INDUSTRI

Se video av monsterskipet som er på vei mot Norge

Skal fjerne Yme-plattformen.

18. nov. 2014 - 19:25

Neste sommer kommer gigantskipet «Pieter Schelte» til Nordsjøen for å fjerne Yme-plattformen. Det blir skipets første kommersielle oppdrag etter at det blir levert fra Daewoo-verftet i Sør-Korea nå i høst.

«Pieter Schelte» kjemper om tittelen verdens største skip. Det vil ikke bli verdens lengste, der blir det slått av Maersks kontainerskip «Triple E-class» sine 399 meter. Men til gjengjeld er «Pieter Schelte» langt bredere med sine 124 meter.

Det betyr at gigantskipet er bredere enn Oslo Plaza er høyt.

Les også: Er dette de tre beste plattformene i Norge?

14 knop

Før det når den norske kysten, skal skipet gjennomføre omfattende tester i Rotterdam i Nederland. Der blir det værende inntil det neste sommer skal fjerne skandaleplattformen Yme.

Åtte dieselgeneratorer leverer totalt 95 MW til 12 thrustere, noe som gir en maksfart på 14 knop. Rolls Royce som har levert thrusterne, uttalte at dette var en største ordren de hadde gjennomført til ett enkelt skip. Kontrakten på thrusterne lå på 18 millioner pund (190 millioner kroner).

Norge er også representert på leverandørsiden. Kongsberg Maritime har levert posisjoneringssystemet til skipet.

Les også: Norsk selskap risikerer milliardregning etter Yme-fiaskoen

Allseas planlegger et fartøy som er enda større enn Pieter Schelte. Illustrasjonen viser det nye skipet foran Pieter Schelte.
Allseas planlegger et fartøy som er enda større enn Pieter Schelte. Illustrasjonen viser det nye skipet foran Pieter Schelte.

Løftes på åtte sekunder

«Pieter Schelte» er spesialdesignet for å kunne fjerne installasjoner ute i havet. I sommer skal det altså kutte av de tre beinene på YME-plattformen, før det løfter opp plattformdekket og frakter det til opphugging på Lutelandet i Fjaler.

Fjerningen av Yme blir småtterier sammenlignet med hva «Pieter Schelte» kan klare. Plattformdekket på Yme veier om lag 13.000 tonn, mens skipet kan løfte opp mot 48.000 tonn. Løftingen av plattformdekket skal ta kun åtte sekunder.

Les også:

Tidenes verste resultater for Hyundai. Sentral årsak: Goliat

Daewoo skal bygge verdens største isbrytende tankskip

Se på innsiden av skipstunnelen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.