KARRIERE

Dette bør du spørre om på jobbintervju

Lær å tenke som arbeidsgiverne.

Skal du på jobbintervju husk å forberede spørsmål du vil stille den potensielle arbeidsgiveren.
Skal du på jobbintervju husk å forberede spørsmål du vil stille den potensielle arbeidsgiveren. Bilde: Colourbox
17. jan. 2014 - 10:04

Arve Kvalsvik driver konsulentselskapet Evidente, der han blant annet står bak Karrierebarometeret. Dette er en årlig undersøkelse der flere enn 7000 studenter svarer på spørsmål knyttet til valg av arbeidsgiver.

– Analyser på dataene viser at studenter har relativt lite detaljkunnskap om hvordan det er å jobbe i ulike selskaper. Vurderinger av hvor en kan tenke seg å jobbe er i stor grad basert på generelle inntrykk og hvordan en opplever selskapers personlighet, sier Kvalsvik til Teknisk Ukeblad.

Han legger til at studenter vet lite om forhold som arbeidsmiljø, arbeidsformer og nærmeste leder.

– Det betyr mye  for hvorvidt en vil trives og lykkes i jobben. Det er altså ikke nødvendigvis de samme tingene som får en til å søke et sted som hva som for dem til å bli.

Les også: Hodejegere avslører hva jobbsøkere vil ha

Grav litt om selskapet

Kvalsvik mener at arbeidssøkere bør forberede en del spørsmål før man går på jobbintervju for å ta et riktig valg om fremtidig arbeidssted.

– Det er ikke gull alt som glitrer. Hvordan selskapet oppleves fra utsiden samsvarer ikke alltid med hvordan det er når en kommer på innsiden. Derfor bør søkere grave litt for å finne ut hvordan selskaper egentlig er som arbeidsgiver.

Kvalsvik presiserer at det kan være en utfordring, men en forhåndsforberedt intervjuguide vil hjelpe å lære mer om bedriften.

– Når du stiller spørsmål til arbeidsgivere bør du få de til å være så konkrete som mulig. Da er det lettere å bedømme om det er bare store ord eller om de har noe tilby. Det gjelder ikke bare jobbintervju, men også når du treffer ansatte fra bedriften på presentasjoner og karrieremesser.

Les også: Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn

Lag en kravspesifikasjon

Kvalsvik anbefaler arbeidssøkere å lære av hvordan arbeidsgiverne går frem når de skal vurdere kandidater.

– Start med å lage en god kravspesifikasjon. Dette gjør man ved å tenke godt gjennom hva som er viktig for både på kort og lang sikt. Deretter lager du spørsmål. Be arbeidsgiveren om å fortelle om hvilke systemer de har innenfor de områdene du synes er viktig.

– Be dem om å gi eksempler fra hverdagen til personer som sitter i samme rolle som den du søker til. For eksempel: Dersom jeg skulle være så heldig å få jobb her, hvordan vil vi sammen planlegge karriereutviklingen min?, sier Kvalsvik.

Les også: Disse jobbene er mest truet av outsourcing

Vurder mindre selskaper

Kvalsvik nevner typiske grunner for at man slutter i en jobb:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det kan være at man ikke får de oppgavene man ønsker, eller ikke får kompetansen og karriereutviklingen man forventet.

Han anbefaler å kartlegge hva slags oppfølging du vil få på den nye arbeidsplassen.

– Det er lett å bli blendet av de store selskapene, men nyutdannede bør være obs på at det kan også være gode muligheter for dem i mindre selskap, sier Kvalsvik.

Han legger til at mindre selskaper ofte ikke har de samme systemene for utvikling og oppfølging som de større selskapene. Samtidig kan man oppleve mer ansvar og bedre karriereutvikling på en mindre arbeidsplass enn i et stort selskap.

Les også: Dette ser ikke bra ut på CV-en

Les annonsen

Amira Delnezirovic sier at du ikke bør spørre om ting som er allerede skrevet i annonsen, med mindre det er uklart for kandidaten hva vi mener eller hva det vil innebære. Hun jobber som rekrutteringsrådgiver i Telenor Norge og har ansvar for ansettelsesprosesser i selskapet.

– Jeg tror det er veldig fint at kandidater som blir kalt inn til et intervju forbereder spørsmål til arbeidsgivere. Det er ikke bare vi som vurderer om kandidaten passer inn her. Det er også kandidaten selv som skal få vite mest mulig om jobben man søker på for å kunne vurdere om stillingen er riktig dem, sier Delnezirovic.

Ifølge henne er kandidater ofte opptatt av å få vite mer om arbeidsmiljøet i Telenor.

– Vi prøver å gi en god beskrivelse på den type spørsmål. Vi har mange forskjellige miljøer med egne kulturer og væremåter, derfor er det vesentlig at man formidler et riktig bilde av hvor vedkommende skal begynne å jobbe.

Når det gjelder ingeniører, så spør de mange fagspesifikke spørsmål.

– Ingeniører er opptatt av fag. Hvis lederen som skal intervjue kandidaten ikke har fagbakgrunn, anbefaler vi alltid at det tas med en fagperson på intervjuet. Detaljerte faglige spørsmål dukker alltid opp underveis i intervjuet.

Les også: Dette sjekker arbeidsgiveren før du får jobben

Avklar forventninger om lønn

Rekrutteringsrådgiveren legger vekt på at man ønsker å avklare forventninger om lønn før man går inn lengre inn i ansettelsesprosessen.

– Vi anbefaler våre ledere å spørre om forventningene til lønn hos kandidater. Det er greit å vite hva vedkommende forventer. Det gjør det mye enklere å vurdere for eksempel om man har råd til å ansette denne personen.

Likevel skal ikke lønn være hoveddiskusjonen på et jobbintervju, ifølge Delnezirovic.

– Husk å få oversikt og svar på spørsmål om hva slags arbeidsoppgaver får du, hva er arbeidsmiljøet og hva slags karrieremuligheter det finnes i bedriften.

Les også:

Her vil norske teknologi-studenter helst jobbe

Dette er de beste teknologiselskapene å jobbe i

– Hver tredje arbeidsplass kan erstattes med en robot  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.