SAMFERDSEL

Kvikkleirefare nær skadet bru på E18

Delvis falt sammen. Geotekniker på stedet.

Løsmasser har glidd ut og skadet en bru ved Bentsrudkrysset på E18.
Løsmasser har glidd ut og skadet en bru ved Bentsrudkrysset på E18. Bilde: Stener Kalberg
2. feb. 2015 - 15:25

Skjeggestad bru

  • Skjeggestad bru på E18 i Vestfold ble bygd i 1998 og tatt i bruk i 2001.
  • Brua ble bygd i forbindelse med E18 Gutu – Hellandprosjektet. Brua er en såkalt kassebru i spennbetong, som er en svært vanlig brutype.
  • Hvert døgn kjører om lag 10.000 biler over denne brua.
  • Norske bruer inspiseres hvert femte år. Skjeggestad bru ble sist inspisert 1. juli 2011 uten vesentlige anmerkninger. Neste hovedinspeksjon var planlagt innen utgangen av 2016.

Ei bru på E18 ved Bentsrud i Holmestrand har falt delvis sammen. Ingen personer skal være skadd.

Statens Vegvesen har sendt ut byggeleder og en geotekniker til stede. De er kjent med at det er store såkalte kvikkleiresoner nord og sør for brua.

– Veien kommer til å være stengt i veldig lang tid framover. Det har gått et jordras under brua, slik at pilarene som holder brua oppe har sviktet. Det er en alvorlig dump på brua, og søylen til brua henger i løse lufta, sier Jarle Steinnes, vakthavende brannsjef i Vestfold interkommunale brannvesen, til NRK.

Les også: Her forberedes Norges største samferdselsprosjekt

Område med kvikkleirefare

Brua går over Mofjellbekken like ved Skjeggestaddalen like før avkjøringen til Holmestrand. E18 er inntil videre stengt i begge retninger. Mandag ettermiddag var det fortsatt bevegelse i brua, ifølge vitner på stedet.

På kartet som viser områder med kvikkleirefare, er det en større sone rett nord for brua. Den har lav faregrad. Lenger sør ligger det en sone med middels faregrad.

– Vi er klar over at det er dårlige grunnforhold i området. Men det er for tidlig å si om dette er et kvikkleireskred, sier avdelingsleder Ingunn Foss i Statens Vegvesen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Her er de fire alternativene til ny kollektivløsning i Oslo

Den røde prikken viser den skadde brua. De skraverte områdene nord og sør for prikken er kartlagte kvikkleiresoner.
Den røde prikken viser den skadde brua. De skraverte områdene nord og sør for prikken er kartlagte kvikkleiresoner. Skrednett

– Dramatisk

Henrik Lindhagen kjørte over brua da den knakk, og beskriver opplevelsen som dramatisk overfor VG.

– Jeg kjørte i vanlig fart da jeg plutselig så bilen fremfor meg begynte å kjøre nedover, eller tippe på et vis. Etter det så jeg ikke 15– 20 meter av veien foran meg. Siden jeg kjørte i fartsgrensen hadde jeg ikke tid til å bremse nok før «dumpa», derfor måtte jeg nesten bare kjøre på. Det smalt godt i bilen før jeg kom opp igjen på den andre siden, forteller han til VG.

Fartsgrensen på stedet er 110 kilometer i timen.

Stengt E18E18 ved Bentsrud i Holmestrand er stengt i begge retninger etter at Skjeggestadbrua på E18 falt delvis sammen mandag ettermiddag. Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Stengt E18

Først opplyste politiet at det var en brist i brua, og at trafikken var stengt. Senere viste det seg at brua har falt delvis sammen.

Tre tunge kjøretøyer, en minibuss og en del personbiler sto mandag ettermiddag igjen på stedet. Rundt 45 personer ble evakuert.

– Alle personer er evakuert fra kjøretøyene som står igjen nær området der brua har kollapset. Vi opplever at det fortsatt er bevegelse i bruelementene, og gjør kontinuerlig vurderinger om det er mulig å få fjernet kjøretøyene til trygt område, sier vakthavende brannsjef Jarle Steinnes fra skadestedet.

Skjeggestadbrua ble åpnet på begynnelsen av 2000-tallet, ifølge Vegvesenet.

Det er omkjøring for trafikk nordover om gamle E18 gjennom Holmestrand og for trafikk sørover er E18 stengt ved Island. I tillegg vil en ekstra ferje mellom Moss og Horten bli satt inn i trafikk.

Les også:

Slik vil de bygge bruer som lager strøm

20 prosent av hovedveiene mellom Oslo og Bergen vil gå i tunnel

Hardangerbrua åpnet for 18 måneder siden. Nå vil Vegvesenet bygge ny  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.