datatrafikk for enkeltapper.
Om du deaktiverer bakgrunnsoppdatering i iOS, vil ikke appene kunne koble seg til internett uten at de er aktivt i bruk. Det er også mulig å skru av datatrafikk for enkeltapper.

Begrens datatrafikken

Det er enkelt å unngå dette om du har en Android-telefon. Åpne innstillingene, velg «Databruk», åpne undermenyen ved å trykke på menytasten under skjermen eller ikonet med tre prikker i øverste høyre hjørne, og huk av ved «Begrens bakgrunnsdata».

Da vil kun den appen du har åpen og i forgrunnen kunne koble seg til internett når du er koblet til mobilnettet. Først når du er koblet til Wi-Fi vil den tillate bakgrunnsapper å koble seg til nettet.

På Iphone er prinsippet det samme. Gå til innstillinger, deretter «Generelt», og velg «Bakgrunnsoppdatering». Deaktiver så bakgrunnsoppdatering for å hindre apper i å være koblet til nettet når du ikke bruker dem aktivt. Vær oppmerksom på at innstillingen også vil omfatte Wi-Fi-tilkoblinger.

Det er også lurt å hindre telefonen i å laste ned fra Itunes og App Store i bakgrunnen. I innstillingene går du til «Itunes og App Store», og blar deg helt ned. Her deaktiverer du «Bruk mobildata».

Les også: Tre tjenester du bør slutte å betale for

Om du begrenser bakgrunnsdata på Android, vil kun den appen du bruker aktivt få tilgang til internett. Apper i bakgrunnen vil  ikke kunne bruke datatrafikk med mindre du er koblet til Wi-Fi.
Om du begrenser bakgrunnsdata på Android, vil kun den appen du bruker aktivt få tilgang til internett. Apper i bakgrunnen vil ikke kunne bruke datatrafikk med mindre du er koblet til Wi-Fi.

Last ned kart

Det er mulig for eksempel å bruke navigasjon om du tillater deg å bruke litt data i utlandet. I Google Maps kan du laste ned kart ved å finne frem kartet over området du skal besøke. Deretter holder du en finger på skjermen for å merke et sted, og trykker på feltet nederst på skjermen. Da får du opp mer informasjon om området, og helt nederst i listen et valg som heter «Lagre kart for bruk uten nett».

Dette kan spare en god del datatrafikk om du gjør det på forhånd. Det er greit å vite at det er grenser for hvor stort område som kan lagres. Men du kan for eksempel lagre hele sentrale Hamburg eller praktisk talt hele Manhattan i New York.

Du må fortsatt være koblet til internett for å søke eller sette opp ruter men du bruker langt mindre data.

Last ned på forhånd: Om du laster ned kart i Google Maps på forhånd, kan du spare en god del datatrafikk. Praktisk når du for eksempel er på ferie i en storby.
Les også:

Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Slik gjør du iPhone raskere

5 apper du kan glemme på iPhone  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.