KLIMA

– Økologisk mat har lavere utslipp

Per arealenhet er klimagassutslippene fra økologisk drift lavere enn ved konvensjonell drift, sier fagsjef Jon Magne Holten i Oikos.
Per arealenhet er klimagassutslippene fra økologisk drift lavere enn ved konvensjonell drift, sier fagsjef Jon Magne Holten i Oikos.
Truls Tunmo
28. apr. 2011 - 07:17

Nylig kom Bioforsk-forskeren Grønlund med kraftig kritikk av økologisk dyrket mat i Teknisk Ukeblad.

Han hevdet at folk blir lurt av politikere og miljøbevegelsen til å tro at økologisk mat er sunnere og mer miljøvennlig enn annen mat.

Les saken: – Økologisk mat er ren bløff

Feil

Ifølge Oikos (Fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk) tar Grønlund feil.

– Dette er et klassisk utspill fra Grønlund. Jeg mener at det er godt dokumentert at økologisk landbruk har miljøfordeler. Både norsk og internasjonal forskning viser dette, hevder Holten til Teknisk Ukeblad.

Han gir imidlertid Grønlund medhold i at avlingene innenfor økologisk landbruk er noe lavere enn ved vanlig landbruk.



– Lavere ressursinnsats

– Riktignok ikke så mye lavere som Grønlund påstår. Samtidig vil de litt lavere avlingene komme med langt lavere ressursinnsats enn ved konvensjonelt dyrket mat. Det fører blant annet til at nitrogenkonsentrasjonen i jord fra økologisk landbruk er gjennomgående lavere, og dermed blir risikoen for tap av næringsstoffer mindre. Og mindre risiko for næringsstofftap til vann, vassdrag og luft, sier Holten.

Han påpeker også at undersøkelser som viser at økologisk jord binder mer karbon.

– Trass i lavere avlinger viser undersøkelser at økologisk jord har 20-30 prosent høyere innhold av organisk materiale som binder mer karbon. Per arealenhet så er klimagassutslippene fra økologisk drift lavere enn ved konvensjonell drift, hevder Holten.

Les også: Stor overproduksjon av økologisk mat

Motstridende studier

– Hva med matens næringsverdier?

– I en del studier kommer det frem at det er mer næring i økologisk mat, mens andre studier viser det motsatte, sier Jon Magne Holten.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få kommentarer fra landbruksminister Lars Peder Brekk uten å lykkes.

Men under siste års håndball-EM for damer på Lillehammer, uttalte han dette ifølge Landbruks- og Matdepartementets hjemmeside:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

“Så energiske som håndball-jentene er, trenger de mat som gir energi. Jeg er godt fornøyd med at Norges Håndballforbund er med å vise frem fordelene med økologisk mat”.

– Kan ikke si at økomat er sunnere Sveinung Grimsby.
– Kan ikke si at økomat er sunnere Sveinung Grimsby.

– Kan ikke si at økomat er sunnere

Det kan ikke konkluderes med at økologisk dyrket mat er sunnere for helsen enn mat fra konvensjonelt landbruk, ifølge rådgiver Sveinung Grimsby ved Nofima Mat (tidligere Matforsk).

– Vi har utført mange prosjekter, blant annet med ulike eplesorter. I tre år gjorde vi forsøk med over 100 sorter hvor vi endte opp med fire, fem av dem som er dyrket økologisk for å se om disse smakte like godt eller bedre enn de samme sortene som er dyrket konvensjonelt. De smakte bedre, men det er viktig å understreke at det er selve sorten som bestemmer mellom 50 og 80 prosent av smaken på eplene, sier Grimsby til Teknisk Ukeblad.

Bearbeidingsgrad

Når det gjelder hvor næringsrik økologisk dyrket mat er, sier han at det ikke kan sies noe sikkert verken i den ene eller andre retningen.

– Man kan ikke si at økologisk mat er sunnere, men i visse tilfeller kan økomat være bedre fordi den har lavere bearbeidingsgrad, for eksempel økologisk byggbrød. Økomat er ikke dyrket med plantevernmidler, men det er bøndene som er mest eksponert for slike midler. Det er bevist at produsentene av mat hvor det er brukt plantevernmidler har fått helseskader, men det er bare spekulasjoner at sluttbrukerne har fått slike skader. Vi sier at økologisk mat er smaken av god samvittighet, sier Sveinung Grimsby.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.