OLJE OG GASS

Industriroboter skal revolusjonere oljebransjen

– Det største teknologispranget siden horisontalboring.

30. okt. 2012 - 09:14

Stavanger: Det er ingen overdrivelse å si at det er god stemning i de relativt små lokalene til West Drilling Products om dagen.

– Det er nå det virkelig begynner. Nå skal riggen bygges, sier administrerende direktør Odd Børge Skjærseth i West Drilling Products.

Teknisk Ukeblad skrev om satsingen Skal bore raskere og sikrere .

Les også: NASA lærer av norsk oljeindustri

Storsatsing

Selskapet har fått Forskningsrådet, Statoil, ConocoPhillips og Shell med på å bygge en fullskala borerigg til 190 millioner kroner basert på sin nyutviklede teknologi.

Forskningsriggen skal stå ved siden av den velkjente testriggen Ullrigg i Stavanger.

Den nye boreteknologien kan bli det største teknologispranget innen boring siden horisontalboringen ble utviklet i Norge på 90-tallet.

Les også: – Kan bore tre mil horisontalt

Helautomatisk prosess

Men for å forstå hvorfor den nye løsningen er så revolusjonerende, kan det være greit med litt kjennskap til hvordan boreoperasjoner foregår:

Borestrengen brukes til å gi roterende borekraft fra riggen til borekronen. Denne består av flere sammenskrudde borerør. Etterhvert som borestrengen bores ned i grunnen forlenges strengen ved at man skur på nye borerør i 30 meters lengder.

I dag må man stoppe for rørlengde man skrur på. Men ved bruk av pinlig nøyaktige roboter fra bilindustrien kan den nye riggen bore samtidig som nye rør blir skrudd på.

Les også:

Robotene tar over oljeboringen

Denne soppen kan gi mer olje

Mer effektiv og sikker

Dette gjør at effektiviteten blir dramatisk høyere.

Ifølge Skjærseth kan den nye teknologien føre til at man klarer å trippe 3600 meter i timen, mens man bare klarer 600 meter i timen med konvensjonelle rigger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Men de enorme tidsbesparelsene er ikke hovedårsaken til at den nederlandske energigiganten Shell støtter riggprosjektet med millionbeløp.

– For oss er det viktigste med denne teknologien at den vil gi mye bedre brønnkontroll. Hver stans i boringen øker sannsynligheten for at noe går galt nede i brønnen. Borestrengen er fylt med flere kilometer med tung boreslam, og det oppstår trykkforskjeller hver gang man stanser operasjonen. Denne økningen i det hydrostatiske trykket kan være skadelig for brønnen, sier teknologirådgiver Bernt Pedersen i Shell.

Les mer om brønnkontrollproblemer:

Pluggingen kan utvide lekkasjen

Nye anbefalinger til oljenæringen  

Trenger færre folk

Såkalt nedihulls-problemematikk er lite ønskelig under boring etter olje og gass. Og Shell legger heller ikke skjul på at det er fristende å bore raskere med færre folk på riggene.

I dag er en typisk rigg bemannet med 120 personer på hvert skift. Med mer bruk av roboter kan dette reduseres betydelig.

Det vil fremdeles være behov for folk på riggene knyttet til logistikk og vedlikehold, men arbeidet kan gjøres med vesentlig færre folk.

Les også: Lange brønner skal øke utvinningsgraden

Reduserer utslipp

Forskningsrådet har bevilget 40 millioner til West Drilling Products for å bygge den nye helautomatisk kontinuerlig boreriggen på Ullandhaug i Stavanger.

I en melding understreker Forskningsrådet at riggen vil være mer effektiv og vil bidra til å redusere utslipp av klimagasser. Den reduserer også risikoen for ukontrollerte utblåsninger.

– Det såkalte Åm-utvalget har i sin innstilling til regjeringen lagt vekt å redusere borekostnadene på norsk sokkel for å sikre høy utvinningsgrad, sier avdelingsdirektør Siri Friedemann i Forskningsrådet.

Dette er den største tildeling noensinne fra Forskningsrådets program for Demonstrasjon- og pilotering innen petroleumssektoren (DEMO2000).

Programmet jobber med ny teknologi som vil bidra til å redusere kostnader, øke effektiviteten og forbedre ytelsene på norsk sokkel.

Les også:

Skal følge boreoperasjoner fra smarttelefonen

Nytt boresystem gir mindre risiko for utblåsning

Her er Statoils nye superrigg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.