MOBIL

5 apper du kan glemme på iPhone

Android er åpent. Her er noen gode eksempler på hvorfor det er lurt.

Androids åpne natur lar deg bruke apper som ikke ville fungert på iOS eller Windows.
Androids åpne natur lar deg bruke apper som ikke ville fungert på iOS eller Windows. Bilde: Google/montasje
Marius ValleMarius ValleJournalist
19. mai 2014 - 19:52

For de aller fleste står valget av ny smarttelefon mellom en iPhone og en Android-telefon. Joda, vi er klar over at Windows Phone er et alternativ, men for de store massene er det de to største valget reelt står mellom.

Det er gjerne lett å få inntrykk av at valget mellom iPhone og Android først og fremst dreier seg om utforming på telefon, apputvalg og slikt. Det er bare en liten del av det.

Apples App Store har over en million apper tilgjengelig. Google Play har 1,2 millioner apper tilgjengelig. Ikke at det sier noen verdens ting om kvaliteten på appene, men det står i alle fall ikke på utvalget.

Forskjellige filosofier

Valget mellom Android og iPhone er slik vi ser det mer et valg av filosofi. Apples iOS er et restriktivt operativsystem hvor Apple i detalj styrer hva som skjer i kulissene.

Det er et tveegget sverd. Det er grenser for hvor store tilpasninger du kan gjøre og hva slags apper det er mulig å installere, noe som sikrer en konsistent brukeropplevelse. På den annen side kan dette oppleves som frustrerende begrensninger.

LES OGSÅ:

5 ting vi elsker med Android, iOS og Windows

5 ting vi hater med Android, iOS og Windows

Google har på sin side en langt mer liberal tilnærming. Det er ingen forhåndsgodkjenning av apper i appbutikken, og det er mulig å lage apper som kan gjøre det aller meste. Det åpner for en rekke spennende muligheter, men døren er også åpen for skadelig programvare.

Dette betyr uansett at det er Android som gjelder om du liker å tilpasse mobilen din. Du trenger ikke å være «nerd» heller. Det ligger mange muligheter i Android som kan gjøre mobilen din genuint mer nyttig.

Det er dette som er Android store styrke. Her er et knippe apper vi syns illustrerer dette på en fin måte.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Android

Link Bubble lager en boble når du trykker på en lenke i for eksempel Facebook. Nettsiden lastes i bakgrunnen, slik at du slipper å vente på at den skal lastes.
Link Bubble lager en boble når du trykker på en lenke i for eksempel Facebook. Nettsiden lastes i bakgrunnen, slik at du slipper å vente på at den skal lastes.

Apper oppå apper

Om du bruker Facebook, har du sikkert også brukt meldingsappen Messenger. Her dukker meldingene opp som «bobler» på skjermen, over andre apper du bruker. Praktisk, siden du kan åpne og svare på meldinger uten å avslutte den appen du bruker.

Det finnes andre apper som har lignende funksjon, og noen av disse gir telefonen helt ny funksjonalitet. Et eksempel er «Link Bubble», som tar over håndtering av lenker du trykker på i andre apper.

Tanken er at du skal kunne åpne lenker i bakgrunnen, uten å gå ut av appen du bruker. Disse lenkene åpnes i stedet i Link Bubble, og vises som bobler på skjermen. Du kan så åpne lenken i et vindu som legger seg over appen du bruker, uten å gå ut av denne.

Det som er enda lurere er at nettsiden laster i bakgrunnen med en gang du trykker på lenken. Dermed slipper du å vente på at siden skal lastes når du vil se på den.

Her har vi åpnet boblen. Nettsiden vises som et vindu over den appen du bruker fra før. Det er altså ikke nødvendig å gå ut av appen.
Her har vi åpnet boblen. Nettsiden vises som et vindu over den appen du bruker fra før. Det er altså ikke nødvendig å gå ut av appen. Marius Valle
Du kan selv velge hvilke apper Link Bubble skal håndtere lenker fra. Om du for eksempel kun vil bruke denne appen i Facebook og Twitter, velger du dette i innstillingene til Link Bubble. Du kan også dele nettsider som ligger i bobler, og det er mulig å ha flere åpne samtidig.

Link Bubble er gratis i Google Play, men du må kjøpe fullversjonen (25 kroner) for å få alle funksjonene. De første 24 timene etter installasjon har du imidlertid tilgang til alle funksjonene også i gratisversjonen.

LES OGSÅ: Flytende apper til alle

Cover er en smart erstatning for låseskjermen på telefonen din. Den lærer seg hvilke apper du bruker mest, og viser disse i de situasjonene du oftest bruker dem.
Cover er en smart erstatning for låseskjermen på telefonen din. Den lærer seg hvilke apper du bruker mest, og viser disse i de situasjonene du oftest bruker dem.

Skift låseskjerm

Det er mulig å bytte ut hele menysystemet på Android-telefonen din om du vil. Det er forsåvidt en kjekk mulighet om du liker å tilpasse hvert hjørne av mobilen din, men vi har inntrykk av det innebærer litt for mye fikling for mange.

I stedet for å ommøblere hele mobilen, kan du bytte ut enkelte hovedelementer. Et eksempel er å få en mer nyttig låseskjerm, og appen «Cover» er en glimrende erstatning.

Den har snarveier til de appene du bruker mest, og lærer seg når og hvor du bruker dem. Om du for eksempel leser mye e-post mens du er på jobb, vil e-postklienten din være en av de listede appene mens du er på jobb. Om du bruker Netflix mye på kveldstid, viser Cover deg Netflix som en av snarveiene på låseskjermen.

Når du vil åpne en av appene trekker du bare i ikonet, så er det som å trekke fra gardinen foran appen. Det gjør det mulig å ta en kjapp titt på appen uten å låse opp telefonen. Lurt.

Cover kommer også med sin egen appveksler. Denne består av de appene den vet at du bruker mest, og hentes frem ved å stryke nedover fra øverste høyre hjørne av skjermen.

Cover lærer seg bruksmønsteret ditt etterhvert, så i begynnelsen vises ikke nødvendigvis de appene du faktisk bruker mest. Gi det noen dager, så stemmer listen bedre og bedre.

Det hele skal gi deg raskere tilgang til de appene du bruker i de situasjonene du oftest bruker dem. Det fungerer veldig bra, og vi syns Cover på en veldig fin måte demonstrerer tilpasningsmulighetene i Android.

Cover er gratis i Google Play.

Det er forresten andre som også har latt seg imponere. Twitter kjøpte nemlig firmaet som lager appen nylig.

LES OGSÅ: Ingen nøkler? Ingen problem

Det finnes en rekke apper som lar deg automatisere oppgaver på telefonen. Her er den regel- og triggerbaserte AutomateIt.
Det finnes en rekke apper som lar deg automatisere oppgaver på telefonen. Her er den regel- og triggerbaserte AutomateIt.

Automatiser mobilen

Det finnes flere apper som lar deg automatisere oppgaver. Du kan for eksempel få telefonen til å gå i lydløs modus når du oppholder deg et gitt sted, skru av og på funksjoner når du bruker en gitt app, eller annet basert på tid, sted, batteristatus eller nesten hva som helst.

En av de vi liker best er Automateit, som er ganske enkel å sette seg inn i. Men dette er kanskje en mer omfattende tilpasning enn du egentlig har tid og interesse for.

Det finnes andre apper som løser enkeltoppgaver. Glemmer du å skru på lyden igjen etter du har satt mobilen på lydløs? Shush gjør det for deg.

Vil du passordbeskytte telefonen din når du er ute, men slippe å trykke inn denne når du er hjemme eller på jobb? Appen Unlock With Wi-Fi tar seg av denne oppgaven. Når telefonen er koblet til det trådløse hjemmenettverket ditt, spør den ikke om kode. Når den ikke er koblet til nettverket ber den om kode. Meget praktisk.

Det er i det hele tatt mange muligheter for å få telefonen til å jobbe for deg - muligheter som i alle fall inntil videre forblir en fjern drøm for iPhone-brukere.

LES OGSÅ: Denne appen sier fra om du ikke kommer tilbake fra tur

På en Android-telefon trenger du ikke å ta til takke med skjermtastaturet til produsenten. Swiftkey er et av de beste tastaturene til Android, og kan installeres på alle telefoner.
På en Android-telefon trenger du ikke å ta til takke med skjermtastaturet til produsenten. Swiftkey er et av de beste tastaturene til Android, og kan installeres på alle telefoner.

Nytt tastatur

Det er nesten ikke mulig å skrive om Androids unike muligheter uten å trekke frem tastaturet. Det er et gammelt, men godt poeng.

Meningene er delte om iPhone-tastaturet, men uansett hva du måtte føle for det har du ikke noe valg. I Android-verdenen er det annerledes. Liker du ikke tastaturet bytter du det bare ut.

Når vi gjør dette velger vi alltid Swiftkey. Ikke fordi vi med hundre prosent sikkerhet kan si at det er best, men fordi vi kjenner det, og det har en rekke smarte funksjoner. Om Swiftkey ikke er din kopp te finne det mange andre å velge mellom.

Noen av grunnene til at vi liker dette tastaturet er at det har en usedvanlig god ordbok, som ikke bare retter opp ord, men også på nesten magisk vis vet hva det neste ordet du skal skrive er.

Swiftkey kan også lære seg hvordan du skriver ved blant annet å se over tekstmeldingene du har sendt, og den kan synkronisere din personlige ordliste mot Google-kontoen din, slik at den ikke trenger å lære deg å kjenne på nytt når du skifter telefon eller veksler mellom mobil og nettbrett.

Swiftkey finner du på Google Play. Det er gratis første måned. Vil du fortsette å bruke tasaturet må du punge ut for fullversjonen. Dette koster 23 kroner, og er verdt hvert øre, spør du oss.

Tastaturet er for øvrig ikke den eneste grunnfunksjonen du kan bytte ut på en Android-telefon.

LES OGSÅ: Bluetooth-dingsen for deg som vil ha kontroll  

Androids åpne filsystem gjør det enkelt å dele filer mellom apper, og gjør det mulig å ta sikkerhetskopier og slikt fra apper.
Androids åpne filsystem gjør det enkelt å dele filer mellom apper, og gjør det mulig å ta sikkerhetskopier og slikt fra apper.

Åpent filsystem

Android har i motsetning til iOS et åpent filsystem. Det vil si at appene på telefonen har tilgang til alle filene som er lagret på den. Det er forsåvidt gode grunner til at dette ikke er mulig på iOS, men vi opplever det som svært begrensende.

Rent praktisk betyr tilgang til filsystemet at appene du installerer kan bruke alle filene på telefonen din. I sin enkleste form betyr dette at for eksempel en videospillerapp kan spille alle videofilene på telefonen din, og at du kan dra filer rett fra PC-en din over på mobilen.

Mer avansert betyr det at du kan installere sikkerhetskopieringsapper, som tar kopier av det aller meste på telefonen din.

Om du skal bytte telefon finnes det også apper som lar deg ta med alt innholdet fra apper og spill du bruker, og flytte dette over på den nye telefonen. Det kan også være lurt om du bruker flere telefoner, eller et Android-nettbrett i tillegg. Vi har testet appen Helium, som gjør dette.

I Android kan du også installere filutforskere, som lar deg se filene på telefonen din. Med en slik app kan du flytte og kopiere filer fritt. Dette er antakelig mest aktuelt for de mer avanserte brukerne, men et eksempel på en slik app er Astro File Manager.

LES OGSÅ: Slik sporer du mobilen din

Andre unike Android-apper

Appene over er bare noen eksempler på hvilke muligheter som finnes. Her er et knippe andre apper som er eksklusive for Android:

Pushbullet: Slik får du varsler på PC-en

NFCSecure: Slik låser du opp telefonen med NFC

Minimalistic Text: Gir mobilen en minimalistisk preg

Portal: Flytende apper til alle

LES OGSÅ:

10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

Tre apper som bare fungerer på Android

25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Slik gjør du nettbrettet barnevennlig  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.