OLJE OG GASS

– Ikke overrasket om vi om to år har knapphet på arbeidskraft igjen

Men oljekompetansen kan forvitre i mellomtiden.

Større og mindre kommuner, byer og bygder har store kompetansemiljøer fra oljeindustrien og maritim industri som kan forsvinne med oljekuttene.
Større og mindre kommuner, byer og bygder har store kompetansemiljøer fra oljeindustrien og maritim industri som kan forsvinne med oljekuttene. Bilde: Kjersti Magnussen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
14. sep. 2015 - 06:00

En rekke større og mindre byer, bygder og tettsteder står i fare for å bli vitne til at kompetansemiljøene forsvinner etter hvert som oljeindustrien kutter flere og flere ansatte.

Teknisk Ukeblad har laget et kart over en del av stedene der oljekuttene har rammet den siste tiden (merk: Kartet er ikke fullstendig).

Utslagene i nedbemanningene gjelder både relativt stor byer, som Stavanger og Kristiansand, men også i stor grad mindre kommuner langs vestlandskysten.

Mistet oljejobben: Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen

500 i Kristiansand

– Store kutt i verfts- og skipsmiljøene på Møre kan til slutt ramme hele kommuner, sier analytiker i Rystad Energy, Markus Nævestad.

– Også kuttene hos National Oilwell Varco i Kristiansand er et eksempel, sier han.

Mot slutten av august meldte National Oilwell at de kom til å kutte 1500 personer: 900 fast ansatte. 600 konsulenter.  500 av dem var i Kristiansand.

– Det skal for så vidt nevnes at de har doblet antall ansatte siden finanskrisen og jeg tror du vil finne en ganske perfekt korrelasjon med antall ansatte hos NOV og antall nybygg i Sør-Korea og Singapore, sier Nævestad.

Les også: – Når Aibel kutter får det konsekvenser for hele byen

Kommuner, byer og tettsteder en rekke steder i Norge har merket nedbemanningene i oljeindustrien. Kartet viser et utvalg av steder der folk har mistet jobben.
Kommuner, byer og tettsteder en rekke steder i Norge har merket nedbemanningene i oljeindustrien. Kartet viser et utvalg av steder der folk har mistet jobben.

– En gradvis erkjennelse

Han mener at det på mange vis ikke var overraskende at det ble nedbemanninger i NOV.

– Med ordreboka slik den er nå, ville det ikke vært bærekraftig å fortsette med samme antall ansatte. Så kan man diskutere om de mannet opp for kraftig. Men det er en ekstremt syklisk bransje, så det bør ikke komme som en overraskelse ut fra hvordan alt utviklet seg med tanke på oljeprisen, sier han.

Ordfører i Kristiansand kommune, Arvid Grundekjøn (H), er på mange vis enig med Nævestad.

– Det er klart at vi har sett utviklingen i oljeprisen og skjønte at noe måtte skje. Med en oljepris under 50 dollar, og med utstyret som leveres fra Kristiansand, hovedsakelig offshore, så har det vært en gradvis erkjennelse. Da oppsigelsene kom, så var det i og for seg ventet. Men det er trist å konstatere at det skjer, sier ordføreren.

Han peker på at NOV er byens største arbeidsgiver.

– Nasjonalt har de kuttet 1500 årsverk og omtrent 500 i Kristiansand. I tillegg benyttet de en del konsulenter som sluttet før de sa opp egne ansatte. Dette går også ut over underleverandører som benyttes i distriktet, sier han.

Mistet jobben på grunn av oljeprisen: Nancy (47) mistet jobben på grunn av oljeprisen. Nå er hun Uber-sjåfør

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I avdelingen for tro og håp

Grundekjøn legger til at det også er knyttet mye indirekte sysselsetting til deres leverandørmiljøer, som hotell, transport og en rekke andre serviceyrker.

– Det har tidligere blitt anslått at det ligger en halv arbeidsplass per sysselsatt i industrien, sier han.

Han legger til at arbeidsledigheten i Kristiansand definitivt vil merke de kraftige kuttene hos byens største arbeidsgiver. Han håper kompetansen hos dem som nå blir nedbemannet ikke forsvinner ut av regionen.

– Vi har ikke fasiten på hva som kommer til å skje. Men vi håper det kan være noe lignende av hva som skjedde da Kongsberg våpenfabrikk la ned: At nye ting begynner å spire. Vi vil også hjelpe til med å legge til rette for nyskaping, sier han.

– Vi er veldig opptatt av å holde disse høykompetente menneskene i byen og regionen og håper at det kan komme nye gründerbedrifter. Vi er i avdelingen for tro og håp.

Les også: – Flere ingeniører sies opp nå enn under finanskrisen

– Alle gjør akkurat det samme

Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, sier til Teknisk Ukeblad at når ting først skjer i deres område, skjer det voldsomt fort.

– Vi er et industrisamfunn her borte, og har en enbeint næring. Vi er veldig konjunkturutsatt. Så når ting skjer i oljeindustrien, da skjer det med en gang. Veldig mange blir arbeidsledige samtidig. Årsaken er fordi alle gjør akkurat det samme, sier Minge.

Han sier at det hele begynte før oljepriskollapsen, med galopperende kostnader.

– Kostnadene blåste i været. Når oljeprisen kommer i tillegg ble inntjeningen halvert. Derfor har det blitt mange som har fått oppsigelser eller permitteringer.

– Men vi har gått fra ekstremt lav arbeidsledighet til lav arbeidsledighet. Det sender ikke sjokkbølger ut i verden med en arbeidsledighet på 3,5 prosent, sier han.

Stor oversikt: Stor oversikt: Her har oljejobbene forsvunnet

– Dramatisk

Han understreker at for dem det gjelder, så er situasjonen alvorlig.

– Vi sitter midt oppi det og ser alt sammen på nært hold. Vi snakker med mange som har hatt gode posisjoner for bare et halvt år siden som nå plutselig sitter hjemme ved kjøkkenbordet og ser ut vinduet at naboene kjører på jobb. Og der sitter de: Nettverket er borte, og de vanlige epostene på morgenen kommer ikke lenger. Dette er dramatisk for dem det gjelder, sier han.

Minge forklarer at nedgangskonjunkturen nå gir en helt annen type arbeidsledige enn tidligere.

– Det er ikke akkurat jobbsøkerkurs og opplæring i å skrive CV-er de trenger kurs i. Det er en helt annen høykompetent arbeidskraft som nå plutselig er ledige. De er mer interessert i å treffe næringslivet fremfor å treffe likesinnede arbeidsledige, sier han.

Helse, IT, mat og energi

Minge forteller at Næringsforeningen i Stavanger-regionen har satt i gang flere initiativer, samt at det blir gjort mye både fra det offentlige og fra næringslivet.

– Vi har startet et prosjekt som heter «Nye muligheter» sammen med Innovasjon Norge og Ipark. Det går ut på å mobilisere hundrevis av de beste hodene våre i næringslivet for å se på nye forretningsmuligheter og i all hovedsak overføring fra energinæringslivet til andre bransjer, sier han.

I prosjektet er det valgt ut fire punkter: Mat, fornybar energi, helse og IT.

– Utover høsten kommer det til å bli arrangert workshops på dette. Det er det mest håndfaste initiativet vi har nå, sier han.

Minge peker også spesielt på en annen ting: At det ikke er mye som skal til før oljeindustrien tar seg opp igjen.

– Det skal ikke rare oppgangen til i oljebransjen før det er null problem igjen. Faren er at vi glemmer alt vi nå holder på med når det gjelder å få flere bein å stå på. Jeg blir ikke overrasket om vi om to år plutselig har knapphet på arbeidskraft igjen, sier han.

– Og da er vi kanskje der vi var: Når oljeindustrien trenger folk, betaler de det det koster. Det driver opp lønnsnivået og kostnadsnivået. Det er vår glede og forbannelse her i denne regionen, sier han.

Les også: – Oljenæringen pælmer penger etter folk

Flere ingeniører i kommunenOrdfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø mener det er viktig for Stavanger-området å beholde kompetansen.
Flere ingeniører i kommunenOrdfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø mener det er viktig for Stavanger-området å beholde kompetansen.

Flere ingeniører i kommunen

Christine Sagen Helgø, ordfører i Stavanger sier at det nå er viktig å beholde kompetansen som oljeindustrien har hatt.

– Oljebransjen er syklisk. Det å beholde kompetanse i både i selskapene og i regionen er utrolig viktig. Vi vet at bransjen får behov for noen av disse igjen, sier hun.

– Vi skal leve av olje og gass i denne regionen i 50 år til. Men vi vet også at produksjonen går ned. Da er vi nødt til å leve av noe i tillegg, sier ordføreren.

Hun mener derfor at det er viktig at det blir laget gode møteplasser.

– Vi må få folk fort tilbake i arbeid. Til nå har det gått ganske bra. Vi ser for eksempel at det øker antall ingeniører som søker jobb i Stavanger kommune. Det å få folk til å bytte fagfelt vil være viktig fremover, sier hun.

Har jobbet med teknologien i 10 år: Har jobbet med teknologien i 10 år - nå lykkes endelig gründerne

50 prosent i maritim næring

Markus Nævestad i Rystad Energy sier at kommuner som har mange sysselsatte innen verfts- og skipsmiljøer kan merke smellen.

– Stord og Haugesund er for eksempel kraftig berørt. Der har de også til dels hatt stor andel av innleide. Det er ofte snakk om store prosjekter, og da er det gjerne enten veldig mye å gjøre eller veldig lite å gjøre.

 – Det avhenger av om det er ett prosjekt, eller om det er null, sier han.

Én av kommunene som i stor grad baserer seg på maritim industri, er Haram kommune på Sunnmøre. Her er om lag 50 prosent av de yrkesaktive knyttet til industrien.

Her er det både verftsindustri gjennom Vard-verftene, samt fiskeriindustri og ikke minst Rolls-Royce.

Prosjektet ble lagt dødt: Prosjektet ble lagt dødt - nå får norske oppfinnere plass i oljens «Hall of Fame»

– Andre bransjer går bedre

Tidligere i år meldte Rolls Royce om nedbemanninger ved flere av deres avdelinger. Men ordfører i Haram, Bjørn Sandnes, sier at det foreløpig ikke har fått kommunen til å skjelve.

– Det er noen permisjoner der, men omfanget har jeg ikke full kontroll over. Men det er klart at det som skjer ikke er enkelt, sier han.

Sandnes sier at de for øvrig er vant med at slike nedturer av og til kommer.

– Men det som gjerne skjer er at mens en bransje får dårligere kår, vil en annen bransje gå bedre. Vi ser nå at det som er knyttet til fiskeriindustrien tar seg opp. Enkelte har så mye å gjøre at de nesten ikke klarer å levere det de skal, sier han.

Les også: Slik kan Olje-Norge bli hvis De grønne får bestemme

– Kommer styrket ut av det

Ordføreren sier at det foreløpig ikke ser ut til at kompetansemiljøet slår sprekker.

– Det vi lurer på er om det kommer til å være langvarig. Det som er litt av forskjellen hos oss fra tidligere er at det er flere internasjonale eiere, som har litt kortere perspektiv enn hva man hadde før.

En annen ting ordføreren peker på er at det kan åpne seg opp muligheter for verftene i tiden som kommer, rett og slett fordi det kan skje noe rundt miljøkravene på flåten fremover.

– Om man raskere må bytte ut flåten i verden, vil det føre til en bra opptur om ikke så lenge. Da blir det stor utskifting og stor aktivitet ved verftene. I det hele tatt tror jeg at vi kommer til å komme styrket ut av dette.

Les også: Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.