T2

Norsk forskning kan gi sunnere chips

NY METODE: Melkesyrebakterier kan gjøre underverker for stekte poteters sunnhet, viser norsk forskning.
NY METODE: Melkesyrebakterier kan gjøre underverker for stekte poteters sunnhet, viser norsk forskning. Bilde: colourbox.com

Norske forskere har utviklet en metode som fjerner mesteparten av det kreftfremkallende stoffet akrylamid fra stekte poteter.

Null akrylamid

I den nye teknikken brukes melkesyrebakterier til å fjerne sukker på overflaten av potetprodukter som skal friteres. Det fører til at det ikke dannes akrylamid, skriver Adresseavisen.

– Tilbakemeldingene er positive, men industrien vil ikke gjøre noe før det kommer et eventuelt pålegg fra myndighetene, sier Hans Blom ved matforskningsinstituttet Nofima.

Les også: God kjemi bak ny norsk kokkekunst

Ingen grense

Da en forskergruppe ved Stockholms universitet i 2002 påviste giftstoffet akrylamid i stekt mat, vakte oppdagelsen stor internasjonal oppmerksomhet, og skremte både forbrukere og mattilsyn verden over.

Det er i dag ingen øvre grenseverdi for hvor mye akrylamid som tillates i mat, selv om stoffet er kreftfremkallende.

Les også: – Biodrivstoff kan øke kreftfaren

Amerikansk studie

Blom forteller at det for øyeblikket pågår en stor studie i USA som skal finne ut hvor mye akrylamid et menneske tåler å få i seg i løpet av ett år.

– Resultatene herfra vil kunne føre til at amerikanske og europeiske næringsmiddeltilsyn vil innføre langt strengere grenser for hva maten vår kan inneholde av akrylamid enn dagens nivå. Svaret vi får fra amerikanske og europeiske myndigheter blir avgjørende for Mattilsynet i Norge, sier han.

Les også:

– Teknologi kan mette verden

– Nordmenn slurver med mathygiene

Vitenskapelig stekt kveite

Avgasser farligere enn sopp

Teknologi kverker e.coli

EU gir kosttilskudd novel food-status

– Økologisk mat har lavere utslipp

Les mer om: