BYGG

Avgasser farligere enn sopp

AVGASSER: Forsker Linda Hägerhed Engman har vært med på viser at avgasser som er vanlige i de fleste hjem spiller en større rolle for utvikling av astma og allergiplager hos barn enn man tidligere har trodd.
AVGASSER: Forsker Linda Hägerhed Engman har vært med på viser at avgasser som er vanlige i de fleste hjem spiller en større rolle for utvikling av astma og allergiplager hos barn enn man tidligere har trodd. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
27. apr. 2011 - 07:08
Vis mer

I 1959 var verdens samlete forbruk av kjemikalier syv millioner tonn. I 2000 hadde forbruket passert 250 millioner tonn, mer enn 35 ganger så høyt.

Her kan mye av årsakene til den økte forekomsten av astma og allergier ligge.

Ftalater ikke bra

Et større internasjonalt forskningsprosjekt, der blant annet SINTEF, Universitetet i Karlstad og Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har vært med, gir klare indikasjoner på at fukt og muggsopp ikke er så avgjørende for at barn utvikler astma og allergier som man har trodd.

Den økte kjemikaliebruken og at barn blir eksponert for forskjellige avgasser spiller sannsynligvis en større rolle enn forskerne til nå har vært klar over.

– Avgasser kommer fra vanlige kjemikalier og produkter som vi alle omgir oss med, plastflasker, Goretex-klær, mykgjørere til klesvasken og gulvbelegg av PVC, fortalte Linda Hägerhed Engman, PhD og forsker ved Sveriges Tekniska Forskningsinstitut på en fuktkonferanse i regi av SINTEF og Mycoteam nylig.

– Vi har sett at jo mer ftalater, jo mer astma. Ftalater finnes overalt og det er ikke de høye dosene vi skal være redde for, men den jevne eksponeringen over tid, sa Engman.

Les også: Slår ny giftalarm

Miljøgift gir færre guttebarn

Vannbaserte malinger

Også vannbaserte malinger ble utpekt som mistenkt som årsak til luftveisplager hos barn.

– Mens gammel maling var ferdig avdampet på en til tre dager, bruker moderne vannbaserte malinger fra et til tre år, kanskje opp mot fem år, sa Kolbjørn Mohn Jenssen fra Mycoteam.

Det blir helt avvist av malingsprodusent Jotun.

– Våre vannbaserte interiørmalinger avgir ingenting annet enn vann, og avdampingen er ferdig etter et døgn, sier en litt oppgitt FoU-direktør Bent Hafland.

– Det er så mye myter og misforståelser ute og går. Det er mange tiår siden vi sluttet å bruke løsemidler i våre interiørmalinger. Mye av det som presenteres som forskning er basert på gamle data, og vi ser at Mycoteam baserer seg på utdaterte data. Vi har bedt dem om å presentere dokumentasjon, men det gjør de ikke.

Voldsom økning

Engman fortalte at hvert fjerde barn mellom fire og 12 år har astmatiske eller allergiske symptomer i Sverige, og fem prosent har astmadiagnose fra lege.

– Det har vært en voldsom vekst siden midten av forrige århundre, og selv om vi vet at arvelighet er den viktigste faktoren, kan ikke det forklar veksten. Det må være noe mer, livsstil og miljø.

Det finnes også lite relevant forskning om dette, ifølge Engman.

Les også: Trenger kjøleanlegg i lavenergihus

Gal tørkemetode gir fuktskader

– Passivhus får ikke fukt og sopp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.