KARRIERE

Slik lander du en traineejobb

Karakterer betyr ikke alt.

Skaff deg nok utenlandserfaring, er rådet fra rekrutteringsansvarlig i ABB.
Skaff deg nok utenlandserfaring, er rådet fra rekrutteringsansvarlig i ABB. Bilde: colourbox.com
11. feb. 2014 - 10:06

Karakterer betyr mye, men ikke alt for å lande en traineejobb i leverandørbedriften ABB.

I tillegg til karakterer, nevner rekrutteringsrådgiver Pie Haug en rekke andre kriterier som de ser på når de årlig går gjennom 300-400 søknader til deres traineeprogram.

– Vi verdsetter utenlandserfaring hos søkerne våre. Vi er et globalt selskap, og mange av våre ansatte får en internasjonal karriere. I tillegg er traineene våre på utenlandsopphold i løpet av programmet. Det varierer hvor de blir utplassert. Noen har tidligere vært i Italia, Kina, Korea og Sveits, sier Haug til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette bør du spørre om på jobbintervju

Vær sulten

I ABB legger de også vekt på et godt motivasjonsbrev.

– Vis engasjement for det du søker. Få frem at du er interessert i bedriften og at du har skjønt hva vi driver med. Det er også bra å kunne relatere hva du vil til hva vi kan tilby i bedriften. Vær sulten og godt forberedt når du kommer på intervjuet, sier Haug.

Hun legger til at svært få søkere har alle kvaliteter de leter etter, og man trenger ikke oppfylle alle kriterier i utlysningsteksten.

– Men det er en fordel at du er god på noe, og de fleste av våre søkere er det, sier Haug.

Les også:  Fem tips til deg som vil bli sjef

Mastergrad et er krav

Haug sier at de søker etter personer med relevante fagkunnskaper som kraft og automasjon, men også industriell økonomi og IT-bakgrunn.

Mastergrad er et krav, men man kan velge om man ønsker å satse på lederkarriere eller karriere som fagspesialist.

– Vi vil gjerne ha fagspesialister siden vi jobber med innovasjon og utvikling av nye produkter. Det er også for ledere, derfor har vi to ulike traineeløp. Det ene er teknisk og det andre er innenfor ledelse. Men det er naturlig at mange av dem blir etterkant ledere uansett hvilket løp man velger, fordi de får veldig bred erfaring i selskapet.

Programmet varer i to år og personer blir utplassert på fire forskjellige steder, seks måneder på hvert sted.

– Vi har tatt inn ni personer som starter i bedriften høsten 2014. Men vi har ennå plass til fire til, det håper vi å finne i nærmeste fremtid, da vi reiser mye rundt på karrieredager.

Les også: Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn

Er du en leder?

Traineeprogrammet i Jernbaneverket Utbygging er for nyutdannede som sikter seg inn på en lederkarriere.

Rekrutteringsansvarlig Thomas Birkelund sier at i deres toårige traineeprogram i prosjektledelse utvikler de ledere som får mye ansvar tidlig.

– Vi ønsker personer som er bevisst på seg selv og hvilken karrierevei de ønsker å gå. Det vi ser etter er søknader hvor det kommer tydelig frem at de ønsker å satse på ledelse, og ikke fordype seg faglig i et tema, sier Birkelund.

Les også: De fire viktigste trendene for ingeniører mot 2020

Får krevende roller

De får mellom 120-150 søknader hvert år, men har plass til bare seks nyutdannede på traineeprogrammet. Søkere går gjennom to intervjurunder inkludert test av logisk resonneringsevne og personlighetstest.

– Når de er ferdige går de ofte rett ut i lederroller i prosjekter. Det er ofte roller som vi kan ha vanskelig for å rekruttere selv utenfra. De får krevende roller og mye ansvar tidlig i karriereløpet. Under programmet får de også mye ansvar, men blir fulgt opp med veiledere og en mentor.

Programmet er bygd opp med tre praksisperioder - utredning, planlegging og bygging. Utdanning som sivilingeniør/mastergrad i tekniske eller relevante fag er et krav. Birkelund legger til at det er lite gjennomtrekk, og de fleste har blitt i Jernbaneverket.

– Vi har holdt på med det i seks-sju år, og programmet har fått høy anseelse innad i bedriften. Ved å tilby et skreddersydd opplegg for utvikling mot en lederrolle i prosjekt, oppnår vi å få gode og høyt kvalifiserte søkere som leverer.

Les også: Fire sjekkpunkter før du vurderer å bytte jobb

Sjekk CV-en

Software Innovation rekrutterer spesielt systemutviklere og teknologer som har en bachelorgrad og eller en mastergrad.

HR-konsulent i Software Innovation Marilyn Bellefine sier forberedelse og godt skrevet søknad spiller en viktig rolle for å bli innkalt til et intervju.

– De vanligste feilene vi ser er at mange ikke leser annonsen godt nok. Det er også dårlig søknad og CV.

De har i år plass til ni personer. Nyutdannede deltar i et tverrfaglig nordisk traineeprogram, og blir fulgt opp med en individuell mentor.

Programmet varer i 12 måneder.

Les også:

Dette ser ikke bra ut på CV-en

Dette er tegn på at du kan miste jobben

Fire grunner til at lederkurs er bortkastet tid  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.