SKIP

Nå blir fisken fotografert og målt på vei inn i trålen

Fiskeskipperen skal med noen tastetrykk bestemme størrelsen og arten fisk han eller hun skal ha i trålen. Alt annet sluses bort.

Foto- og måleutstyret er plassert etter innsnevringen i trålen, men før fisken kommer inn i posen. Sorteringsmekanismen skal også implementeres.
Foto- og måleutstyret er plassert etter innsnevringen i trålen, men før fisken kommer inn i posen. Sorteringsmekanismen skal også implementeres. Bilde: Jan Tore Øvredal/CRISP
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
23. aug. 2016 - 16:36

TRONDHEIM: Foreløpig er det ikke på markedet, men teknologien er ikke langt unna. Scantrol Deep Vision fikk Innovasjonsprisen 2016 på Nor-Fishing i Trondheim i forrige uke.

De har laget utstyret som kan fotografere og måle all fisk, helt ned til lusestørrelse, på vei inn i trålen.

Fisken belyses med LED mens det tas fem bilder i sekundet med stereokamera. Programvaren til Deep Vision analyserer HD-bildene.

Lengde og art registreres og logges med tid og dybde og korreleres med GPS-data for plassering i vannsøylen.

Styrer fra brua

I dagens versjon skjer analysen i ettertid. Hensikten er å få det i sanntid slik at skipperen kan stå på brua og mate systemet med hvilke fiskeslag og minimumsstørrelse som skal inn i trålen.  

Scantrol Deep Vision har en utviklingskontrakt med Havforskningsinstituttet (HI) og skal i løpet av 2017 ha klar en prototyp som analyserer i sanntid.

Den skal plasseres ut på en av HIs båter og testes ut i praksis.

– Det ligger 10 års utvikling bak Deep Vision. I løpet av 2018 skal vi være klare for å kommersialisere teknologien, sier Hege Hammerland-White i Bergens-bedriften Scantrol Deep Vision.

Fotografering og måling av fisken i Scantrol Deep Vision.

Sortering før trålposen

Målet er å implementere utstyret i en ramme med mekanisme for å slippe ut fisk som ikke er stor nok eller som er av feil art, såkalt bifangst.

Hege Hammersland-White i Scantrol Deep Vision. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Hege Hammersland-White i Scantrol Deep Vision. Foto: Tore Stensvold

Det er god økonomi for fiskeren og bedre for fiskevelferden for alle artene som ellers hadde blitt med opp på dekk og deretter ulovlig kastet ut igjen.

I tillegg til havforskningsinstituttet har Forskningsrådet har bidratt med midler under utviklingen av Deep Vision. En biolog og doktorgradskandidat fra Universitet i Bergen jobber på fulltid med Deep Vision.

– Vi jobber tett med flere universiteter i utlandet også, sier Hammersland-White.

Prispengene skal antakelig brukes til et møte med fiskeskippere.

– Vi vil ha mest mulig input fra dem som skal bruke utstyret i praksis, sier Hammersland-White. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

VR-reportasje: Bli med om bord på verdens største cruiseskip

Samarbeid

Scantrol Deep Vison er også med i CRISP, som står for Centre for Research-based Innovation in Sustainable fish capture and Processing technology

Sammen med flere partnere og med delfinansiering fra Norges forskningsråd har Havforskningsinstituttet opprettet et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som skal utvikle smartere teknologi for å møte fremtidas utfordringer for en bærekraftig og levedyktig fiskeindustri.

Scantrol Deep Vision ble skilt ut fra Scantrol AS i 2014 for å kunne holde full fokus på utviklingen. Scantrol utvikler og selger flere typer kontrollsystemer for skip og offshore.

Video som viser hvordan Scantrol Deep Vision skal fungere.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.