OLJE OG GASS

Lien nekter å gi Utsira-dokumenter til Stortinget

Som kan vise at elektrifisering er billigere enn selskapene påstår.

NEKTER INNSYN: Olje- og energiminister Tord Lien nekter å gi Stortinget innsyn i et dokument fra Oljedirektoratet som kan vise at elektrifisering av hele Utsirahøyden kan være mange milliarder kroner billigere enn oljeselskapene hevder.
NEKTER INNSYN: Olje- og energiminister Tord Lien nekter å gi Stortinget innsyn i et dokument fra Oljedirektoratet som kan vise at elektrifisering av hele Utsirahøyden kan være mange milliarder kroner billigere enn oljeselskapene hevder. Bilde: Peder Qvale
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
31. mars 2014 - 09:40

Flere politikere mener Olje- og energiminister Tord Lien har latt seg presse av Statoil og de andre oljeselskapene til å gå med at kun Johan Sverdrup-feltet blir elektrifisert i en såkalt første fase.

Bakgrunnen er at en elektrifisering av hele Utsirahøyden, ifølge oljeselskapene og Lien, blir mange milliarder dyrere enn antatt.

OED har svart med å publisere sladdede versjoner av oljeselskapenes kostnadsanslag. Vurderingen til dere eget fagorgan, Oljedirektoratet (OD), har de imidlertid to ganger nektet Stortinget innsyn i.

Les også: Her er Tord Liens forklaring på at Utsira-prisen gikk fra 9 til 16 mrd. på ett år

Lavere kostnader

OD har nemlig tatt for seg flere forskjellige elektrifiseringsløsninger og kommet med kostnadsestimater for disse.

Dokumentet er datert 13. januar 2014 og er unntatt offentlighet av hensyn til intern saksforberedelse.

Kostnadsanslaget fra OD skal etter det Teknisk Ukeblad erfarer være langt lavere enn oljeselskapenes anslag.

Les også: Bakgrunn: Dragkampen om kraft fra land

Holdes tilbake

12. februar i år ber energi- og miljøkomiteens leder Ola Elvestuen (V) for første gang om innsyn i vurderingen. Det får han avslag på.

Elvestuen ber på nytt om innsyn 3. mars.

I mellomtiden, 7. mars, publiserer OED imidlertid et sladdet utkast av en kostnadsvurdering fra Statoil på nettsidene sine.

Avslår igjen

For andre gang nekter Lien Stortinget innsyn og forteller at departementet står fast på avgjørelsen der hele dokumentet er unntatt offentlighet av hensyn til intern saksforberedelse.

Likevel skriver departementet at de «er opptatt av at det offentlige ordskiftet er mest mulig basert på fakta og kunnskap og vil, blant annet gjennom den informasjonen om saken som departementet har gjort offentlig tilgjengelig, bidra til å legge til rette for det også i denne konkrete saken»

Kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen svarer følgende på spørsmål om hvorfor departementet publiserer anslag fra Statoil, men ikke fra sitt eget fagorgan.

– Forespørsler om innsyn behandles individuelt. Der det ikke gis innsyn begrunnes dette med henvisning til den aktuelle lovhjemmel, skriver han i en e-post.

Les også: ODs elektrifiserings-anslag: 421 kroner per tonn CO2. Statoil: 2000 kroner

Vil ha innsyn

Leder Ola Elvestuen (V) i energi- og miljøkomiteen mener det er nødvendig å få tilgang til vurderingen.

– Vi ønsker å ha ytterligere opplysninger, og kan ikke annet enn å komme med flere henvendelser eller purringer. Vi kan ikke slå oss til ro med disse svarene, sier Elvestuen.

– Siden hoveddiskusjonen går nå og ikke til neste år, er det nødvendig å vite hva OD har oversendt, og hva OED har lagt til grunn, sier han.

Umulig posisjon

Heikki Holmås (SV) i energi- og miljøkomiteen mener avslagene setter Stortinget i en umulig posisjon når de neste år skal behandle plan for utbygging og drift av Sverdrup-feltet.

– Jeg mener Tord Lien hindrer Stortinget i å gjøre det arbeidet vi må gjøre. Realiteten er at vi ikke har hatt muligheten til å ha innsyn i viktige premisser for de veivalgene som skal gjøres slik at vi neste vår kan fatte vedtak om elektrifisering av Utsirahøyden fra dag én, sier han.

– Vi vet at hvis man skal få på plass elektrifisering fra dag én, må det gjøres i dag. Tord Lien sier at regjeringen jobber med å realisere kraft fra land på Utsirahøyden. Det er umulig å tro på det når han samtidig har sagt at han ikke vil pålegge selskapene kraft fra land, sier Holmås.

Les også: – Man skal ikke elektrifisere for enhver pris

Skuffet

Kjell Ingolf Ropstad (Krf) er også skuffet over at Stortinget ikke får innsyn i dokumentet.

– Jeg vet ikke om det juridiske i dette, og det kan være det er hold i det departementet sier. Men med så mange forskjellige påstander som det har vært i denne saken, ville det beste være å få mest mulig åpenhet rundt dette, sier han til Teknisk Ukeblad.

Ropstad mener det er interessant at Statoil først sa at for høye kostnader var en av de viktigste grunnene til at man gikk for en minimumsløsning på Sverdrup-feltet, og at selskapet senere har argumentert med at prosjektet kan bli forsinket om man blir pålagt å fullelektrifisere hele Utsirahøyden.

– Dette støtter tanken om at det ligger mer bak avgjørelsen som ble tatt for Sverdrup-feltet, som for eksempel samarbeidsproblemer. Det er viktig at vi får tilgang på dette dokumentet slik at vi eventuelt kan avsløre det. Jeg tror alle hadde vært tjent med om vi hadde fått innsyn, sier han.

Les også:

 – Fullstendig meningsløs symbolpolitikk å elektrifisere hele Utsirahøyden

Oljevarsler: Utsirahøyden kan kun løses gjennom tvang

– Effektive gassturbiner er bedre enn elektrifisering  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.