Hydro har valgt Siemens til å levere strømforsyningsutstyr til pilotanlegget for ny og mer miljøvennlig produksjon av aluminium på Karmøy.
Det er store dimensjoner på strømforsyningen. Årlig kraftkonsum vil være på 1 TWh, tilsvarende forbruket til 50.000 husstander.
18.000-Tesla-ladinger
Til det trengs likerettere med total kapasitet på 630.000 ampere.
Det tilsvarer strømmen som trengs til å lade 18.000 elbiler av typen Tesla samtidig via en kurs på 32 ampere og 230 volt.
Det er ikke bare strømforsyningen som kan skilte med store tall.
Enova-støtte
Karmøy pilot er kostnadsberegnet til 3,9 milliarder kroner. Enova støtter prosjektet med 1,5 milliarder kroner fordi det vil bli langt mer energieffektivt enn dagens teknologi.
Siemens stakk av med prestisjekontrakten for levering av likerettere, likeretter-kontrollanlegg, kjøleanlegg, 750 tonn med aluminiumsskinner, DC-brytere og lavspenningstavler.
Siemens står også for engineering, transport, montasje, test og assistanse til idriftsettelse. Likerettere trengs for å omgjøre vekselstrøm fra nettet til likestrøm som mates inn i elektrolyseovnene.
Verken Siemens eller Hydro går ut med kontraktssum.
15 prosent ned
Styret i Hydro foretok i februar i år en investeringsbeslutning om pilotanlegg for å teste ny teknologi på 60 elektrolyseceller på Karmøy.
Teknologien, kalt Hal4e, vil redusere strømforbruket med 15 prosent sammenlignet med dagens Hydro-teknologi.
Hal4e-teknologien er testet i et forsøksanlegg i Årdal, og har fungert som ventet.
Hydro har ikke vedtatt å starte byggingen på Karmøy, bare at selskapet vil investere.
– Vi jobber mot en endelig byggebeslutning i løpet av første halvår 2016, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro.
Leveringstid
Men for at tidsskjemaet ikke skal sprekke, må utstyr med lang leveringstid bestilles allerede nå.
Det gjelder blant annet transformatorer, likerettere og annet tyngre utstyr. Produksjonsstart er planlagt til andre halvår 2017.
Molland sier at valget av leverandør bygger på mange parametere, ikke bare pris.
Totalvurdering
– Pålitelig strømforsyning til et aluminiumsverk er helt avgjørende. Anlegget skal gå døgnet rundt, hele året. Det stiller svært høye krav til komponentene. Ved vurdering av tilbud analyseres og vurderes både produkter, løsninger og pris, sier Molland.
Hydros prosjektleder for teknologipiloten på Karmøy, Glenn Ove Linnerud, understreker Mollands poeng.
– Dette er et ambisiøst prosjekt hvor vi skal flytte grenser gjennom ny teknologi. Derfor er det viktig for oss med en leverandør som sikrer Hydro en robust løsning, sier Linnerud.
HAL4e
De 60 nye elektrolysecellene skal gi verdens mest energieffektive produksjonslinje med det laveste miljøfotavtrykket i verden.
I HAL4e skal Hydro presse grensen for energiforbruk ned til 12,3 kilowattimer per kilo produsert aluminium (kWh/kilo), samtidig som produktiviteten ved cellen holdes på et veldig høyt nivå.
I og med at Norge i all hovedsak produserer elektrisitet med vannkraft, blir aluminiumsproduksjon sett på som den mest miljøvennlige i verden.
Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Siemens, er stolt.
– Pilotanlegget på Karmøy er et prestisjeprosjekt i Norge som vil stille store krav til alle leverandører både når det gjelder kvalitet på leveransen, oppetid og energieffektivitet. I den sammenhengen er jeg stolt over at vi blir valgt som leverandør. Det viser at Siemens er en trygg og konkurransedyktig aktør i store industrielle prosjekter, sier Panengstuen.